| |

Hoe blijf je zenuwen de baas?

Zoals vaste lezers wel weten, moet ik morgenmiddag een poliklinische dermatologische ingreep ondergaan en dat geeft al een maand stress en steeds meer zenuwen, naarmate de datum van morgen dichterbij komt. Hier mijn tips hoe ik met de toenemende stress en zenuwen ben omgegaan.

tips tegen zenuwen

Tips tegen zenuwen:

1. Simpel: afleiding zoeken!

Voor mij werkt het meestal het beste door te DOEN, dus heb ik geprobeerd de afgelopen week vooral veel ‘bezig’ te zijn. Zo heb ik zaterdag geklust in de badkamer, gisteren met dochterlief op pad geweest naar de Première van Rapunzel (verslag volgt nog), afgelopen donderdag een dagje Efteling (verslag volgt nog). Veel blogwerk verricht, en ook voor vandaag ligt er nog het e.e.a. en tussendoor geprobeerd van Riana te genieten en te ontspannen, met wisselend succes.

Zolang ik bezig bleef, ging het best redelijk. Weinig gedachten naar morgen, maar naarmate de dagen vorderden, werden de nachten slechter, met vannacht echt wel als uitschieter. Ik heb voor mijn gevoel haast geen oog dichtgedaan. Ben er ook meerdere malen uit geweest en wat gaan ‘doen’ in de hoop weer moe te worden. Of nou ja, moe was ik al (en ben ik nog steeds) maar tja slapen is effe een uitdaging.

2. NIET SLIM, maar het werkt tijdelijk: emo-eten

Ook hier heb ik me de laatste week schuldig aan gemaakt. Het zoeken van troost in eten. Misschien ken je het verschijnsel, dat eten je kan troosten (althans dat heb je jezelf aangeleerd) en een tijdelijk fijn gevoel geven. Chocola werkt bij mij super, of ijs. Hoe hoger de stress, hoe meer soorten eten voldoen om even tijdelijk te ont-stressen. Niet gezond en zeker niet aan te bevelen, maar het is een bekend algemeen verschijnsel dat mensen in tijden van toenemende stress meer toegeven aan hun verslavingen. Voor de één is dat roken, de ander drinkt, en deze dame snoept….

3. Proberen het te bagatelliseren.

Als je iets kleiner maakt, probeert althans, dan het is, kan je jezelf deels voor de gek houden. Dus heb ik mezelf gedwongen met regelmaat de angst te laten afzwakken door te zeggen tegen mezelf dat het allemaal best wel meevalt. Dat de opmerking van de dermatoloog, dat nadien ik mijn gemak moet houden, meer uit voorzorg is gezegd en dat het allemaal wel mee zal vallen. De uitslag is uiteraard ook positief. Ik druk de mogelijkheid dat het negatief kan zijn weg, want ik kan daar niet goed mee omgaan. Soort struisvogelpolitiek dus, maar het werkt.

4. Erover praten / schrijven.

Het onderwerp is hier al een aantal keren voorbij gekomen. Dat is voor mij een uitlaatklep geweest en uiteraard heb ik het ook met vrienden en naasten besproken. Riana heb ik er niet veel over verteld. Dit is bewust. Morgenmiddag gaat mama gewoon even naar de dokter als zij op school zit, en mama regelt even een andere mama voor als mama te laat terug is. Aangezien ik niet weet wat ik daarna kan verwachten, kan ik haar nu wel van alles vertellen, maar beter dan ter plekke aangeven wat er is gebeurd in kindertaal en waar mama last van heeft. Daarna komen uiteraard de dokterspullen weer te voorschijn en gaat Riana mama beter maken of verzorgen. Tis echt aandoenlijk om haar dan te aanschouwen en haar best te zien doen voor mama te zorgen.

5. Soms even de zenuwen toelaten helpt ook!

Helemaal uitbannen kan je ze toch niet, dus gun jezelf ook de tijd af en toe even erbij stil te staan. Hier gebeurd dat meestal als ik even alleen en rustig zit. En de laatste dagen ‘s nachts, dat is iets minder, want je slaapt dus stukken slechter dan, maar je moet toch je gevoel kwijt aan jezelf. Het een plaatsje geven. Dan kan je op andere momenten er weer zijn voor wat er dan van je verwacht wordt.

Al met al, zal ik blij zijn als de ingreep achter de rug is en ik weet wat ik aan tijdelijke beperkingen heb. Ook hoop ik snel te weten dat de plek goedaardig was. (Laten we het vooral positief blijven benaderen.) Daarna kan ik dan weer verder en me gaan richten op zaken als mijn studie, die nu toch wel genoeg vertraging heeft opgelopen. Ook wacht er deze maand nog een verhuizing van mam en Frank, waar ik bij hoop te kunnen helpen.

Zodra mogelijk zal ik na de ingreep een update geven.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten