14daagse verwachting Enschede
| |

Hittegolf betekent voor mij afzien | CO#35

Hittegolf betekent voor mij afzien. Een persoonlijke blog over wat warm weer met mij doet en hoe ik word beperkt in mijn kunnen. 

#hittegolf #warmweer #warmte #hitte #heatwave #afzien #gezondheid

Al een week zie ik de voorspellingen met lede ogen aan. Er nadert een zeer warme periode en mogelijke hittegolf. De eerste (en hopelijk enige) van 2019. Al vele jaren weet ik als geen ander dat ik er totaal niet tegen kan. Al eerder ben ik op onderzoek uitgegaan hoe ik het beste om kan gaan met temperaturen in Nederland boven de 30 graden. Ik functioneer niet goed meer met warm weer en moet moeite doen om er niet ‘letterlijk’ ziek van te worden, door me heel erg aan te passen en mezelf leefregels op te leggen.

Nog altijd verlang ik terug aan het wonen aan de Nederlandse kust waar het kwik vaak niet zo hoog oploopt als hier in het oosten van het land. Mijn gedachten dat het enkel in Zuid-Limburg zo warm wordt in de zomer is met twintig jaren wonen in het zuiden en oosten van het land, inmiddels helaas bijgesteld. Er is weinig anders tegen te doen dan je zo goed mogelijk voorbereiden en aanpassen (indien je last hebt van temperaturen boven de 25 graden).

Een hittegolf in Nederland betekent voor mij: aanpassen!

In 2015 ben ik letterlijk heel ziek geworden van de warmte. Toen heb ik me verdiept in het hoe en waarom en inmiddels weet ik dit (hopelijk) te voorkomen. Mocht je ook erg gevoelig zijn voor temperaturen boven de 25 graden Celcius is het lezen dat geschreven artikel een aanrader: Letterlijk ziek van de warmte.

Dat ik nu weet hoe ik het moet voorkomen om ziek te worden, betekent niet dat ik nu me verheug op deze komende week en de net begonnen zomer van 2019. De voorspellingen voor de maand juli zijn best warm te noemen. Nu zijn het uiteraard “voorspellingen” op dit moment van schrijven, maar met deze zeer warme week voor de boeg heb ik mijn agenda leeggehaald en leef ik noodgedwongen aangepast tot het weer wat aangenamer wordt buiten.

Wordt deze week een hittegolf?

Of het een landelijke hittegolf wordt moet altijd worden afgewacht, maar regionaal is dit nu al een vrij zeker feit met gister al de eerste tropische dag. Voor een hittegolf quote ik een stukje tekst uit de eerder geschreven blog: Landelijk hittegolf van 2018 nu standaard elk jaar of uitzondering?

Een hittegolf is een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er minimaal drie tropisch (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn. Bron: KNMI

In Enschede is de 14-daagse voorspelling vanaf vandaag als volgt weergegeven op Buienradar:

14daagse verwachting Enschede
14-daagse voorspelling temperatuur Enschede vanaf 24 juni 2019.

Dit is nogal een verschil met de voorspelling in De Bilt waar het dus afwachten is wat de temperatuur gaat doen. Of het een officiële hittegolf wordt is dus erg onzeker, maar dat er regionaal waarschijnlijk wel weer eentje in de boeken komt stukken zekerder. Blij word ik er in ieder geval niet van, en met mij velen.

14daagse verwachting De Bilt
14-daagse voorspelling temperatuur De Bilt vanaf 24 juni 2019.

De weer prognose verandert steeds

Gelukkig kan ik al iets opgeluchter ademhalen. Met het zeer veelvuldig checken van de te verwachten temperaturen de komende dagen heb ik de temperatuurverwachtingen nog veel extremer gezien dan nu op dit moment. Eerder werden er zelfs vanaf morgen tot en met zaterdag temperaturen boven de 37 graden verwacht hier in Twente.

Ik dacht werkelijk dat ik ‘gek’ werd en overwoog zelfs een hotelkamer met airco te boeken puur voor de koelte. Temperaturen boven de eigen lichaamstemperatuur betekent dat je lijf niet meer kan afkoelen en als je dan ook nog eens echt last hebt van warmte dan is het verplicht binnenblijven zolang de temperatuur zo hoog blijft (voor zover mogelijk).

Dat het nu ‘slechts’ morgen de 37 graden ‘lijkt’ aan te stippen en daarna weer wat aangenamer wordt, is haast een opluchting. Al ben ik normaal met temperaturen boven de 30 al zeer ongelukkig. Je stelt je blijkbaar in op het extreemste en bent dan opgelucht als de 38 graden voorspelling nu van de baan lijkt. Al blijf ik angstvallig het weerbericht in de gaten houden, wellicht wat obsessief. Dat realiseer ik me.

Jaloers op zonaanbidders!

Ik beken: ik ben jaloers op medemensen die liefst met zo hoog mogelijke temperaturen liggen te zonnebaden en werkelijk kunnen genieten van de warmte. Hier is in de zon lopen zonder zonnebril gegarandeerd een migraine aanval en ben ik bij tropische temperaturen veroordeeld tot (zoveel mogelijk) binnenblijven. Zelfs bij temperatuur rond de 20-25 graden is in de zon zitten voor mij een no-go. Ik verbrand levendig, krijg zonneallergie en moet heel erg uitkijken of het bekopen met knallende koppijn.

De zomer is dan ook mijn minst favoriete seizoen, indien de warmte toeslaat en dat is de laatste decennia best geregeld het geval. Het wennen aan hogere temperaturen duurt voor mij weken en nadat mijn lijf het enigszins aan kan is het vaak alweer koeler.

Ook de grote schommelingen in temperatuur die in Nederland vaak voorkomen, geven hier gegarandeerd aanpassingsproblemen fysiek. Ik bekoop het vaak met buikgriep en algehele malaise. Dit jaar is de processierups ook nog eens een ware plaag hier in Enschede en tel ik er nog veel jeuk als ongemak bij op.

Jonge kinderen en ouderen

Juist jonge baby’s, kinderen en ouderen vormen met warm weer een kwetsbare doelgroep. Ik ben dan ook erg waakzaam dat onze kleine man van nu 2,5 maand genoeg vocht binnen krijgt en niet teveel opwarmt. Dit lijkt nog goed te gaan en hij vertoont nog geen uitdrogingsverschijnselen. Toch kan dit erg snel gaan bij baby’s.

Ook ouderen mensen kunnen door de hitte in de problemen raken. Gelukkig wordt daar in de landelijke media wel aandacht aan besteed en worden mensen erop gewezen ook te kijken naar de ouderen mensen om hen heen. Toch blijven langere periodes van warm weer altijd risicovol. Er overlijden dan ook altijd meer mensen gedurende erg warme zomermaanden, dan wanneer de temperatuur niet zulke extremen aanneemt.

Koelte opzoeken en goed blijven eten en drinken

Zelf probeer ik de koelte op te zoeken door geregeld een natte theedoek in mijn nek te leggen. Ook een teiltje met koud water om de voeten in te doen is altijd een zalige aanrader. Daarnaast houd ik goed in de gaten dat ik niet teveel zouten verlies. Ik zweet veel meer en krijg het water haast niet bijgedronken. Heel bewust neem ik dan ook dagelijks een glas ORS waardoor ik zorg voor het extra binnenkrijgen van zouten en suikers die direct worden opgenomen. Een flauwte en malaise gevoel is daarmee binnen een half uur weer onder controle.

Ook dwing ik mezelf letterlijk te blijven eten. Met warm weer is de trek direct weg, maar mijn lijf schreeuwt om aanvulling, ook al zwel ik geheel op. Ik denk dat dat een poging is van mijn lichaam om het vocht wat ik te snel verlies bij me te houden. Hoe dan ook, het is een uitdaging deze periode zonder al te veel ellende door te komen.

Timing van hitte is verre van perfect

En uiteraard komt de timing nooit uit. Nu met de aankomende verhuizing heb ik wel andere zaken aan mijn hoofd dan me verplicht koest houden en deze hitte uitzitten. Maar wat is dat is. Ik kan het niet veranderen en nu doorgaan met klussen is vragen om problemen.

Gelukkig liggen we goed op schema en is de verhuizing deels minder zwaar omdat we een gedeelte laten inpakken en ook wordt de verhuizing zelf geregeld door een verhuisbedrijf. Dat scheelt een boel.

In het nieuwe huis zijn we aan het verven en de vloeren schieten ook al aardig op. Komend weekend is het de bedoeling om onze slaapkamer af te hebben en ook het bed in elkaar te zetten. Ook staat het verven van de kamer van dochterlief op het programma. De woonkamer vlot ook al goed en de trappen en hallen laten we schilderen door een schilder, idem de zolder. Kortom we redden de planning en gelukkig lijkt de temperatuur in Nijmegen vaak ook iets lager uit te vallen dan hier in Enschede.

Voor nu is het hopen dat de hitte na het weekend weer een stap terugneemt. En hoewel ik begrijp dat ik hiermee veel Nederlanders ongelukkig maak: van mij mag de zomer erg wisselvallig weer geven zonder al te veel excessen in temperatuur. Het schijnt dat de prognose voor augustus minder warm en vooral wisselvallig van karakter is, laten we het hopen.

Voor iedereen die ook met hitte erg veel last heeft: sterkte, en voor de zonaanbidders: geniet ervan!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten