Hidde foto gedeeld sociale media geboorteaankondiging
| | | | |

Hidde zegt hallo! | Bevallingsverhaal | CO#28

Onze bevalling verliep anders dan gepland en eindigde in een spoedkeizersnede. Hidde had een pittige start. Een persoonlijke blog. Bevallingsverhaal.

Afbeelding toont foto van Hidde. 

#bevalling #bevallingsverhaal #keizersnede #spoedkeizersnede #geboorte

Nu een ruime week geleden is onze Hidde geboren op vrijdagmiddag 12 april 2019 om 15.00 uur met een spoedkeizersnede. De bevalling ging niet geheel zoals gepland, maar het resultaat mag er zijn: we hebben het liefste manneke ter wereld in onze armen mogen sluiten en genieten elke dag intens van zijn komst in ons gezin.

Ons bevallingsverhaal: een spoedkeizersnede

Met 41 weken zwangerschap mocht ik worden ingeleid. Er werd op 11 april een ballonnetje geplaatst die zou gaan zorgen voor genoeg ontsluiting zodat de vliezen konden worden gebroken. Na een nacht slapen werd dit gecheckt en mocht ik naar een verloskamer toe. De vliezen werden gebroken en met een uur (rond half 11) kreeg ik via het infuus weeënopwekkers toegediend. Dit ging zeer voorspoedig. Sterker nog, het ging te snel!

Met een paar uur waren de weeën zo sterk dat ik langzaam al mee mocht persen op de toppen en de volledige ontsluiting was snel het gevolg. Bij de persweeën ging het mis. Hiddes hartslag ging steeds omlaag bij het persen en hij bleek te diep te blijven liggen en lag in sterrenkijker houding. Ik kreeg hem er niet zelfstandig uit.

Met grote spoed een spoedkeizersnede

Ze hebben geprobeerd de persweeën te remmen, maar mijn lijf liet zich niet meer stoppen, dus deze bleven komen en Hidde kwam vast te zitten in mijn baringskanaal. Het lukte de gynaecoloog niet om hem er via de natuurlijke weg uit te krijgen en dus volgde er een spoedkeizersnede. Met grote vaart ben ik richting een operatiekamer gebracht, al kan ik me daar zelf niet veel meer van herinneren dan veel witte jassen en ondraaglijke pijn. Mijn kreten zijn tot ver in het ziekenhuis gehoord en ik heb gesmeekt om me in slaap te brengen en de baby te redden.

Zodra mogelijk werd ik in slaap gebracht en ik nam gevoelsmatig afscheid van het leven. (De pijn was dermate erg dat ik dacht het niet te overleven.) Djoerd mocht er niet bij zijn vanwege de snelheid en zorgelijke conditie van Hidde en mijzelf. Hierdoor hebben we beiden de geboorte van Hidde niet ‘live’ meegemaakt.

Hidde

Na 15 oneindig lange minuten hoorde Djoerd dat zijn zoon een pittige start had en in de couveuse moest om verder bij te komen. Hidde begon zijn leven met een apcar score 2 en herstelde wonderbaarlijk snel binnen 10 minuten naar score 7 en 9. Hierdoor bleek de couveuse niet meer nodig en kon Djoerd onze Hidde vasthouden. Ook vernam hij dat met mij alles goed was. Na anderhalf uur was ik weer helder genoeg uit de narcose om ook naar vader en zoon te worden gebracht. Hidde had al die tijd zijn ogen open gehouden en eenmaal op mijn borst viel hij direct in slaap. Op dat moment voel je samen intense liefde en dankbaarheid.

De dagen hebben tot heden vooral gedraaid om bijkomen, verwerken en de rust proberen terug te vinden. Dus veel praten over hetgeen is gebeurd en samen huilen.

Fysiek herstel gaat snel

Ondanks de zware buikoperatie gaat mijn eigen herstel erg snel. Al de volgende ochtend ben ik – zij het licht zwalkend – zelf naar de douche gelopen en heb ik heerlijk op de douchestoel mezelf kunnen wassen. De pijnstillers waren binnen 3 dagen geheel afgebouwd en afgezien van nu nog wat trekkende pijn (mag niet echt een grote naam hebben) ben ik pijnvrij.

In tegenstelling tot voor de bevalling kan ik al weer veel langer zitten en is de energie verveelvoudigd. Het lichaamsgewicht is mega afgenomen. Op de weegschaal heb ik nog niet gestaan, maar ik ben zeker gewicht kwijt geraakt ten opzicht van het gewicht waarmee ik de zwangerschap startte. Mijn buik is in jaren niet zo slank geweest en ook mijn benen, armen en gezicht zijn minder vol.

Lopen gaat ook best redelijk al. Vandaag hebben we een rondje gewandeld (ongeveer 500 meter) en uiteraard moest ik daarna bijkomen. De zin om van alles weer op te pakken neemt met de dag toe. Toch nemen we bewust nu de meivakantie om samen met het gezin te genieten. Vandaar ook nu pas na 10 dagen een blogpost over Hidde hier. De rest kan best nog even wachten.

Hidde doet het super

Ondanks zijn pittige start doet Hidde het buitengewoon goed. Hij drinkt goed. De borstvoeding is, als vanzelf, gestart en aan de natte luiers te zien krijgt hij genoeg binnen. Hij slaapt zelfs al bijna 6 uur aan een stuk door in de nacht. Hij huilt om duidelijk te maken dat hij honger heeft of een schone broek wenst en is graag dicht bij ons in de buurt.

We dragen hem dagelijks een tijdje in een draagdoek en hij slaapt bij ons op de slaapkamer in de nacht. Hierdoor is er zowel bij ons als hem rust en dit bevordert de slaapuren voor ons alle drie. Kortom, na de bevalling lijkt alles zeer soepel te verlopen. We genieten intens van hem en elkaar. Djoerd en ik zijn nu voorgoed intens met elkaar verbonden. Een diepere band kan niet samen.

Zijn grote zus(8) adoreert haar broertje en helpt graag met zijn verzorging. Onze tiener(17) is wat meer op de achtergrond aanwezig, maar dat mag. We hebben hem mogen vastleggen met Hidde samen, met de belofte deze nooit sociaal door te delen. 😉 Uiteraard daarvoor respect.

Ze hebben al samen een loens-wedstrijdje gehouden met Hidde als duidelijke winnaar. 😉

Rustig aan terug naar het normale ritme

Vooraf had ik bedacht op een laag tempo door te bloggen na de bevalling. Tot nu toe is daar nog niets van terecht gekomen. De dagen vliegen en Hidde en het gezinsleven gaan nu even voor. De meivakantie valt nu heel mooi samen en manlief is ook vrij deze weken.

We beginnen dus rustig aan met genieten van het vakantiegevoel en wennen aan Hidde. Al is er niet veel te wennen. Zijn komst voelt als vanzelfsprekend en als vanzelf pak ik het ritme van een baby in het gezin weer op. Uiteraard is het weer meer plannen dan voorheen, maar het is tot op heden niet moeilijk gebleken Hidde te laten meedraaien in het tempo van ons gezinsleven. Als er al wat aanpassingen zijn, dan betreffen deze vooral het aanpassen van onze eigen slaaptijden.

Het bloggen zal vermoedelijk – als vanzelf – weer toenemen naar behoefte. Ik gun mezelf een soort van zwangerschapsverlof waardoor ik weinig tot geen opdrachten heb deze en begin komende maand. Hierdoor kan ik vrijuit schrijven en er zijn als die behoefte er is en het even laten voor wat het is als dat zo uitkomt.

Het komt zoals het komt! Genieten staat voorop en dat doen we!

Wordt vervolgd.


Onze bevalling verliep anders dan gepland en eindigde in een spoedkeizersnede. Hidde had een pittige start. Een persoonlijke blog. Bevallingsverhaal.

Afbeelding toont foto van Hidde. 

#bevalling #bevallingsverhaal #keizersnede #spoedkeizersnede #geboorte
Repinnen mag!

Gerelateerde persoonlijke blogs

Andere blogs over onze zwangerschap van Hidde vind je hier.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten