20190525 105805

Het nieuwe huis is veel minder gehorig! | CO#41

Het viel al vrij snel op dat hier in Nijmegen veel minder geluid bij ons naar binnen komt dan in Enschede. Sterker nog: geluiden naar buiten brengen vanuit het huis is door de goede isolatie ‘haast’ een uitdaging.

20190525 105805
Ons huis net voordat het werd opgeleverd. ©Barbara Oosthoek

Zo wilde ik vanuit de slaapkamer door het raam (op de valstand) naar vriendlief in de tuin op ongeveer 6 meter afstand iets zeggen. Hoewel ik op duidelijke toon iets zei, verstond hij er niets van.

Ik moest letterlijk mijn mond bij de open ruimte van het raam houden, voordat hij verstond wat ik wilde zeggen. 😉Wat goede isolatie kan doen!

Het horen van gesprekken van de buren is hier in Nijmegen bijna niet van toepassing. Nu hebben we rustige buren, maar zelfs met hardop geklets in hun tuin is het met de ramen dicht (we slapen met onze beider slaapkamers tegen elkaar aan op de scheiding van de tuinen) niet te verstaan. Het geluid is slechts in de achtergrond te horen.

Iets wat in Enschede ondenkbaar zou zijn geweest. Sterker nog: daar hoorde je het heel goed wanneer er in de tuin van de buren een feestje of gesprek hardop werd gevoerd. We hoorden wel eens ongewild een telefoongesprek mee. 😉 Ook geluiden van binnen kwamen geregeld door. Stofzuigen, kindergeluiden (huilen, boze buien, etc.) waren heel normaal. Feestjes vierden we letterlijk mee in onze eigen woonkamer.

Geluiden in de verte

Hier is het stil. Heel af en toe in de verte het geroezemoes van stemmen. Je kan vaak niet eens traceren waar geluiden vandaan komen. Grote kans dat het iets verderop uit een van de tuinen komt.

Leefgeluiden hebben we van de buren nog niet gehoord. Ja eenmaal toen de buurvrouw op de piano aan het spelen was met de deur open (iets wat helaas daarna niet meer is voorgevallen). Wellicht hebben we hele stille buren en ervaren zij van ons wel heel veel geluiden? Al denk ik eerder dat het aan de soort bouw van deze nieuwe nieuwbouwwoningen ligt. (Misschien is het tijd dat eens na te vragen.*) Er is duidelijk gelet op goede isolatie. Een bijbehorend voordeel van goed isoleren is dat geluiden worden gedempt (en in de woningen gehouden).

*Bij navragen bleek dat ze niets horen als ze binnen zijn, enkel soms vanuit de tuin iets. Gelijk aan onze ervaring dus. En geloof me, hier komt best wel wat geluid uit meerdere kelen. Ja, ook die van mij. 😉

Nu betreft dit een huurwoning en zijn we niet betrokken bij de bouw. Er is energielabel A voor deze woning afgegeven en je merkt duidelijk de verschillen met wat we in Enschede gewend waren. Overal dubbel glas, vloerverwarming, veel dikkere buitenmuren. Zeker aan onze hoekzijde (hoekwoning) is de muur heel breed, waardoor daar geen onnodig warmteverlies plaatsvindt.

Hoewel er in Enschede ook in heel de woning dubbel glas aanwezig is, bepaalt de soort constructie van het geheel toch veel. Het is daar duidelijk veel geluidsgevoeliger dan hier. Juist de geluiden die hier niet via de ramen naar binnen / buiten gaan zijn opvallend. Het was in Enschede ondenkbaar om met de ramen open te slapen en geen geluiden mee te krijgen van heel de buurt. Nu wen je daaraan en werd dat uiteindelijk ‘normaal’, maar hier is het echt stil in de avonden.

Juist door de stilte vallen de geluiden die er wel zijn op.

Helaas worden we al vroeg in de ochtend gewekt door de bouwgeluiden van de bouwvakkers, die met het nodige kabaal allerlei belangrijke werkzaamheden verrichten in de straten om ons heen. Aan de achterzijde worden nog huizen opgeleverd en straten gelegd. De meeste werkzaamheden zijn daar in de afrondende fase. Aan de zijkant wordt in september een rij koopwoningen opgeleverd en daarna gaat het geluid van het bouwverkeer al snel verder weg.

20190630 044420
Ons uitzicht vanuit de badkamer nu ongeveer een maand geleden. De bouwweg verdwijnt nog. Direct voor de voordeur komt geen weg, enkel een fietspad en daarna park. ©Barbara Oosthoek

Aan de voorzijde van onze woning wordt een parkstrook aangelegd van ongeveer 30 meter tot de woningen die daarachter gebouwd gaan worden. Ze zijn daar sinds we hier wonen bezig met de voorbereidende werkzaamheden.

IMG 20190707 WA0005 1
Door de vitrage heen zie je vaag het nog vlakke uitzicht uit de keuken, net nadat de vitrage hing. © Barbara Oosthoek

Geen idee wanneer je daar gaat merken dat er ‘huizen’ ontstaan. Ik ben niet echt thuis in het bouwschema van nieuwbouwwoningen en de doorlooptijd daarvan. Toch denk ik dat we daar minder hinder van zullen ondervinden met de groenstrook (in aanleg) ertussen (tenminste als de werkweg direct voor onze voordeur verdwijnt).

We leven zelf meer aan de achterzijde van de woning, met de tuin richting de autoparkeerplaats. Kortom, de bouwwerkzaamheden en geluiden die daaruit voortkomen en vaak laag van toon zijn en daardoor ver reiken zullen snel steeds verderop verplaatsen.

Toch is het heel goed te merken of de deuren en roosters hier open of dicht zijn. Het lawaai is ineens ver weg als alles dicht is. Enkel zijn de deuren in de zomermaanden liefst open.

Raamisolatie doet veel

Uit deze persoonlijke ervaring blijkt dat het goed laten zetten (en investeren in) dubbel glas veel kan schelen op het gebied van isolatie. Hier in huis is alles heel goed geïsoleerd. Er zijn bewust overal roosters geplaatst om dagelijks te kunnen ventileren. Deze roosters houden heel duidelijk geluid en frisse lucht tegen wanneer ze dicht zijn. Het verschil is direct merkbaar.

Investeren in goed dubbel glas is dan ook een aanrader voor eenieder die zijn woning beter wil gaan isoleren. Bij GlasGigant is het mogelijk om verschillende soorten glas te bestellen. Denk aan: enkel glas, dubbel glas (in verschillende soorten met verschillende eigenschappen), maar ook veiligheidsglas, spiegels en bijvoorbeeld ventilatieroosters die boven het glas kunnen worden geplaatst in de raamsponningen.

De mogelijkheden zijn ruim, maar op de website van GlasGigant word je stap voor stap begeleid in het bestelproces. Ook is het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de klantenservice die je graag verder op weg helpt. Zo heb je vrij snel in kaart wat de kosten zijn om je huis beter te isoleren. (Met daarna een besparing op je energierekening.)

Er is zelfs een kennisbank waarin je wordt begeleid om zelf het glas te kunnen zetten. Uiteraard kan je daarvoor ook een klusjesman met ervaring inhuren.

Goede isolatie goed voor de toekomst

Nu hebben wij het geluk dat alles in dit huurhuis, nu super nieuw en perfect voor elkaar is. Al zijn er uiteraard ook voordelen van het wonen in een koopwoning te benoemen. Toch denk ik dat het voor de toekomst van onze aarde belangrijk is om te proberen zo goed mogelijk met onze energie om te gaan. Kosten (op de langere termijn) besparen door betere isolatie is dan ook een stap in de goede richting. Ik ben dan ook erg dankbaar dat we nu in een woning mogen wonen waar dit tiptop in orde is.

Je weet pas wat je hebt gemist als je ervaart hoe het ook kan.


Disclaimer: op de foto’s berust Copyright. De afbeeldingen mogen worden gedeeld op sociale kanalen mits verwijzend naar deze blog, maar niet voor privé of zakelijke doeleinden worden gebruikt.

Gerelateerde blogs

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten