Het geheim van Erasmus, Maurits Tompot | recensie
Het geheim van Erasmus leest lekker weg en lijkt hier en daar zelfs wat op de historische zoektochten uit de boeken van Dan Brown.
auteur: Maurits Tompot, co-auteur: Ines van Bokhoven | uitgeverij: Mozaiek | paperback en epub | recensent: Dj. Hiemstra
Recensie Het geheim van Erasmus
Inhoud
Het geheim van Erasmus geeft een bijzonder beeld over het leven in de lage landen van voor de reformatie. De hoofdpersoon van het boek, de glasmaker Dirck Crabeth, beschouwt zichzelf als een vroom katholiek, maar wordt tegengewerkt, bedreigd en bijna gearresteerd omdat hij het waagt om een meer sobere beleving van het geloof voor te staan dan Rome.
Het in bezit hebben van een werk dat door Rome op de lijst van verboden boeken is gezet kan al reden zijn om gearresteerd te worden en de straffen waren destijds niet mals: lijfstraffen, marteling, vierendeling, je kent de verhalen misschien wel.
Dat verklaart meteen waarom Erasmus’ Corpus Vitrearum in het verhaal zoek is: Het was Erasmus zijn meest controversiële boek en het klooster waarin hij verbleef toen hij het werk schreef heeft hem lang geleden bevolen om zich te ontdoen van het boek.
Persoonlijke beleving
Djoerd(48): Interessant aan het verhaal is dat niet alleen Erasmus, maar ook de andere belangrijke personen in het boek historische figuren zijn: Cornelis Reiniersz, de jonge monnik, die samen met Dirck op zoek gaat naar het missende werk van Erasmus; Herman Lethmaet, de inquisiteur die zelf ook niet helemaal de roomse leer volgt en natuurlijk de hoofdpersoon Dirck Crabeth.
Ze hebben allemaal echt geleefd, en er zijn inderdaad historische aanwijzingen dat de gebrandschilderde ramen van de Sint-Jan kerk in Gouda zijn gebaseerd op een groter werk dat nooit is gevonden. Tel daarbij op dat er oude bronnen zijn die beweren dat Erasmus in Gouda is geboren, hoewel hij zelf beweerde dat zijn wieg in Rotterdam stond, en een mooi verhaal kan worden geschreven.
Daar zijn Tompot en Van Bokhoven zeker in geslaagd: Het boek leest lekker weg en lijkt hier en daar zelfs wat op de historische zoektochten uit de boeken van Dan Brown: de hoofdpersoon is iets belangrijks op het spoor, iets dat de wereld voor goed veranderd heeft en dat iedereen nog steeds kan zien in de grote kerk in Gouda, als je maar weet waar je op moet letten.
Mocht je na het lezen overwegen het boek aan te schaffen; dit kan onder andere bij Bol.com. De link naar Bol.com toe bevat een affilliate, wat betekent dat Onlybyme een klein beetje commissie ontvangt van jouw bestelling. Voor jou zijn er geen extra kosten aan verbonden. Mocht je lid zijn van Kobo Plus dan is dit boek ‘gratis’ te lezen.
Disclaimer: deze recensie betreft geen samenwerking; het boek is door ons aangeschaft. De recensie bevat de ‘persoonlijke beleving‘ van mijn partner Dj. Hiemstra, die met plezier Het geheim van Erasmus heeft gelezen en daarom wilde meewerken aan deze recensie.