20211214 164353 rotated

Het einde van het jaar nadert rap; ons jaar is omgevlogen.

Nog een paar dagen en het is kerst. De verlengde kerstvakantie is voor dochterlief(10) gister al begonnen. Vriendlief heeft nog een paar deadlines deze week en doet een dappere poging zijn bureau beheersbaar te krijgen voor zijn kerstvakantie begint. De jongens zijn naar het kinderdagverblijf vandaag (de groep 0-4 jaar is ditmaal uitgesloten van de lockdown) en ik gebruik dit zeldzaam rustige moment om deze persoonlijke blog te schrijven.

20211214 164353

2021 is gevoelsmatig omgevlogen!

Nu gaat de tijd natuurlijk altijd even snel, het voelt echt alsof dit jaar heel hard is gegaan. We zijn als ouders als het ware geleefd door onze kleine mannen die van virusje naar virusje zijn gegaan (seizoensgebonden verkoudheden kwamen dit jaar ook in de lente en zomer voor vanwege alle corona versoepelingen afgewisseld met beperkingen) dit jaar. Er was zelfs een heuse RS-virusgolf in de zomer, nog nooit eerder voorgekomen. Heel de wereld is anders nu dan voorheen. Feitelijk zou dat mijn samenvatting zijn van dit jaar: Alles is anders sinds corona de wereld in zijn greep houdt.

Ik heb meer ervaring met afgenomen (en het afnemen van) covid-testen dan ik zou willen, gelukkig tot op heden allemaal negatief. Dat dan wel. Door onze mannen krijgen wij zelf ook meer virussen op bezoek die geregeld toch lichte klachten veroorzaken. En bij klachten is het de bedoeling dat we als brave burgers ons laten testen. 😉 Dit doen we dan ook met regelmaat en nu zijn daar de zelftesten nog bijgekomen voor als we (bijna) geen klachten hebben. Ik ben de tel kwijtgeraakt.

Ondanks de vele beperkende maatregelen in verband met de verschillende corona varianten die gedurende het jaar er waren, was het hier in ons drukke gezin leven van dag naar dag en dus ook vaak van onschuldig virus naar het volgende. Inmiddels is doorslapen een unicum geworden en uitslapen al helemaal niet meer van toepassing. De dag begint hier gemiddeld om 6 uur en het licht gaat hier dan ook op tijd uit, indien mogelijk.

30 november werd onze jongste 1 jaar. We hadden een feest gepland met een huis vol genodigden, helaas moesten we ook dit weer annuleren, net als het 50-jarige feest van Djoerd in het begin van het jaar (het organiseren daarvan was ik niet eens opgestart), de tweede verjaardag van onze peuter in april en het feest van dochterlief. En nu dametje bijna 11 is (nieuwjaarsdag) wordt opnieuw haar verjaardagsfeestje voor klasgenoten uitgesteld. Zou het ooit weer worden als voorheen? Ik vraag het me af.

Onze kinderen groeien op in een bijzonder tijd

Als ik dan zie hoe onze mannen op hun eigen manier de wereld bekijken. Peuter is nu 2 jaar en 8 maanden en weet niet beter dan hoe het nu is en dat is voor onze 1 jarige dreumes niet anders. Dochterlief ervaart veel bewuster alle beperkende maatregelen en heeft daar duidelijk meer moeite mee. Logisch.

Niemand kan zeggen hoe de toekomst eruit gaat zien. Het is giswerk, ik kan enkel hopen dat er snel weer een tijd komt waarin ze wat onbezorgder kunnen genieten van het kind zijn. De wereld is voor volwassenen al hard genoeg, liefst zie ik onze jongens hier zo lang mogelijk nog van verstoken.

2021 is een vage brei in mijn hoofd van kleine belangrijke gebeurtenissen

Als ik terugdenk aan dit jaar is mijn hoofd wazig. Door alle beperkingen zijn er niet heel veel spannende gebeurtenissen geweest die direct in het oog terugspringen op de ontwikkelingen in ons gezin na.

Jongste groeide rap van baby naar een nu kruipende dreumes. Wat gaat die ontwikkeling het eerste levensjaar toch hard. Hij is nu van een totaal hulpeloze baby echt veranderd in een eigen persoonlijkheid, die heel goed kan laten weten dat iets niet gaat hoe hij het wil. Het is dan aan ons om uit te vogelen wat er mis is en dat lukt gelukkig vaak redelijk snel. Hij is kruipend nog heel tevreden en zit/staat vaak op zijn onderbenen aan de salontafel of elders. Heel soms zien we hem even zijn voeten gebruiken, maar zoals hij ook langere tijd heel tevreden was met tijgeren verwachten we niet dat hij snel zal gaan staan en lopen. Al kan dat uiteraard zo veranderen. Hij brabbelt er nog steeds vrolijk op los zonder duidelijke eerste woordjes, dit komt vanzelf.

Zijn oudere broer is de ergste nee-fase gepasseerd, al blijft het een akelig woord om te moeten horen. We zien hem elke dag meer begrijpen van de wereld om zich heen. Hij is liefst hele dagen buiten, iets wat in de wintermaanden helaas niet mogelijk is. Hij gaat vol avontuur op ontdekking uit, kan erg genieten van puzzelen, lezen en knutselen. Ook is hij graag in de weer met blokken en duplo. Hij ontwikkelt zich in zijn eigen tempo tot een heerlijke knul.

Dametje heb ik dit jaar van kind zien veranderen in een jonge tiener. Ze heeft echt meer oog voor de zaken om zich heen al wisselt dit natuurlijk nog sterk. De hormonen beginnen duidelijk op te spelen en soms is het moeilijk haar tot actie te krijgen en juist op andere momenten haar tot rust te bedaren. Kortom, het is levendig hier in Huize Only en ik kan daar niet altijd goed tegen, met soms een ongewild korter lontje tot gevolg. (Ook mijn hormonen gaan duidelijk de volgende fase in,…. zucht.)

Vriendlief heeft veel van zijn werktijd thuis doorgebracht dit jaar. Het onderwijs werd vaak langere tijd online gegeven en ook de overleggen met collega’s en studenten ging veelal online. Hierdoor heeft hij meer meegekregen van de eerste jaren van de jongens, maar hij mist het kantoorleven wel, iets wat ik begrijp. Het is toch afstandelijker thuis.

Zelf heb ik het thuis online volgen van lessen niet als storend ervaren. Ik kon zo makkelijker dit inpassen in het gezinsleven en een les skippen als me dit zo uitkwam. 😉 Daarnaast heb ik stagegelopen in het voorjaar en najaar en nu werk ik, sinds kort, in de zorg in een ziekenhuis als verpleegassistent. Dit om ervaring op te doen in mijn toekomstige vakgebied in een ondersteunende rol. De rest van het collegejaar volg ik theoriemodules en op dit moment probeer ik me voor te bereiden op een grote theorietoets van 2 modules aan het eind van dit blok, eind januari, begin februari.

In een komende blog maar eens vooruitkijken naar wat er in 2022 in de planning staat, voor zover dit te plannen is in deze tijd.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten