Het dagelijks leven herinrichten als je een dagje ouder wordt 1

Het dagelijks leven herinrichten als je een dagje ouder wordt

Wanneer je op leeftijd bent, kun je er niet omheen dat bepaalde dingen in je leven veranderen en niet meer helemaal zo gaan als voorheen. Misschien ben je vergeetachtiger of sneller moe dan vroeger. Of je krijgt last van lichamelijke ongemakken die gepaard gaan met het ouder worden. Mensen die een dagje ouder zijn, krijgen bijvoorbeeld last van knie(artrose), of een stijve nek of rugpijn. Die fysieke achteruitgang kan ervoor zorgen dat sommige handelingen en huishoudelijke taken niet meer zo soepeltjes verlopen als vroeger. Als je ouder wordt is het daarom goed om op tijd de juiste maatregelen te treffen om het leven enigszins hierop aan te passen. We denken hierover graag met je mee.

Het dagelijks leven herinrichten als je een dagje ouder wordt

Valpartijen voorkomen

Vaak zijn mensen die de zeventig zijn gepasseerd tegenwoordig nog behoorlijk fit en vitaal, waardoor ze nog niet bezig zijn met aanpassingen en hulpmiddelen binnenshuis. Toch is het verstandig om op tijd maatregelen te treffen, zodat valpartijen voorkomen kunnen worden voordat het te laat is. Juist voor iemand op leeftijd kan een valpartij immers ernstige gevolgen hebben. Voor valpreventie kun je denken aan maatregelen zoals automatische verlichting in het hele huis, maar ook bijvoorbeeld het laten plaatsen van een antislipvloer in de badkamer zodat er minder kans is op uitglijden na het douchen.

Veilig de trap gebruiken

Ook de trap kan allerlei gevaren met zich meebrengen. Je kunt immers raar struikelen of een trede missen en een nare val maken. Zeker bij ouderen is de kans groter dat je uit balans raakt op de trap, ook bijvoorbeeld vanwege evenwichtsproblemen. En je wil er natuurlijk niet aan denken dat zo’n valpartij verkeerd afloopt! Zorg daarom allereerst voor een stevige leuning, genoeg licht bij de trap, en extra grip op de traptreden. Bijvoorbeeld met een traploper of antislip trapmatten. Wordt traplopen wegens fysieke achteruitgang lastiger of zelfs gevaarlijk? Dan is een traplift voor jou misschien een goede oplossing. Met een traplift kun je veilig en geheel zelfstandig zittend de bovenverdieping bereiken. 

Als een traplift voor jou interessant is, kun je eens kijken op https://handicare-trapliften.nl/trapliften/. Op deze website vind je verschillende soorten en maten trapliften.

Leefstijl

Ook al lijkt het logisch, we kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat een gezonde leefstijl van cruciaal belang is, voor ouderen in het bijzonder. Niet alleen om je energiek en vitaal te voelen, maar gezond leven bepaalt ook de mate waarin je gelukkig bent.

Naast gezonde voeding en dagelijkse lichaamsbeweging zijn voedingssupplementen zoals vitamine D, B12, en zink aan te raden voor 75-plussers. Deze zorgen voor een betere weerstand en het behoud van sterke botten en spieren. Daarbij is voldoende water drinken belangrijk: je lichaam heeft op latere leeftijd voldoende vocht nodig om de stofwisseling en nieren optimaal te laten functioneren.

Tot slot: vergeet vooral niet te genieten van het leven!

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten