Het geboortekaartje van uk, hoe pakken wij dat aan?
Toen oudere zus Riana werd geboren 8 jaar geleden, hadden haar vader en ik al vele mappen met geboortekaartjes bij de drukkerij doorgeworsteld voor we uiteindelijk tot onze keuze kwamen. Op de een of andere manier is er altijd wel iets wat ik niet leuk vind aan de kaartjes die al ‘kant-en-klaar’ worden aangeboden. Tijd dus om het ditmaal bij het geboortekaartje van uk anders te doen.
Inhoudsopgave
Het geboortekaartje van uk
Laat ik allereerst zeggen dat we nog niet gereed zijn en er altijd nog veranderingen kunnen komen in het uiteindelijke ontwerp en dat ik hier ook niets van dat alles ga showen. Wat ik wel wil delen is een manier van ermee bezig zijn. Het is namelijk heel goed mogelijk om af te wijken van wat ‘standaard’ wordt gedaan. Zo schreef ik in november nog een blog over alternatieven voor het verzenden van een kerstkaart, en zoiets kan dus ook heel goed bij een geboortekaartje. Wil je wel een fysiek kaartje versturen of gaat je voorkeur uit naar iets totaal anders?
Het wordt totaal niet standaard, daar zijn we al uit
Doen wat anderen doen is iets wat mij vaak niet aanspreekt, dus ditmaal juist een totaal andere aanpak. Waar wij uiteindelijk voor kiezen en hoe het eruit zal komen te zien, is en blijft een verrassing tot uk er is, maar neem deze tips voor alternatieve manieren gerust van ons over:
1-Een geboortekaartje verzenden per post is een gewoonte die kan worden doorbroken.
Tegenwoordig is bijna iedereen online, dus ook online is het mogelijk om je dierbaren op de hoogte te brengen van jullie nieuwe wondertje. Denk aan een eenmalige nieuwsbrief die je zelf ontwerpt in kleurstellingen naar eigen zin, een eigen achtergrond, foto’s van de kleine baby met het gezin, etc. Of zelfs het invoegen van een kleine video waarin jullie de kleine meid of jongen trots tonen.
2-Ontwerp zelf je eigen creatie, dichterbij persoonlijk komt het niet!
Wil je toch graag de traditie in stand houden en per post een geboortekaartje versturen, maak het dan zelf. Zeer persoonlijk en uniek. Laat je ontwerp daarna drukken (eerst een proefdruk) door een copyshop (kan aardige besparingen opleveren). Zelfs unieke bijpassende enveloppen maken is tegenwoordig mogelijk. Bijvoorbeeld met een item/beeld uit je zelf gemaakte ‘kaart’ die op de voorzijde wordt afgedrukt in de hoek waar je vaak een logo van een bedrijf aantreft. Of als je eigen ontwerp een afwijkende maat heeft, is dit een goede manier om deze ‘passend’ te verpakken.
3-Oudere broer(s) of zus(sen) in het gezin? Betrek ze erbij!
Laat ze iets tekenen, schilderen etc. Verwerk dit op een zeer originele manier in jullie aankondiging en je hebt iets ‘gouds’ in handen.
4-Verstuur iets totaal anders met daarin de aankondiging van het grote nieuws.
Je kunt het zo gek niet bedenken tegenwoordig wat er allemaal te bedrukken valt en op welke manieren. Denk maar eens aan de verschillende manieren waarop je een bedankje meekrijgt bij een huwelijksfeest.
Is zelf iets ontwerpen moeilijk?
Nu kan ik volmondig nee zeggen, maar iets zelf ontwerpen is vooral weggelegd voor mensen die, of creatief van aanleg zijn, of handig met de computer en grafische programma’s, of de ‘wil’ hebben om iets zelf te maken wat origineel is en helemaal wat jullie graag willen.
Daarbij hoef je natuurlijk niet alles zelf te doen. Er zijn vele voorbeelden online te vinden die je op weg kunnen helpen qua inspiratie. Neem gerust een item over uit een bestaand ontwerp en teken het na, zodat het direct weer origineel is. Of gebruik vectoren die vrij te gebruiken zijn voor persoonlijke gebruik of liever nog: commercieel gebruik. Wie weet ontdek je wel je nieuwe roeping en ben je straks hobby ontwerper voor al je vrienden en kennissen. 😉
Het kost tijd en doorzettingsvermogen
Alles wat je zelf doet (in plaats van uitbesteden) kost vaak tijd. Heb je deze tijd of wil je hier tijd voor vrijmaken is dus ook een goede vraag om rekening mee te houden. Want ook al loopt je hoofd over van de ideeën, dan nog moet het wel worden omgezet tot iets ‘tastbaars’.
Volg vooral je eigen gevoel
Als laatste wil ik heel duidelijk stellen dat er niets mis is met ‘standaard’ kaartjes. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat er veel meer keuze bij is gekomen de laatste jaren door veel meer aanbod online. Als je het in jullie ogen perfecte kaartje hebt gevonden is dat helemaal top. Misschien komen wij daar uiteindelijk ook nog op uit. Hoewel ik ermee ‘bezig’ ben is onze eigen creatie nog steeds niet ‘gereed’ en kan er dus nog van alles wijzigen in de aanpak. Veel zal afhangen van hoe de zwangerschap verder verloopt en hoelang uk nog in de buik blijft zitten. Kortom: volg altijd je eigen gevoel.
Hoe ben jij tot het geboortekaartje van uk gekomen? Uitgezocht uit de beschikbare keuzes of zelfs iets gemaakt?