reading 7229927 1920

Hoe een fulltime studie combineren met een gezin?

Een fulltime studie combineren met een gezin is voor mij als moeder met drie opgroeiende kinderen in de leeftijd van 1, 3 en 11 jaar een uitdaging. Daarnaast heb ik nog hobbymatig mijn eigen bedrijf ‘Onlybyme’ en probeer ik ook nog aan de nodige ontspanning toe te komen. Hoe ik dat doe? Het is niet eenvoudig, maar het lukt. 😉

fulltime studie combineren met een gezin

Allereerst: een fulltime studie combineren met een gezin is niet makkelijk!

Eerlijk is eerlijk, het is niet eenvoudig. Uiteraard ligt het aan de soort studie, de manier waarop je studeert (hoeveel tijd heb je nodig om je nieuwe stof eigen te maken) en ook de thuissituatie. Ons gezin is op dat laatste gebied een behoorlijke uitdaging. Met twee kinderen nog in de luiers en veel directe zorg is het overdag dan ook plannen om naast de activiteiten van de kinderen ook toe te komen aan het studeren of juist dan andere activiteiten te doen (huishouden, boodschappen) en op een rustiger moment in de boeken te duiken.

Nu ben ik steeds makkelijker geworden in het snel afwisselen van taken en kan ik én de kinderen in de gaten houden én tegelijkertijd wat studiestof doorlezen, maar het vergt ook wel de nodige momenten buiten de kinderen om dat ik in de boeken duik.

Afstemmen helpt enorm!

Goede afstemming met mijn partner, gecombineerd met studeren als de kinderen slapen of op het kinderdagverblijf maakt het voor mij mogelijk om op fulltime tempo te studeren. Daarbij ben ik redelijk flexibel qua studieplanning. Zijn de kinderen ziek, dan ben ik knuffelmama en moet de studie wachten. Het gezin is voor mij echt prioriteit 1. Zo is het ook met Onlybyme. Ik blog al jaren vol passie, maar de studie staat hoger in mijn prioritering en als ik bezig ben met een module kan het bloggen daardoor tijdelijk wat op een lager plan staan, om daarna weer op te vlammen.

Ook de juiste soort studie heeft invloed, daar kwam ik achter

Zo heb ik vol passie een deel van de HBO-V studie gevolgd en ben ik recent na de Propedeuse overgestapt naar een universitaire bachelor studie psychologie. Dit met name omdat ik meer diepgang op theoriegebied wilde én de stages -die een heel groot deel uitmaken van de HBO-V studie- heel moeilijk kon combineren met ons jonge gezin.

Daarnaast heeft Manlief een uitdagende fulltime baan. Hetgeen moeilijk te combineren is met een zeer wisselende stagebaan qua uren in de verpleging én twee zeer jonge kinderen. Juist omdat ze door corona een andere start hebben gehad met veel lockdowns zitten ze beiden nog vol in het opdoen van de nodige weerstand en zijn ze met regelmaat ziek thuis. Thuis studeren aan een theoretische opleiding is dan veel makkelijker dan een praktische variant.

Ook het feit dat ik uiteindelijk hetzelfde beoogde beroep kan gaan uitoefenen, heeft me doen besluiten de overstap te maken. Ik wilde na de HBO-V toch al doorstuderen richting een ‘praatfunctie’. En nu kan ik met deze studie en een Master van een jaar direct ook als bijv. POH GGZ aan de gang. 😉

Je moet willen studeren en het leuk vinden om het een succes te laten worden

Mijn belangrijkste tip is toch echt dat je zelf moet willen studeren. Heb je een hekel aan studieboeken en het leren van nieuwe informatie én is de enige motivatie dat je werkgever het wil, dan zou ik me nogmaals bedenken of dit is wat je wil combineren naast je gezin en/of werkleven. Uiteraard wordt dan geen fulltime studietempo van je verwacht, althans dat zou ik niet realistisch vinden, tenzij je een super student bent en zeer makkelijk leert of zeer veel vrijstellingen hebt voor de te volgen studie. 😉

Ik kies nu bewust voor een fulltime studietempo, maar zet daar andere zaken voor op een laag pitje. Zo is mijn eigen bedrijfje nu echt hobbymatig voor ‘erbij’ en werk ik daarnaast niet buitenshuis. Ik combineer bewust een fulltime studie nu met de nog jonge jongens. Over x tijd wil ik graag parttime gaan werken in het werkveld van mijn studie als ik al verder onderweg ben. Al gaat bij mij de thuissituatie altijd voor en is dat nooit te voorspellen.

Een deel van mijn eigen me-time gaat nu ook bewust naar de studie toe.

Ik ben altijd een kennisjunk geweest en studeer graag. Iets nieuws leren vind ik leuk en daar tijd aan besteden is voor mij een vorm van ontspanning. Studeren is voor mij dus geen moeten maar mogen! Daarnaast leg ik soms ook bewust het studieboek weg (als ik niet al onderbroken wordt door andere zaken die mijn aandacht vragen) en ga dan in de tuin aan de gang of iets anders om mijn energie in kwijt te kunnen.

Juist omdat ik veel afleiding heb vanuit het gezin is het voor mij zelden mogelijk te lang met mijn neus in de boeken te zitten en dus is mijn hoofd relatief fris als ik begin met studeren. Mijn studiebreaks zijn standaard dus aanwezig.

Accepteren dat vertragingen kunnen optreden

Hoewel het studietempo nu goed te volgen is, is het afwachten of dat zo blijft in de wintermaanden met veel snotneuzen bij de kleine mannen. En naast de mannen zijn er nog legio andere redenen waarom je tijdelijk minder tijd aan de studie kunt besteden. Zo gaat dochterlief naar de middelbare school en is dat ook wennen en wellicht heeft ze wat ondersteuning nodig, of kan het zijn dat een snotterbel van de knullen mij zelf ziek maakt. Corona heeft ons in het voorjaar behoorlijk getroffen, mocht er een nieuwe variant opduiken is het ook weer afwachten.

Juist omdat ik op voorhand verwacht dat er vertragingen zullen gaan optreden, is het makkelijker schakelen. Vertragen is geen probleem, zeker niet bij de Open Universiteit. Ze gaan er daar standaard vanuit dat deeltijd studenten 30 EC per jaar studeren, al probeer ik een hoger tempo vast te houden. Op andere momenten gaat het wellicht makkelijker en kan ik weer inlopen, of ik doe gewoon langer over de totale studie. Zolang de prioritering duidelijk is en goed voelt is dat geen probleem. Daarom ben ik ook erg blij dat ik geen druk voel van een werkgever die verwacht dat ik deze studie op tempo volg en afrondt. Dat zou bij mij juist vertragend werken, denk ik.

In ieder geval wens ik iedere studerende ouder veel succes met het omhoog houden van alle ballen. En leg er gerust af en toe een paar neer, dat is helemaal niet erg. 😉

Succes,

Barbara


Bewaar deze pin voor later:

Hoe een fulltime studie combineren met een gezin

Je kan Onlybyme vinden op PinterestFacebookInstagramTwitter en Bloglovin’.
Leuk als je deze website gaat volgen!


Eerder verschenen blogs over studeren:

Waarom je nooit te oud bent om te leren! – Studeren voor iedereen

Studeren op latere leeftijd met een jong gezin | Propedeuse behaald!

(Te) druk met gezin en studeren| Persoonlijke blog

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten