Waarom moet je fraxiparine injecties na een maagverkleining zo lang zetten
| |

Waarom moet je fraxiparine injecties na een maagverkleining zo lang zetten?

Waarom moet je fraxiparine injecties na een maagverkleining zo lang zetten?

Zelf heb ik in mei 2022 een maagverkleining ondergaan en ik lees op supportgroepen met regelmaat dat men te snel stopt met het zetten van de Fraxiparine injectie die 4 weken* worden voorgeschreven of erger nog, dat men deze prikken niet zet uit angst voor het prikken of dat men gelooft dat het niet nodig is.

In deze blog leg ik je uit waarom je hier zeker niet eerder mee moet stoppen dan is voorgeschreven door je eigen arts, ook als je voldoende beweegt.

Waarom moet je de Fraxiparine injecties echt 28 dagen* blijven zetten?

Je zal wellicht denken dat je na twee weken wel weer genoeg beweegt en dan veilig kan stoppen met het plaatsen van de injecties. Helaas is dit een groot misverstand wat komt omdat men vaak kortdurend antistollingsmiddelen krijgt voorgeschreven na een willekeurige operatie en daar mee stopt zodra er weer voldoende wordt bewogen. De reden dat je na je maagverkleining deze verhoogde dosering juist wel door moet prikken ligt niet aan het niet enkel aan het onvoldoende bewegen, maar heeft nog een andere oorzaak.

Noot*: niet elk ziekenhuis of behandelcentra houdt dezelfde termijn aan van het toedienen van antistollingsmiddelen als Fraxiparine. Ik kan enkel spreken vanuit mijn eigen ervaring bij Weightworks en hoe mijn arts mij uitleg gaf waarom deze injecties zo lang dienen te worden gezet.

De oorzaak van het langer moeten doorprikken met Fraxiparine

Je moet 4 weken* lang jezelf dagelijks een injectie toedienen met Fraxiparine omdat je na de maagverkleining (zeker in het begin) heel snel intern vetweefsel rond je organen verliest. Je lichaam ruimt deze afvalstoffen zelf op als je afvalt. Maar omdat dit nu veel sneller gaat dan bij afvallen op een normaal tempo is er extra hulp nodig. Fraxiparine zorgt ervoor dat je lichaam de afvalstoffen makkelijker kan afgevoeren.

Daarnaast loop je als obese persoon standaard al een verhoogd risico op trombose en dat telt nog eens op bij de ingreep die je hebt ondergaan en de hersteltijd die je lichaam nodig heeft om

Barbara(44): Mijn chirurg gaf aan dat het grootste gevaar op het krijgen van trombose pas twee à drie weken na de maagverkleiningsoperatie ligt en niet zoals bij andere ingrepen de eerste dagen na de operatie omdat je dan te weinig beweegt. Het gaat om een combinatie van fysiek herstellen (de operatie heeft interne wonden veroorzaakt die moeten genezen en dat kost zeker 3 weken), de snellere afvoer van afvalstoffen door je lichaam (doordat je heel snel afvalt de eerste weken) en je eigen nog aanwezige verhoogde risico op trombose vanwege je huidige overgewicht.

Hoe ontstaat trombose en hoe helpt Fraxiparine dit voorkomen?

De trombosestichting geeft op hun website de volgende uitleg:

Een trombose kan ontstaan doordat er iets mis is met de wand van een bloedvat, de bloedstroom of de samenstelling van het bloed.

1. Als de wand van een bloedvat is beschadigd, kan gemakkelijk een stolsel ontstaan aan de vaatwand. Een bloedvat kan beschadigd raken door bijvoorbeeld een operatie, aderverkalking door veroudering of roken, hoge bloeddruk of een ontsteking ergens in het lichaam.

2. Als het bloed langzamer stroomt door lang stilzitten of -liggen, is de kans groter dat er een stolsel ontstaat.

3. Als de samenstelling van het bloed verandert, bijvoorbeeld door ziekte, zwangerschap, of gebruik van een anticonceptiepil, dan kan er eerder een stolsel ontstaan.

Als een stolsel is ontstaan en ergens vast komt te zitten en een bloedvat dichtduwt heet het trombose. Dit kan op vele plekken in het lichaam een probleem veroorzaken en zelfs levensbedreigende vormen aannemen bijvoorbeeld als het in je longen een longembolie veroorzaakt. Het stolsel komt dan in de longen vast te zitten in een van de kleinere of grotere bloedvaten. Hierdoor worden dan een of meerdere longtakjes afgesloten en is het niet meer mogelijk om de longcapaciteit achter dat stolsel te gebruiken om adem te halen. Met in zeer ernstige gevallen zelfs de dood tot gevolg.

Fraxiparine is een antistollingsmiddel

Fraxiparine bevat Nadroparine een stof die ervoor zorgt dat bloed minder makkelijk samenklontert en wordt daarom een antistollingsmedicijn genoemd. Door het gebruik van Fraxiparine neemt de kans op Trombose af. Het wordt gegeven aan bedlegeringen mensen, bij dialyse, na een operatie en bijvoorbeeld na een hartinfarct. De duur van het toedienen van Fraxiparine wordt in overleg met je arts vastgesteld.

Wanneer de voorgeschreven dosering elke dag, gedurende de voorgeschreven periode te gebruiken verkleingt de kans op het ontstaan van trombose, een beroerte of longembolie.

Door de bloedverdunnende werking kan het zijn dat je in de periode dat je Fraxiparine gebruikt sneller blauwe plekken krijgt of een inwendige bloeding. Waarschuw altijd je arts als je hele grote blauwe plekken krijgt, bloed in de ontlasting aantreft of in de urine of zware hoofdpijn ervaart.

Hoe zet je zelf het makkelijkste je Fraxiparine injectie?

Je mag je injecties zelf toedienen maar niet iedereen vindt dit makkelijk. Dit mag in je buikvet of op de bovenzijde van je bovenbenen. Het is vaak makkelijker om jezelf in je bovenbenen te prikken omdat dit wat verder weg ligt voor je gevoel. De pijn van de prik is vaak de grootste angst. Uit ruime ervaring met het mezelf prikken weet ik dat deze pijn verwaarloosbaar is, zeker als je let op de volgende dingen:

  • Zorg ervoor dat je je nieuwe prik niet dichterbij dan 5 cm van een vorige prik zet. Dit voorkomt dat er hele grote blauwe plekken ontstaan van meerdere prikplekken bijeen.
  • Wissel de prikplek af, dit kan dagelijks, bijv. elke dag een ander been en je buik en na drie dagen herhalen, of bijvoorbeeld eerst 5 dagen linkerbovenbeen, 5 dagen rechterbovenbeen en dan 5 dagen je buik. Dan kan je daarna opnieuw prikken in je linkerbovenbeen omdat de plekjes dan weer zijn hersteld of zeker verkleind.
  • Verwarm de injectie gedurende een kwartier als je toch merkt dat het erg gevoelig is wanneer je de vloeistof inspuit. Dit kan voor vrouwen bijvoorbeeld door de spuit in je bh te stoppen of een tijdje in je dichte handpalm te houden. Lichaamstemperatuur is ideaal.
  • Ook kan het helpen om de vloeistof langzaam in te spuiten, dan heeft de vloeistof meer tijd zijn weg te vinden.
  • Vind je het prikken zelf lastig. Je mag je spuit ook je huid in darten. Hoe meer snelheid hoe makkelijker het gaat. Vind je dat lastig, prik en als je weerstand voelt van je huid voeg je steeds wat meer druk toe op de naald en hij zal er vanzelf (vrijwel pijnloos) je huid inschieten na genoeg druk. Pas als de naald geheel onder de huid is mag je beginnen met het leegspuiten van de dosering.
  • Je moet de luchtbel altijd in de spuit laten zitten, dit zorgt er namelijk voor dat je ook het laatste beetje (wat anders in de injectienaald zou achterblijven) van de Fraxiparine in je huid opneemt.
  • Houdt nadat alle Fraxiparine in je huid zit nog 5 seconden de naald op zijn plek om te voorkomen dat er gelijk Fraxiparine mee terug naar buiten komt en trek de naald er daarna in een vloeiende beweging uit. Mocht er bloed omhoog komen dat hier even op drukken om dit bloeden te stoppen, anders de prikplek niet meer aanraken ook al voelt het wellicht even onaangenaam geïrriteerd.
  • En tot slot, zet een dagelijkse wekker in je mobiel op het moment dat je de Fraxiparine dient te zetten. Dit helpt voorkomen dat je een injectie vergeet te zetten. Mocht je dit toch zijn vergeten en het je wat later alsnog herinneren dan mag je de prik alsnog zetten, maar niet de volgende dag een dubbele dosering. Mocht je twijfelen of je het nog kan zetten, raadpleeg de gebruikshandleiding van de medicatie of je arts.

Hopelijk helpen deze tips je om makkelijker je dagelijkse prik te zetten. De video hieronder laat het zetten van fraxiparine injecties in beeld zien:

YouTube video

Succes met het zetten van deze prikken en natuurlijk jouw weg naar een nieuwe jij!

Lieve groet,

Barbara


Disclaimer: Ik ben zelf ervaringsdeskundige na het ondergaan van een maagverkleining en heb bij mezelf de dagelijkse Fraxiparine injecties toegediend. Daarnaast heb ik leren injecteren (onderdeel HBO-V) en in de praktijk ook bij anderen antistollingsmiddelen toegediend. Ik ben echter geen gediplomeerd verpleegkundige en voor verdere inhoudelijke vragen raad ik aan om contact te leggen met je huisarts of behandeld arts.

De volgende blogs heb ik eerder geschreven:

Inmiddels is mijn maagverkleining bijna een jaar geleden (april 2023) en zijn er veel meer blogs online verschenen over hoe het met mij is gegaan dit afgelopen jaar. Deze zijn allemaal te vinden via de categorie maagverkleining.


Leuk als je mij in dit traject op deze website gaat volgen!

 PinterestFacebookInstagramTwitter en Bloglovin’.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten