Een typisch English Christmas
Mijn man en ik* woonden van 2008 tot 2011 in het prachtige Engeland. Inmiddels zijn we ruim 10 jaar verder, komen we gemiddeld 3 à 4x per jaar in Engeland, zien we onze vrienden daar nog regelmatig en hebben we 1x per jaar in maart “a-big-cracking-friends-weekend” met al onze Engelse vrienden. Wat ook nooit ontbreekt is kerst in Engeland. Zelfs na ruim 10 jaar vieren we elk jaar kerst met onze vrienden daar. Dit jaar(2022) kon het door persoonlijke omstandigheden bij een aantal vrienden niet doorgaan, maar volgend jaar dan gaan we zeker weer met kerst naar Engeland. Deze blog neemt je mee in een typisch English Christmas en wat daar allemaal bij komt kijken.
Noot* – Deze blog is geschreven door Marjolein.
Inhoudsopgave
Wat houdt een typisch English Christmas in?
Magische kerst
Mijn favoriete bezigheid wanneer we bij onze vrienden zijn met de kerst is koken. Onze vrienden waar het kerstfeest meestal plaatsvindt wonen op een boerderij, op deze boerderij wordt nog gekookt op hout, op wat? Ja echt er wordt gekookt op hout.
In de keuken staat een immens kookeiland met een fornuis zo ontzettend groot. In dit fornuis zitten heel veel verschillende ovens en bovenop heel veel platen, elke plaat is anders van grote waardoor je toch nog een soort van temperatuur kunt regelen.
Mijn man duikt altijd met de mannen de “rookkamer” in. Inmiddels rookt er niemand meer, maar het idee is nog van vroeger toen in deze kamer sigaren werden gerookt en er cognac werd gedronken. Die cognac is er nog steeds, de open haard brandt en er worden “ouwe-jongens-krentenbrood” verhalen verteld.
Eten en de kerk
Inmiddels staan de vrouwen in de keuken met wijn of warme cider, want ondanks dat wij altijd een dag of 3 voor kerst in Engeland zijn, willen de mannen altijd eten.
Dus zorgen de vrouwen op de eerste avond voor pizza (vers gemaakt in de houtoven in de tuin) en kerstavond doen we altijd iets wat ze in Engeland eigenlijk helemaal niet kennen…gourmetten.
Eerst gaan we met z’n allen naar de kerk, ook dat leeft in Engeland veel meer dan in Nederland, en daarna gaan we met z’n allen gourmetten tot in de vroege uurtjes.
De voorbereidingen zijn ‘s middags al door de vrouwen en een enkele man gedaan net als wat voorbereidingen voor eerste kerstdag.
Eerste kerstdag
Dan breekt eerste kerstdag aan. We slapen uit, tot de kinderen besluiten dat het echt de hoogste tijd is om op te staan (altijd veel te vroeg haha).
De kinderen willen het liefst gelijk op de stapel met kadootjes duiken, maar toch moeten ze nog even geduld hebben, eerst ontbijten.
Terwijl de mannen de kinderen in hun nette kleren proberen te hijsen, is het (wederom) aan de vrouwen de taak om het ontbijt te verzorgen.
Wij zorgen meestal wel voor iets “typical Dutch”, een stukje krentenbrood met lekkere laag roomboter, of we bakken wentelteefjes (we hebben nog steeds geen idee hoe we dit in het Engels moeten zeggen, dus we in het kader van “Make that the cat wise” noemen wij het bread bitches en zo noemen we het na al die jaren nog steeds, zelfs de kinderen vragen ‘s morgens al, do you pleaaaaase make bread bitches?)
Na het ontbijt mogen de kinderen een kadootje uit de stapel kado’s zoeken en deze open maken. Daarna vertrekken de mannen met kroost naar de kerk.
Lunch
Op eerste kerstdag slaan de vrouwen de kerk over, de mannen nemen de kinderen wel vaak mee voor een kerstdienst, dat geeft ons de gelegenheid om heerlijk te kletsen met veel thee en ondertussen doen we alvast wat voorbereidingen voor het kerstdiner. Ook zorgen we dat de lunch klaar staat, ook de kinderen bestaan uit allemaal jongens + onze eigen mannen = grote en veel honger.
Zodra het gespuis weer thuis is, staat de tafel gedekt maar eerst is het tijd voor kadootjes. De kinderen hebben nu al wel heel lang moeten wachten en dus gaan we tijdens de lunch dat wachten belonen. Met in hun ene hand een stuk krentenbrood en in de andere een kadootje wordt het altijd een complete, maar gezellige chaos.
Diner
Dan het eindelijk tijd voor het kerstdiner. Meestal zorgen we dat de kinderen al wat gegeten hebben want het kerstdiner betekent bij ons, tafelen tot diep in de nacht.
Dus de kinderen krijgen alvast wat eten zodat ze in ieder geval een volle buik hebben en niet met een lege buik aan tafel in slaap vallen.
Waar bestaat nu elk jaar zo’n typisch Engels kerstdiner uit?
Het voorgerecht bestaat (bij ons) altijd uit soep, deze varieert elk jaar.
Het hoofdgerecht is altijd stuffed kalkoen, daarbij serveren we allerlei groente (erwtjes, wortelen, pastinaak etc.), en wat ook nooit ontbreekt zijn de roasties. Super krokant en lekker gebakken aardappels uit de oven. Wij bakken ze altijd in ganzenvet (deze ganzen lopen het hele jaar buiten op het erf en in de weilanden, dus geen mishandelde ganzen), door dit ganzenvet krijg je echt super, maar dan ook echt super lekker en krokante aardappels. Ook in Nederland kan je bij goede poeliers ganzenvet kopen, ook zijn de meeste goede slagers bereidt om dit voor hun klanten te bestellen als hier om gevraagd wordt.
En dan hebben we het klapstuk van de avond, the Christmas pudding.
Een pudding die bestaat uit veel rozijnen, de meeste families hebben hun eigen recept en deze wordt van (schoon)moeder op (schoon)dochter doorgegeven. Ook onze vrienden hebben hun eigen recept, ik ben heel trots dat ik deelgenoot gemaakt ben van dit geheime recept. Het recept zal ik dan ook nooit aan derden doorgeven, hooguit aan mijn eigen dochter (mocht die er ooit komen).
Laat
Na het eten van de Christmas pudding kan je echt geen pap meer zeggen, de kinderen liggen inmiddels allemaal al lekker in bed (of ergens onder de tafel) te slapen en dan is het voor de volwassenen tijd om even bij te komen.
In een record tempo wordt de tafel afgeruimd en komt de drank (omdat we die nog niet genoeg op hadden haha) op tafel. Er wordt nog een blokje hout in de open haard gegooid en we blijven tot diep in de nacht kletsen, lachen, zingen, dansen. Vanaf een uurtje of 3 beginnen de eerste langzaam in slaap te vallen en is het tijd om naar bed te vertrekken.
Boxing Day
In Engeland kennen ze geen tweede kerstdag, in Engeland heet dit Boxing Day.
Wat is Boxing Day? Op Boxing Day wordt traditioneel voedsel naar de armen gebracht, of dit nog daadwerkelijk wordt gedaan weet ik niet. Wat ik wel weet is dat wij onze kerst left overs altijd naar een arm gezin brengen in het dorp waar onze vrienden wonen.
Ook geven winkels hoge kortingen op Boxing day en dus is het een ideale gelegenheid om eens lekker te gaan shoppen.
En zo komt aan alle gezelligheid weer een eind. Vaak blijven wij tot 28 of 29 december bij onze vrienden en daarna vertrekken we weer naar huis. Heel soms, als bijvoorbeeld oud en nieuw op een gunstige dag vallen (bijvoorbeeld donderdag en vrijdag of vrijdag en zaterdag) willen we nog wel eens tot 1 januari blijven.
Barbara(45): Na het lezen van deze gastblog van Marjolein krijg ik zelf ook direct zin om een typisch English Christmas te ervaren. Ik zie mezelf al zitten in een boerderij met een groep dierbaren om me heen, genietend van deze sfeer. Misschien eens overwegen een paar dagen in een English Cottage te verblijven in de kerstperiode met ons gezin? Ik moet dan gelijk aan dat kleine knusse huisje denken uit de film The Holiday. 😉
Deze blog is geschreven door blogger Marjolein die op haar eigen website Puur koken haar kookpassie deelt.
Ook interesse in het schrijven van een gastblog of een andere vorm van samenwerking? Laat het me weten via de mail.
Volg jij Onlybyme al? Alle blogs verschijnen op Bloglovin’ en daarnaast is Onlybyme vinden op: Pinterest, Facebook, Instagram
Eerder verschenen kerstblogs: