Hoe gebruik je afbeeldingen en pins met auteursrecht op de juiste wijze?
Als blogger en/of website eigenaar is het belangrijk om je bewust te zijn van het auteursrecht dat berust op afbeeldingen. De maker van de betreffende afbeelding/foto kan eisen stellen aan het gebruik van de betreffende afbeelding voordat je het vrij mag gebruiken op je eigen website. Indien afbeeldingen niet zomaar te gebruiken zijn (zonder voorwaarden) zijn er nog twee opties die je kunt gebruiken: embedden en citeren. Deze blog geeft uitleg wat dit inhoudt.
Inhoudsopgave
Hoe gebruik je afbeeldingen en pins correct?
Betalen of beschikbaar onder CCo Creative Commons
Vaak dien je te betalen voor afbeeldingen via zgn. stocksites en na betalen verkrijg je een licensie met daarin vermeld hoe je de aangekochte foto mag gebruiken. Velen willen liever niet voor foto’s betalen als dit niet echt noodzakelijk is. Gelukkig zijn er vele websites die foto’s beschikbaar stellen zonder bijkomende kosten en is er de mogelijkheid afbeeldingen te gebruiken door middel van embedden en citeren.
Websites met vrij te gebruiken afbeeldingen stellen deze beschikbaar onder CCo Creative Commons. Deze zijn vrij voor commercieel gebruik en attributie is niet noodzakelijk. Kijk voor de zekerheid altijd op de betreffende website die deze afbeeldingen aanbiedt welke richtlijnen ze precies hanteren. Bijvoorbeeld de richtlijnen bij Pixabay (mijn favoriet).
Afbeeldingen embedden
Hoe werkt embedden nu precies?
- Je vindt ergens een afbeelding.
- Klikt met je rechtermuisknop op deze afbeelding.
- Selecteert de afbeeldingsbron url.
- Deze plak je in je artikel m.b.t. ‘media toevoegen button’ en dan gebruik maken van ‘invoegen via url’. (in Wordpress)
- Nu komt deze afbeelding tevoorschijn in je document.
Het nadeel van embedden?
Kan embedden ook vanaf Pinterest?
Afbeeldingen citeren
Ook citeren is mogelijk. Dit ligt wel ingewikkelder en is lastiger uit leggen zonder juridische kennis. Daarom citeer ik bewust een stukje vanaf de website van Charlottes Law:
De afbeelding moet bijna ‘noodzakelijk’ zijn voor je blogpost. Omdat je zonder de afbeelding niet duidelijk kunt maken waar het over gaat, bijvoorbeeld. Dat het onderwerp overeenstemt is dus niet voldoende. Bovendien mag het gebruik van de afbeelding geen afbreuk doen aan de normale exploitatie van het werk. Daarom zul je geen nieuwsfoto’s als citaat bij een nieuwsitem aantreffen bijvoorbeeld. – Lees hier verder: https://www.charlotteslaw.nl/2013/10/pinterest-als-bron-voor-je-blog/
© Charlotte’s Law
Voor meer informatie over citeren verwijs ik je dan ook graag naar haar website, die vooral ingaat op de juridische beperkingen van citeren en embedden via bovenstaande link.
Zonder risico foto’s gebruiken is mogelijk zolang je je aan de regels houdt.
Hopelijk is je duidelijk geworden dat zomaar afbeeldingen ergens vandaan gebruiken niet verstandig is. Je weet nooit zeker of er auteursrecht ten gelde kan worden gemaakt als je een afbeelding gebruikt die je vindt via Google afbeeldingen. Ga altijd goed de bron na en zolang je niet zeker weet dat je een afbeelding vrij kunt gebruiken: enkel plaatsen door middel van een citaat of embedden.
Check bij het aangaan van samenwerkingen ook altijd bij de aanbiedende partij of de afbeeldingen rechtenvrij te gebruiken zijn en laat dit indien mogelijk schriftelijk bevestigen. Bij twijfel: gebruik andere afbeeldingen. En om helemaal zeker te zijn van een claimvrije wereld: maak zelf je foto’s.
Als het goed is ben op deze wijze veilig van claims van zeer dure fotograven. Ze vragen rust een bedrag met 4 cijfers voor een onterecht gebruikte foto en helaas heb je juridisch vaak geen recht van spreken. Mochten ze je claimen terwijl je kunt aantonen dat de betreffende afbeelding is ge-embed, dan hoef je niet tot betalen over te gaan en is een zakelijk antwoord waarin je dit aangeeft eventueel met een bewijs uit je broncode voldoende. Succes!
Leuk dat je dit artikel hebt gelezen! Voel je vrij deze afbeelding te repinnen zonder claim. 😉
Gerelateerd:
- De perfecte selfie maken! Hoe doe je dat?
- Disclaimer gebruiken met vermelding van samenwerking?
- De beste blogtips voor jou verzameld.
Disclaimer: dit artikel is ter goeder trouw geschreven en op datum van schrijven (3 september 2018) volgens mijn informatie correct.
Mochten er nieuwe wetswijzigingen worden doorgevoerd waarbij de wetgeving embedden en citeren verder aan banden legt dan is de inhoud wellicht achterhaalt. Mocht de tekst op enig moment foutieve informatie bevatten, dan word ik hier graag op geattendeerd zodat ik de informatie kan updaten. Graag dit melden via info@onlybyme.nl.