images 381937 1280

Hoe gebruik je afbeeldingen en pins met auteursrecht op de juiste wijze?

Hoe gebruik je afbeeldingen en pins met auteursrecht op de juiste wijze?; cco creative commons; embedden en citerenAls blogger en/of website eigenaar is het belangrijk om je bewust te zijn van het auteursrecht dat berust op afbeeldingen. De maker van de betreffende afbeelding/foto kan eisen stellen aan het gebruik van de betreffende afbeelding voordat je het vrij mag gebruiken op je eigen website. Indien afbeeldingen niet zomaar te gebruiken zijn (zonder voorwaarden) zijn er nog twee opties die je kunt gebruiken: embedden en citeren. Deze blog geeft uitleg wat dit inhoudt.

Hoe gebruik je afbeeldingen en pins correct?

Betalen of beschikbaar onder CCo Creative Commons

Vaak dien je te betalen voor afbeeldingen via zgn. stocksites en na betalen verkrijg je een licensie met daarin vermeld hoe je de aangekochte foto mag gebruiken. Velen willen liever niet voor foto’s betalen als dit niet echt noodzakelijk is. Gelukkig zijn er vele websites die foto’s beschikbaar stellen zonder bijkomende kosten en is er de mogelijkheid afbeeldingen te gebruiken door middel van embedden en citeren.

Websites met vrij te gebruiken afbeeldingen stellen deze beschikbaar onder CCo Creative Commons. Deze zijn vrij voor commercieel gebruik en attributie is niet noodzakelijk. Kijk voor de zekerheid altijd op de betreffende website die deze afbeeldingen aanbiedt welke richtlijnen ze precies hanteren. Bijvoorbeeld de richtlijnen bij Pixabay (mijn favoriet).

Afbeeldingen embedden

De gruwel van de meeste beroepsfotografen maar een godsgeschenk voor bloggers en kleine zelfstandigen is de mogelijkheid om foto’s te embedden.  Dit houdt in dat je de foto zelf niet op je eigen website plaatst als mediabestand maar de afbeeldingsurl gebruikt die afkomstig is van een bron (die waarschijnlijk wel voor deze foto heeft betaald). Ook al zou de bron niet hebben betaald voor de afbeelding in kwestie, zolang jij aantonen kunt dat de foto door middel van embedden is gebruikt op je website, kan de fotograaf je geen claims opleggen.

 

Hoe werkt embedden nu precies?

  • Je vindt ergens een afbeelding.
  • Klikt met je rechtermuisknop op deze afbeelding.
  • Selecteert de afbeeldingsbron url.
  • Deze plak je in je artikel m.b.t. ‘media toevoegen button’ en dan gebruik maken van ‘invoegen via url’. (in Wordpress)
  • Nu komt deze afbeelding tevoorschijn in je document.
Het is netjes om ook nog de url weer te geven in de afbeelding zelf zodat bezoekers direct kunnen zien dat je de afbeelding hebt ge-embed en indien gewenst naar de bron van de afbeelding kunnen klikken. Dit is echter niet verplicht daar het in de broncode van je pagina ook duidelijk terug te vinden is dat je een afbeelding hebt ingevoegd met behulp van embedden.

 

Het nadeel van embedden?

Je kunt op deze wijze geen gebruik maken van deze afbeelding van uitgelichte afbeelding, daarvoor dient de afbeelding echt in je eigen media aanwezig te zijn. Ook kan de locatie waar je de afbeeldingurl vandaan hebt gehaald besluiten de afbeelding te wissen of hernoemen. Het resultaat is dan een kruisje in je artikel op de plek waar voorheen een mooie embedde afbeelding verscheen. Mocht je veel gebruik maken van embedden dan is het verstandig om je artikels (zeker je goed lopende artikels) met regelmaat te checken op verbroken links. (tip)

 

Kan embedden ook vanaf Pinterest?

Ja dit kan. Zodra je ‘de gewenste’ afbeelding hebt gevonden ga je naar de afbeelding toe en klik je op de drie puntjes. Dan kan je kiezen voor insluiten. Als je dit doet dan krijg je de afbeeldingurl te zien. Handel daarna zoals hierboven beschreven.

 

Afbeeldingen citeren

Ook citeren is mogelijk. Dit ligt wel ingewikkelder en is lastiger uit leggen zonder juridische kennis. Daarom citeer ik bewust een stukje vanaf de website van Charlottes Law:

De afbeelding moet bijna ‘noodzakelijk’ zijn voor je blogpost. Omdat je zonder de afbeelding niet duidelijk kunt maken waar het over gaat, bijvoorbeeld. Dat het onderwerp overeenstemt is dus niet voldoende. Bovendien mag het gebruik van de afbeelding geen afbreuk doen aan de normale exploitatie van het werk. Daarom zul je geen nieuwsfoto’s als citaat bij een nieuwsitem aantreffen bijvoorbeeld. – Lees hier verder: https://www.charlotteslaw.nl/2013/10/pinterest-als-bron-voor-je-blog/
© Charlotte’s Law

 

Voor meer informatie over citeren verwijs ik je dan ook graag naar haar website, die vooral ingaat op de juridische beperkingen van citeren en embedden via bovenstaande link.

Zonder risico foto’s gebruiken is mogelijk zolang je je aan de regels houdt.

Hopelijk is je duidelijk geworden dat zomaar afbeeldingen ergens vandaan gebruiken niet verstandig is. Je weet nooit zeker of er auteursrecht ten gelde kan worden gemaakt als je een afbeelding gebruikt die je vindt via Google afbeeldingen. Ga altijd goed de bron na en zolang je niet zeker weet dat je een afbeelding vrij kunt gebruiken: enkel plaatsen door middel van een citaat of embedden.

Check bij het aangaan van samenwerkingen ook altijd bij de aanbiedende partij of de afbeeldingen rechtenvrij te gebruiken zijn en laat dit indien mogelijk schriftelijk bevestigen. Bij twijfel: gebruik andere afbeeldingen. En om helemaal zeker te zijn van een claimvrije wereld: maak zelf je foto’s.

Als het goed is ben op deze wijze veilig van claims van zeer dure fotograven. Ze vragen rust een bedrag met 4 cijfers voor een onterecht gebruikte foto en helaas heb je juridisch vaak geen recht van spreken. Mochten ze je claimen terwijl je kunt aantonen dat de betreffende afbeelding is ge-embed, dan hoef je niet tot betalen over te gaan en is een zakelijk antwoord waarin je dit aangeeft eventueel met een bewijs uit je broncode voldoende. Succes!

Hoe gebruik je afbeeldingen en pins met auteursrecht op de juiste wijze?; cco creative commons; embedden en citeren

Leuk dat je dit artikel hebt gelezen! Voel je vrij deze afbeelding te repinnen zonder claim. 😉

 

Gerelateerd:

 

Disclaimer: dit artikel is ter goeder trouw geschreven en op datum van schrijven (3 september 2018) volgens mijn informatie correct.

Mochten er nieuwe wetswijzigingen worden doorgevoerd waarbij de wetgeving embedden en citeren verder aan banden legt dan is de inhoud wellicht achterhaalt. Mocht de tekst op enig moment foutieve informatie bevatten, dan word ik hier graag op geattendeerd zodat ik de informatie kan updaten. Graag dit melden via info@onlybyme.nl.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten