De elektrische fiets: voordelen en nadelen
Veel mensen overwegen nu bij de aanschaf van een nieuwe fiets of ze een elektrische fiets verkiezen boven een ‘normale’ fiets. Dit is uiteraard afhankelijk van de persoonlijke situatie. Ook ik overweeg een e-bike aan te schaffen.
Inhoudsopgave
Een elektrische fiets, waarom wil ik er een?
Zelf ik ben van plan deze zomer (na mijn zwangerschap en herstel van de bevalling) een elektrische fiets aan te schaffen. Dit omdat ik sinds mijn vorige bevalling 8 jaar geleden, niet meer in staat ben om langere afstanden (meer dan een paar kilometer) te fietsen.
Uiteraard word ik hierbij gestimuleerd door ons sportieve gezin. Dochterlief fietst nu geregeld naar school en vriendlief fietst liefst alles wat per fiets kan. Ik merk dat het begint te kriebelen om met hen mee te kunnen fietsen. Wat nu hoogzwanger uiteraard niet mogelijk is, maar straks met ondersteuning zeker wel. 😉 Deze blog gaat over de voordelen, nadelen en mogelijk besparingen bij de aanschaf van een e-bike.
De voordelen
Doordat je met een elektrische fiets wordt ondersteund tijdens het fietsen voelt het fietsen zelf zeer licht en comfortabel. Je gaat haast ‘vanzelf’ de berg op en hebt geen last meer van tegenwind. Het fietsen is dus veel minder vermoeiend en kost weinig kracht. Hierdoor worden lange(re) afstanden makkelijk te doen.
Mocht je een goede conditie hebben en vooral een elektrische fiets overwegen om sneller ter plaatse te zijn, dan is dit zeker ook een voordeel om te benoemen. Door de ondersteuning kost met minder moeite om hogere snelheden langere tijd vast te houden. Er is zelfs een variant e-bike die zeer hoge snelheden kan bereiken: de speed pedelec.
Tot slot is het gebruiken van een fiets is milieuvriendelijk. Dit geldt uiteraard voor zowel een gewone als een elektrische fiets. Je produceert immers NIET de uitsloot die je met een vervoermiddel dat rijdt op benzine/diesel wel zou veroorzaken. De accu van een e-bike wordt steeds vaker gerecycled.
De nadelen
Helaas zijn er niet enkel voordelen. Het meest genoemde nadeel: aanschafprijs is duur. Het prijskaartje verschilt behoorlijk ten opzichte van een normale fiets. De prijsverschillen onderling zijn groot. De goedkopere versies zijn voor minder dan 1000 euro verkrijgbaar, maar luxere modellen kosten veelal een veelvoud van dit bedrag. Als besparing op de kosten valt het tweedehands aanschaffen van een e-bike te overwegen.
Ook is het belangrijk te kijken naar de capaciteit van de accu. Deze kan te beperkt zijn, zeker als de capaciteit in de loop van de tijd afneemt. Fietsen op een e-bike met een lege accu kan zelfs zwaarder aanvoelen dan op een normale fiets. Een punt van aandacht dus. Kies een accu die past bij je fietsplannen.
Het onderhoud is duurder dan bij gewone fietsen. De onderdelen van een elektrische fiets zijn duurder. En daarbij is het gewicht van de elektrische fiets minimaal 5 kg zwaarder, waar je rekening mee dient te houden op de fietsendrager.
Mogelijkheden om kosten te besparen
Tweedehands E-bike: indien een nieuwe elektrische fiets echt boven budget is valt het zoeken naar een tweedehands exemplaar te overwegen. Je neemt dan enkele beschadigingen aan de fiets voor lief, maar kunt wel genieten van de fietsondersteuning. Laat je wel goed informeren over de garanties.
Fietsplan: veel werkgevers stimuleren gezond gedrag en het fietsplan is daar een onderdeel van. Wellicht is aanschaf van een (elektrische) fiets via je werk een mogelijkheid om zo de kosten te drukken.
Fiets leasen: steeds meer gebruiksvoorwerpen worden in een leaseconstructie aangeboden. Je betaalt uiteindelijk meer voor de elektrische fiets, dan wanneer je het gehele bedrag in 1x ophoest, maar de kleinere maandelijkse bedragen kunnen wellicht toch een aantrekkelijke overweging zijn. Bekijk wel goed de voorwaarden en vergelijk aanbieders om tot een voor jou zo voordelig mogelijke keuze te komen.
Eerder verschenen blogs:
- Tiener en zijn brommer wens
- Ineens fietste ze zo weg …. (persoonlijke blog)
- Fietsen in de winter, is dat een goed idee?
Repinnen mag.