| |

Een hond kiezen, maar welke?

Al heel lang loop ik te dubben, wel of geen hond. Inmiddels is die weegschaal doorgeslagen naar WEL een hond. Maar dan komt het! Wat voor hond? Zoveel keuze! Daarnaast, een herplaatsing of een pup, een rashond, of een gemengde hond. Zoveel vragen? HELPPPP!

een hond kiezen

Eigen ervaring – een stukje geschiedenis

In mijn vorige relatie hebben we twee Havanezers gehad, een reutje van pup af aan en later een oudere dame erbij die een thuis zocht, gezien haar bazin niet meer voor haar kon zorgen. Charlie en Pia hebben beiden ons leven enorm verrijkt. Bij de geboorte van Riana, overleed Pia een paar dagen later aan de gevolgen van ouderdom in combinatie met suikerziekte gerelateerde klachten. Ze was zo ziek, dat we haar moesten laten gaan. Het was echt een knuffelkont en ik genoot daar intens van. Charlie was juist de actieve tegenhanger van Pia, die had de rust niet in zich om langer dan een minuut op schoot te zitten. Die wilde liefst hele dagen spelen. Ook leuk, maar totaal anders en dat was meer het ‘ding’ van mijn ex-man. Riana groeide dus op van baby af aan met een hond in huis, wat heel goed ging.

Na de scheiding bleef Charlie bij mijn ex-man en Riana grotendeels bij mij. Dit gezien ik de combinatie op dat moment (te) pittig vond en we hadden nog geen definitief huis. Na een aantal maanden kregen we een appartement toegewezen waar geen honden mochten verblijven en net in die tijd besloot mijn ex-man dat Charlie naar een ander thuis moest vanwege het niet kunnen combineren met zeer onregelmatig werk en het Charlie niet te kort willen doen. Erg moeilijk vond ik het, dat Charlie wegging, maar het was niet anders. Bij ons in het appartement kon hij niet. Bij de herplaatsing ben ik zelf niet betrokken geweest, maar het was niet aan mij. Charlie heeft een goed tweede thuis gevonden en helaas hoor ik daar nooit iets van. Ik hoop dat hij daar erg gelukkig is.

een hond kiezen

Nu we in een eengezinswoning wonen, verandert alles!

De behoefte aan een hond is altijd gebleven, zeker toen Riana steeds zelfstandiger werd. Maar het kon niet, tot we van de zomer zijn verhuisd. Nu we hier twee maandjes wonen, is de wens naar een hond enkel groter geworden. Enkel waar te beginnen? Een nieuwe Havanezer is te kostbaar in aanschaf kijkend naar mijn portemonnee. Prijzen vanaf ongeveer €1.200,– zijn heel normaal bij dat ras. Herplaatsingen zijn er zelden, dus dat wordt lastig.

Een ander ras dus… maar wat? De gezelschapshonden trekken me het meeste aan. Verder liefst een kleine hond, die zeer goed samengaat met een kleuter. Wandelen leuk, maar liever niet verplicht vele uren per dag. Toch moet het wel kunnen om af en toe wat verder te wandelen. Qua karakter liefst een hond die erg sociaal is, niet bang, liefst niet teveel blaft en vooral een echte dierenvriend. Onze auto is niet zo groot (KIA Picanto), dus daar moet de hond wel in mee kunnen.

Dan de volgende vraag: een herplaatsing of een puppy? Voor beide valt wat te zeggen, moeilijk, moeilijk…. En ook een echte rashond of mengeling van rassen… maakt het echt wat uit? Maar het maakt de zoektocht niet makkelijk!

Advies is meer dan welkom! Ken jij rassen, die goed passen bij wat ik zoek? En betaalbaar? Weet jij iemand met zo’n hond? Raad jij een herplaatsing of puppy aan en waarom? Kortom, HELPPPPP!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten