20221214 092704 scaled e1671746065803
| |

Doel na de maagverkleining in 7 maanden bereikt

Nooit had ik ook maar durven dromen dat ik 7 maanden na de ingreep nu al onder mijn doel na de maagverkleining zou zitten. Ik had me goed ingelezen in het mogelijke gewichtsverlies dat zou volgen na de maagverkleining en wist dat het in theorie mogelijk was, maar heel eerlijk: ik had het niet serieus genomen. Wat voor anderen geldt, hoeft immers niet voor mij te gelden.

doel na de maagverkleining
Mijn doel na de maagverkleining is gelukt!

Een persoonlijk ervaringsverhaal over mijn gewichtsverlies na de maagverkleining.

Doel na de maagverkleining in 7 maanden bereikt: ongelooflijk!

Nu 7 maanden later is het zover. Ik ben ‘back in the seventies’ en lichter dan ik mezelf kan heugen. Sterker nog: ik heb dit in mijn volwassen leven nog niet eerder gewogen en moet terug naar mijn tienerjaren. Best een shockerende gedachte moet ik zeggen. En het is wennen: heel erg wennen.

Uiteraard ben ik blij dat alle gezondheidsredenen, waarom ik deze ingrijpende ingreep uiteindelijk heb ondergaan zijn behaald, maar ik heb nooit ook maar de wens gehad weer een dunne den te worden. Nu ben ik nog geen dunne den als je puur naar de feiten kijkt(met een nog steeds verhoogd BMI). Enkel pas ik nu weer de standaard confectiekledingmaten en kan ik online kleding bestellen maat 40/42 en het dan direct passen. Die verandering is nogal wat, kan ik vertellen.

Zoveel afvallen in zo korte tijd had ik niet zien aankomen.

Je leest erover. Je ziet ervaringen van anderen waarbij de kilo’s letterlijk verdwijnen, maar dat voor jezelf ook zo zien gebeuren is een heel ander verhaal. Ik had daarnaast ook helemaal geen wens om heel veel af te vallen (gewend als ik was aan mijn volle postuur) en wilde enkel genoeg gewicht verliezen om van mijn gezondheidsklachten af te zijn. Dit doel behaalde ik al toen de weegschaal wat verder onder de honderd zakte. En hoewel dit voor anderen misschien moeilijk voor te stellen is; bij het gewicht van 95 kilo was ik al heel blij met het resultaat.

Sterker nog: ik was ervan overtuigd dat ik niet (zoals anderen) extreem veel zou afvallen. En zeker niet binnen 7 maanden het gewicht van 80 kilo zou bereiken. Dit door mijn gestelde einddoel na de maagverkleining had ik nooit verwacht te gaan behalen. Een gewicht dat ik nooit eerder in mijn volwassen leven heb gehad, met nu 45 levensjaren op de teller.

Mijn doel na de maagverkleining was gevoelsmatig onbereikbaar.

Feitelijk had, na vele jaren een gewicht ver boven de 100 kilo een einddoel van onder de 80 nooit als iets serieus haalbaars gezien. Alles onder de 90 kilo zou al helemaal perfect zijn. 80 kilo zou echt een brug te ver zijn. En nu zakt de weegschaal langzaam steeds meer de seventies binnen…. het is op zijn zachtst gezegd shockerend en heel erg wennen.

Mijn huidige gewicht (dec 2022) zit volgens de BMI beoordeling nog wat aan de verhoogde kant. (BMI 28) Toch voelt het helemaal niet als verhoogd, eerder als te slank. Ik ben getransformeerd naar een ‘gewone gemiddelde’ vrouw die met kleding aan niet opvalt in de massa. Mensen herkennen me niet meer met mijn nu korte haarcoupe en veel slankere postuur, als ze me niet direct aankijken.

Wat is zeggen de gemiddelden over het mogelijke gewichtsverlies?

Wat is een realistisch doel na de maagverkleining qua gewicht? Voor zover gemiddelden iets over een individu zeggen is dat natuurlijk maar beperkt, maar we moeten het met gemiddelde resultaten doel om een voorspelling te kunnen maken. Als naar alle ingrepen wordt gekeken wordt na 1 tot 2 jaar een gemiddeld gewichtsverlies van 80 procent van je overgewicht bereikt. Het houdt dus gemiddeld in dat je niet al je overgewicht kwijt zal raken, maar wel stukken gezonder zult worden qua gewicht en dat het teveel aan gewicht dan in verhouding zeer veel zal zijn afgenomen.

Er zijn ook bronnen die zeggen dat je gemiddeld 25 tot 30 % van je totale lichaamsgewicht zal kwijtraken. Je neemt dan je begint gewicht en vermenigvuldigd dit met 0,25 en 0,30. Als je tot de gemiddelden behoort zal jouw eindgewicht ergens tussen die 25 à 30 % zitten.

Einddoel na de maagverkleining bereikt en nu?

En nu is het afwachten. Stop zeggen en dit gewicht vasthouden is niet mogelijk indien mijn lijf besluit dat ik nog meer gewicht kwijt mag raken zal dit gaan gebeuren. Het idee dat ik nog een heel eind richting gezond gewicht zou kunnen gaan afslanken de komende maanden is iets waar ik inmiddels wel rekening mee begin te houden. Wensen heb ik niet meer op dat vlak: het is allang goed genoeg. Sterker nog: gevoelsmatig liever dit behouden of zelfs ietsje meer, maar ik heb dat niet voor het zeggen en zal aan mijn nieuwe ik moeten leren wennen.

Het huidoverschot is daarbij een behoorlijk negatief bijeffect, iets waar ik in een andere blog nog verder over zal schrijven.

Zou ik de ingreep opnieuw ondergaan met de kennis van nu?

Mocht je deze blog lezen omdat je zelf overweegt een maagverkleining te ondergaan. Laat je goed informeren. Het resultaat wat ik in 7 maanden tijd heb bereikt (ruim 34 kilo gewichtsverlies) lijkt zaligmakend, maar er zijn best de nodige nadelige bijeffecten waar ik de rest van mijn leven mee zal moeten omgaan. Deels beschreef ik deze in de blog Ruim 6 maanden na de maagverkleining ruim 30 kilo lichter | ervaringsverhaal en tijdens mijn eigen zoektocht naar informatie over de maagverkleining heb ik deze informatie gebundeld in de blog: Overweeg jij een maagverkleining? | 10 tips en ervaringen om het geheel voor mezelf op een rijtje te hebben en daarmee anderen mogelijk een beetje op weg te helpen.

Ondanks de negatieve bijeffecten die ik dagelijks ervaar, ben ik blij dat ik de maagverkleining heb ondergaan, want ik heb letterlijk mijn leven teruggekregen. De bijeffecten zijn lastig en soms ronduit vervelend, maar de chronische pijn waar ik nu geheel van verlost ben is het me allemaal waard geweest.

Of ik ooit kan wennen aan de nieuwe slanke versie van mezelf: vast! Het heeft gewoon tijd nodig en de geest heeft daar duidelijk meer tijd voor nodig dan mijn lijf.

Barbara


Over mijn maagverkleiningstraject heb ik al meerdere blogs geschreven die allemaal in te zien zijn via de link maagverkleining. Indien je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe blogs die op Onlybyme verschijnen: eze blogs worden automatisch gedeeld op Bloglovin’.

disclaimer jpeg e1671742002932
Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten