December overslaan, als dat zou kunnen! | CO#15

Hoewel velen warm lopen voor de sfeer en gezelligheid die de decembermaand brengt, is bij mij het gevoel dit jaar weer heel erg aanwezig dat ik liefst deze maand zou overslaan. En ik ben hierin niet alleen. december overslaan

December overslaan, kan dat?

December is de laatste maand van het jaar en voor velen toch een moment van het overdenken van het gehele jaar. Toch zou ik liefst heel de maand december overslaan.

Overdenkingen afgelopen jaar

Hoewel 2018 (vanaf herfst 2017) mij de liefde van mijn leven heeft gebracht en ik intens dankbaar ben dat dit is gebeurd, is er veel meer gebeurd waar ik niet graag aan terugdenk. Helaas werkt het niet zo dat je enkel kunt denken aan de onderdelen die je lief hebt.

Nare herinneringen

Daarbij heeft december vanuit het verleden met veel nare herinneringen in de maand december in eerdere jaren al een wrange bijsmaak. Puur genieten van de sfeer, muziek en gezelligheid is er voor mij al jaren niet meer bij. Hoe fijn ik het luisteren naar kerstmuziek ook vind en het huis hier al aangekleed is met de eerste kerstattributen en de kaarsen dagelijks branden, toch zou ik liefst deze komende maand in sneltreinvaart beleven.

Zonder teveel in te gaan op deze herinneringen zelf, is het de maand waarin onder andere: mijn dochter ziek in mijn hoogzwangere buik zat (met vuurwerk met nieuwjaar erg ziek geboren), de scheiding met haar vader 2 jaar later is ingezet en vorig jaar lag ik in het ziekenhuis met een pittige urineweginfectie. Dat ik ook vanaf deze maand vorig jaar het contact met mijn moeder heb verbroken om persoonlijke redenen is denk nog wel het allerergste. Iets waar ik veel mee bezig ben, zeker nu vol met zwangerschapshormonen. Hoewel ik nog steeds achter mijn beslissing sta van vorig jaar, is en blijft het lastig.

Zware zwangerschap

Tel daar dit jaar een zeer gewenste maar ook zeer zware zwangerschap bij op met een prenatale depressie, waardoor deze donkere maanden extra zwaar voelen. Al met al ben ik wel klaar met de winter, nu al, en hij moet nog beginnen! Met de hormonen x factor 10 is het dan ook een grootse wens dat het snel januari is, of liefst verder vooruit nog. April klinkt goed.

Ik ben hierin niet alleen

Eerder al schreef Wendy een blog over dit onderwerp: De maand december, niet mijn maand!

En ik hoor het meer om me heen. Velen vinden het inmiddels een opgedrongen maand vol met verplichtingen, waar je liefst onderuit wilt, maar vaak uit goed fatsoen niet kunt. Tradities etc.

Verplichtingen

Het begint al met Sinterklaas, een kinderfeest dat niet voor ieder kind zo fantastisch is. Hier is het nog steeds, ook al weet dochterlief inmiddels hoe de vork in de steel zit, een stressgebeuren. Ze slaapt minder goed, heeft een korter lontje en voelt zich gespannen. Het liefst zou ik hem met een enkele reis naar Spanje terugsturen.

Dan de kerstdagen. Gedoe om waar met wie de kerstdagen dienen te worden gevierd. Nu doen wij hier niet meer aan mee dit jaar, toch blijft het een verplichting waar velen zich aan dienen te houden. Je zou haast een vakantie boeken om het geheel te ontlopen, wat dan ook geregeld wordt gedaan.

Verder is er dan nog het kerstdiner dat bij sommigen al vele dagen vooraf stress geeft. Alles moet in huis gehaald worden, en uiteraard wil je iets origineels doen. Nou wij niet hoor! Lekker spontaan, relax en zonder veel gedoe. Dus hier geen tig gangendiner en overdaad, waar je enkel maar last van hebt. (Ik zou niet weten hoe ik het erin zou moeten krijgen grinnik, uk neemt steeds meer plek in en ik krijg nu al veel minder dan ‘normaal’ naar binnen.)

Verplicht gezellig doen

Ook heb ik nogal wat herinneringen van kerst waarop wordt verwacht dat je verplicht je glimlach opzet en de aanwezigen entertaint met vrolijkheid. Geen moment voor het aansnijden eventuele van issues, nee dat hoort niet met kerst. Gewoon doorslikken en nog een slok wijn erover heen. Alles voor de gezelligheid. Wat ben ik blij dat ik hier niet meer aan mee doe. Hier deze kerst heerlijk thuis met eigen gezin en indien er spontane plannen ontstaan met derden dan enkel omdat dat goed voelt en we dat echt diep van binnen willen.

Uitkijken naar het volgende jaar

Dit jaar kijk ik extra uit naar de lente. Dan wordt uk verwacht in ons gezin en is de zware zwangerschap geweest. Dan is er tijd voor opbouw van energie en waarschijnlijk zal de toenemende zonnekracht dan velen goed doen. Niet voor niets hebben veel mensen in de winter last van depressieve gevoelens met veel minder zonlicht per dag. Ik ben daar geen uitzondering op.

 


CO#-blogs zijn columns (CO is een afkorting van Columns Only) die worden geschreven vanuit het dagelijkse persoonlijke leven van Barbara, eigenaresse van Onlybyme. Eerdere CO#-blogs zijn terug te vinden via de Column ‘categorietab’ onder Family & Lifestyle (of gebruik de hyperlink).

December overslaan, als dat toch zou kunnen!!! Een persoonlijke blog over de rot maand december, die ik liefst nu al achter de rug zou willen hebben. #december #personalblogging #nieuwejaar

Gerelateerde blogs:

Comments

 1. Femke says:

  Hopelijk lukt het om in de toekomst mooie herinneringen met je naasten op te bouwen in deze tijd

 2. Sharon says:

  Ik sla deze maand ook graag over,blij als het januari is
  De verplichtingen,al de blijheid. Ik mis twee mensen die me lief zijn die overleden zijn in december en vind het dan extra moeilijk

  1. Barbara says:

   Ik begrijp je zo goed Sharon, ook al is het niet hetzelfde!

 3. Nel Crea says:

  Heel veel sterkte met alles. Dat je zover weer bent , je bent een kanjer en alles kost tijd. Lieve groet.

  1. Barbara says:

   Dankjewel Nel, dit doet me echt goed je reactie.

 4. Yvonne says:

  Ik begrijp wat je bedoeld. Het is teveel allemaal en het moet leuk zijn. Heel veel sterkte nog met de zwangerschap!❤

  1. Barbara says:

   Dankjewel yvonne. We proberen er het beste van te maken.

 5. Sissy says:

  Ik begrijp je helemaal.!
  Ook ik heb het contact met me ouders verbroken en naast oplichting (deze keuze maak je niet zomaar) voel ik ook veel verdriet maar t voelt ook erg alleen want tja eigenlijk niemand weet wat het is als je zo n keuze moet maken. Wat mij heel erg helpt is het boek breken met je ouders van Marloes hospes wellicht kan t jou ook helpen wat meer rust erin te vinden. Geniet van je zwangerschap en al het moois om je heen liefs sissy

  1. Barbara says:

   Bedankt voor deze tip Sissy… Wellicht eens lezen, al sta ik echt achter mijn keuze en weet ik dat terug contact het zeker niet beter zal gaan maken.

 6. Marjolijn says:

  Begrijpen doe ik het niet, maar respecteren doe ik het zeker wel. Ik ben gek op de december maand, al valt hij na het overlijden van vader afgelopen mei ook wel een beetje zwaar dit jaar. Maar ik vind het nog steeds een heerlijke en gezellige maand. Dit jaar werk ik met kerst en oud en nieuw, dus het kerstgevoel is iets minder dan voorgaande jaren. Geen familiedinertjes, maar samen met manlief heerlijk genieten van het 4-gangendiner wat hij gaat maken. Dat ik er met oud en nieuw niet ben voelt raar, maar manlief heeft edn huis vol vrienden uitgenodigd dus hij gaat vast een gezellige avond hebben.
  Januari dat vind ik dan wel weer een verschrikkelijke masnd, gezelligheid voorbij masr het duurt nog zolang voor het lente wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.