20190428 161203
| |

De tijd vliegt met baby Hidde in ons gezin | CO#29

De tijd vliegt met baby Hidde. Nu hij 3 weken oud is, een nieuwe persoonlijke blog met hoe het nu gaat? Hoe bevalt het ons om weer ouders te zijn van een baby? Is het erg wennen? Of gaat het als vanzelf?

#baby #babytalk #babypraat #tijdvliegt #timeflies #persoonlijkeblog #personalblogging #3wekenoud #3weeksold #borstvoeding #breastfeeding #parenting #newbaby

Hoewel we beiden eerder papa en mama zijn geworden, vriendlief al 17 jaar geleden en ik ook dik 8 jaar terug, is het toch weer verrassend hoe de tijd vliegt met baby Hidde in ons gezin erbij. Alles kost meer tijd dan je denkt, ook meer tijd dan ik me kon herinneren van destijds.

In de vorige CO-blog* beschreef ik ons bevallingsverhaal, in deze blog meer over de eerste weken van Hidde bij ons thuis.

Hoe gaat het met Hidde? Hoe bevalt het ons om weer ouders te zijn van een baby? Is het erg wennen? Of gaat het als vanzelf?

De tijd vliegt met baby Hidde

Wat het meeste opvalt is dat de dagen letterlijk omvliegen. Nu zijn we ook erg druk met iets waar ik zeer binnenkort meer over kan vertellen, wat ons erg bezighoudt en waardoor de dagen sneller gaan (gevoelsmatig), maar ook Hidde zorgt voor een drukkere dagindeling.

Borstvoeding slurpt tijd

Ik geef ditmaal borstvoeding (destijds mocht ik bij dochterlief geen borstvoeding geven) en ik bemerk dat dit me erg veel tijd (en vooral energie kost). Hidde drinkt nu ongeveer 8 à 10 maal per dag (voeden naar behoefte) en dus is het alles bij elkaar behoorlijk wat tijd dat je per dag bezig bent met de voeding. Sinds gisteren ben ik begonnen met kolven om dit deels te gaan verdelen tussen aanbieden per fles (wel met speciale spenen die lijken op de borsttepel). Papa is helemaal blij en dochterlief staat te springen om ook de fles te mogen gaan geven. Dit geeft mij meer ruimte om wat andere bezigheden op te pakken (zoals mijn eigen werkzaamheden) en ook de mogelijkheid om makkelijker even ‘afwezig’ te zijn.

Hoe lang wil ik borstvoeding geven?

Op de vraag: ‘hoe lang nog borstvoeding’, weet ik het antwoord nog niet. Niet langer dan 3 maanden is nu het idee en liefst houd ik het wel ongeveer zolang vol, maar het valt me best zwaar. Ik hoor hele wisselende verhalen van vrouwen over het geven van borstvoeding. De een vindt het fantastisch en houdt het super lang vol, de ander begint er niet (meer) aan of stopt heel snel. Zelf begrijp ik goed waarom vrouwen het niet lang volhouden en heb ik respect voor degenen die het langere tijd in hun leven inbouwen. Zeker in combinatie met werken buitenshuis.

Openbaar borstvoeding geven

Nu werk ik vanuit huis dus is dat voor mij ‘makkelijker’ in te voegen in mijn dagritme, maar ik bemerk wel dat ik voeding geven in het openbaar (hoewel zeer netjes afgedekt) niet echt fijn vind om te doen. Het voelt als iets wat ik niet graag deel met derden. Ook al ‘zien’ ze er niets van. Ik laat vriendlief me afdekken bij het aanleggen en daarna zorg ik ervoor dat er geen zicht op het voeden is voor omstanders, maar toch, het blijft niet echt fijn om te doen. Nu ik (ook) afkolf zal het dus vaker zo zijn dat ik de voeding al mee heb in een flesje.

Borstvoeding ongemakken

Wat me vooral zwaar valt zijn de ongemakken. De gevoelige tepels (Goddank voor het bestaan van helende lanolinezalf! *), kloven die soms ontstaan, het pijnlijke aanhappen (sterke kaakspieren grinnik) maken borstvoeding geen romantisch iets hier in Huize Only. Sterker nog, ik denk dat ik zonder tussenkomst van deze zalf al was gestopt met het geven van borstvoeding. Het is voor mij een onmisbaar iets geworden wat ik dagelijks gebruik om mijn tepels te verzorgen.

Het afkolven, waar ik nu mee afwissel, helpt ook enorm. De elektrische kolf zorgt ervoor dat ik mijn tepels ook wat extra rust kan geven. 😉

Is het erg wennen (weer) een baby in ons gezin?

De komst van Hidde is een waar cadeau. Zijn aanwezigheid in ons gezin is zeer gewenst en we hebben beiden de ervaring van een ouder kind. Op die manier is zijn komst voor ons niet ‘nieuw’ in de zin dat we moeten wennen aan het verzorgen van een baby. Dat gaat bij mij ‘als vanzelf’. Het voelt als het ophalen van herinneringen van hoe het destijds bij dochterlief ging. Nu zijn er uiteraard verschillen maar de overeenkomsten zijn treffend.

Je verleert het niet.

Je vergeet niet hoe je een baby verzorgt als je dit eenmaal eerder hebt gedaan. Wat me wel verbaasde is de tijd die het opslokt, ook al weet ik goed hoe ik snel iets kan doen tussendoor. Je ‘vergeet’ als het ware de tijd die het kost letterlijk om de voedingen te geven. (Al moet ik zeggen dat de gekolfde melk er stukken sneller in gaat met de fles dan aan de borst. Dat laatste is duidelijk harder werken en ook kan meneer nog lekker rustig aan doen als hij bijna verzadigd is.

We denken momenteel zelfs dat hij aan de borst zelf niet de hoeveelheid drinkt die hij mag drinken of mindere hoeveelheden waardoor hij vaker vraagt dan nu met de fles, waar we de hoeveelheden zelf samenstellen. Nu deze dag merken we dat hij heel snel de voeding op heeft en daarna langer verzadigd is. (Tot dit moment van schrijven, het blijft immers een momentopname en niets is zo veranderlijk als een baby. 😉 )

De tijd vliegt met baby Hidde. Nu hij 3 weken oud is, een nieuwe persoonlijke blog met hoe het nu gaat? Hoe bevalt het ons om weer ouders te zijn van een baby? Is het erg wennen? Of gaat het als vanzelf?

#baby #babytalk #babypraat #tijdvliegt #timeflies #persoonlijkeblog #personalblogging #3wekenoud #3weeksold #borstvoeding #breastfeeding #parenting #newbaby

De tijd vliegt

De dagen vliegen letterlijk om. Het is nog even zoeken naar een nieuw ritme. Vooral omdat ons kereltje nog geen ritme heeft is het elke dag zoeken naar een nieuwe balans. Ik ga feitelijk mee met zijn ritme voor zover mogelijk en pas dat in ons ritme in. Nu met de meivakantie was dat niet moeilijk omdat we weinig vast ritme hanteren in de vakanties. Vanaf maandag is dat weer anders. Al neemt vriendlief nog wat taken van me over waardoor het nog makkelijker in te passen valt. Kortom het is rustig aan wennen aan het invoegen van Hiddes leven in het leven van alledag.

Dat dochter al 8 jaar is en geen basisverzorging meer nodig heeft, scheelt natuurlijk enorm. Het aanpassen gaat meer over het volgen van ons normale dagrooster en daar het rooster van uk bij invoegen en daarnaast ook nog mijn eigen (werk)tijd proberen een plek te laten krijgen. En ook merken we samen dat de tijd om even lekker samen bij te kletsen en knuffelen er snel(ler) bij inschiet, dus we maken daar ook heel bewust tijd voor of zijn het ons bewust waarom het op sommige momenten dient te wijken voor onze jongen.

De nachten zijn definitief anders

Uiteraard zijn onze nachten de komende jaren definitief anders. De eerste tijd uiteraard de nachtvoeding(en) die tussendoor komt, maar ook het weer wakker zijn bij elke kik. Je hebt weer een intern alarm dat alles hoort wat je als ouder dient te horen. Daarbij verschilt elke nacht nu nog, over een tijdje zal er wel een soort van rooster ontstaan en gaat hij hele nachten doorslapen. Dan zal het wat rustiger worden.

Al weet ik uit ervaring hoe het is bij dochterlief om elke nacht bij haar bed te staan 5 jaar lang, vanwege nachtmerries en andere nachtelijke onderbrekingen. Dit hoeft natuurlijk niet te worden herhaalt, maar ik bereid me er geestelijk wel op voor.

Onderbrekingen

Dat ik door de bekkeninstabiliteit bijna niet meer kon slapen voor de bevalling (al maanden lang) heeft me wel geholpen om nu de onderbroken nachten makkelijker te verwerken. Manlief is nu na 3 weken er ook enigszins aan gewend. 😉 Wel bemerk ik dat ik na de bevalling te snel te veel ben gaan doen, waardoor ik nu wat meer rust dien in te roosteren. Een soort terugval in energie. Nu was het ook wel te verwachten. Ik had na de bevalling niet de rust om tot rust te komen en wellicht dat ik daardoor zo ‘druk’ was in mijn doen en laten.

Pijnvrij (zo goed als)

Na de bevalling had ik ook geen last meer van de vele pijnen die ik voor de bevalling had. De wondpijn van de keizersnede was als het ware te verwaarlozen met de pijn die ik maandenlang had gehad. Je krijgt dan als het ware de rare situatie dat je meer energie hebt na een hel van een bevalling door het niet meer hebben van intense pijnen. Dus ik stond de volgende ochtend al naast mijn bed en ging douchen en de dag erna mocht ik naar huis.

Eenmaal thuis was ik direct al meer uren op dan ik voor de bevalling kon. Het was heerlijk om langere tijd rechtop te kunnen zitten. Ook het lopen was een zaligheid. Uiteraard kan ik nog steeds geen grote afstanden afleggen en dien ik dit nog echt op te bouwen en rekening te houden met het herstellen van de buikoperatie. Dat doe ik dan ook netjes en ik probeer me netjes te houden aan het niet tillen en geen zware taken te verrichten.

Terug naar mezelf

Gelukkig neemt vriend alles direct uit mijn handen als hij ook maar ziet dat ik iets wil gaan ondernemen wat niet verstandig is. Hij is erg zorgzaam en hoewel ik liefst de weken snel op zie gaan en weer mijn oude zelf wil zijn, weet ik dat dit nog wel even gaat duren. Ik weet nu al dat ik na 6 weken niet geheel hersteld zal zijn, al voel ik me meer ‘bar’ dan ik me het afgelopen half jaar heb gevoeld. Dus het is redelijk goed te accepteren dat ik nog wat bruggen te gaan heb voor ik me weer totaal mezelf voel fysiek.

Geestelijk is het ook nog wel even wennen terug naar mijn oorspronkelijke zelf. Ze zeggen niet voor niets 9 maanden op, 9 maanden af. Ik weet dus dat het tijd kost en dat ik mezelf die tijd dien te gunnen. Toch voel ik me over het algemeen nu stabieler dan voor de bevalling en voel ik me redelijk tot goed. De dankbaarheid dat de bevalling goed is afgelopen overheerst. Het had immers heel anders kunnen aflopen en zijn leven is zeker geen vanzelfsprekendheid.

Herken je jezelf in mijn verhaal of wil je iets delen, reageren is altijd mogelijk onder de blog in een reactie of via een van de sociale kanalen van Onlybyme. Leuk!

Wordt vervolgd.

Liefs, Barbara

Eerder verschenen blogs


*Opmerkingen

CO-blogs zijn Column Only blogs die gaan over ons persoonlijke leven vanuit Huize Only. Deze zijn allen terug te lezen via de categorie Columns of op onderwerp. Zo gingen veel blogs over de zwangerschap de afgelopen maanden en nu over baby Hidde. Toch zal dit zich weer gaan mengen met andere persoonlijke onderwerpen. Zoals ik al refereerde aan iets waar ik nog niets over kwijt kan, maar binnenkort wel.

Zelf gebruik ik Purelan™ 100 lanolinezalf van Medela, die verlichting en bescherming biedt bij droge en pijnlijke tepels of tepels met kloven en ik ben daar zeer over te spreken. Mij helpt het de borstvoeding door te kunnen blijven geven ondanks de soms zeer pijnlijke ongemakken. Deze link heb ik zelf op eigen initiatief toegevoegd zonder samenwerking met Medela, puur doordat ik erg te spreken ben over het product.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten