|

De lente begint bijna…

lente

Poehhh wat zijn we eraan toe! De lente begint bijna!

Denk dat bijna iedere lezer het met me eens zal zijn, we hebben behoefte aan warmte, veel zon, lekker naar buiten, in de tuin aan de gang, bloemetjes in de tuin zetten, de moestuin opstarten, blaadjes aan de bomen, vlinders in de bloemenpracht. Jonge dieren in de weide, schattige kuikentjes, lammetjes, biggetjes, veulens, kalfjes, ga zo maar door. Vogels die nesten bouwen en je tuin uitkiezen als broedplek, en natuurlijk na gedane arbeid genieten in het zonnetje of bij iets teveel warmte onder de parasol van de werkzaamheden op het terras. De barbecue aan, de terrasverwarming voor de koelere avonden, glaasje wijn (voor mij cola), toastje, en natuurlijk ook de insectenspray!!!! 😉

Zo dat was nog eens een opsomming en heel eerlijk, ik had nog wel even door kunnen gaan, maar punt is denk wel gemaakt, deze dame wil naar buiten.

Vorig jaar ging één van mijn eerste blogs over rokjesdag. Voor mijn gevoel is die dag nog niet geweest dit jaar. Vorig jaar 10 april werd genomineerd als de eerste rokjesdag. Dit jaar is het nog even afwachten.

We hebben een rare winter gehad met een mega zachte decembermaand, die lenteachtig aandeed. Daarna niet bijzonder koud maar wel vaak een waterkoud gevoel in de afgelopen maanden, ook deze week nog. De voorspelling is dat de komende lente natter zal zijn dan gemiddeld vanwege de El Niño. Afwachten maar. Na een verschrikkelijk natte periode met hier in de Brabantse Peel de boel goed onder water, de sloten totaal vol en de tuin half onder water, is het nu wel lekke,r dat er een drogere periode is nu. Voor hoe lang is de vraag en ook wanneer de temperatuur nu omhoog schiet naar de heerlijke lentetemperaturen waar veel mensen naar uit kijken.

Astronomisch en Meteorologisch begin van de lente.

De Meteorologen houden hele maanden aan voor de vier seizoenen. De lente is per 1 maart begonnen en loopt tot eind mei.  De astronomische afspraak is om de 21ste dag van elk astronomisch nieuw seizoen aan te houden. Dit omdat het per seizoen verschuift tussen de 20ste en de 21ste dag. Zo begint de lente vaak al op de 20ste en de zomer vaak op de 21ste dag. Verwarring is niet wenselijk, dus in de ‘volksmond’ begint de lente op 21 maart, terwijl het eigenlijk astronomisch al een dag eerder is.

Hieronder de extra toelichting vanaf Wikipedia:

Wikipedia: Het begin en einde van de lente (20 of 21 maart – 20 of 21 juni) is bepaald op basis van een afspraak. Astronomisch gezien begint de lente als de dag en de nacht even lang zijn. Deze lentenachtevening treedt op rond 20 maart op het noordelijk halfrond en rond 23 september op het zuidelijk halfrond. De zon gaat dan door het lentepunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. Tijdens de lente worden de dagen steeds langer. De lente eindigt met de zomerzonnewende (rond 21 juni op het noordelijk halfrond en 21 december op het zuidelijk halfrond). Dat is het moment dat de zon het hoogste aan de hemel staat.

Nog een paar dagen, dan is het officieel Lente!

We kunnen gaan aftellen! Vandaag de 18de en dus nog 3 dagen te gaan. Maar gaan de temperaturen ook gelijk lenteachtig omhoog???

Landelijk gezien komt de temperatuur de komende 5 dagen rond de 9°C, maar de gevoelstemperatuur ligt behoorlijk lager. De langere termijn lijkt een mogelijke verhoging van de temperatuur in zicht te hebben, maar je weet zelf wel hoe onvoorspelbaar het weer is, met vele invloeden die het uiteindelijke weer bepalen, dus het blijft gewoon afwachten. Normaal ligt de gemiddelde temperatuur nu op 11°C, dus het is frisjes en dat gevoel hadden we toch al met een veel lagere gevoelstemperatuur.

Ben jij toe aan de lente en de daarbij behorende lenteachtige temperaturen? En als het lente weer wordt, wat ga jij dan doen? Iets speciaals?

lente

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten