David Bowie, zijn overlijden is verschrikkelijk, maar met hem velen!

Heel de wereld is geschokt. Een grote ster is onverwacht komen te overlijden. Enkel insiders waren op de hoogte van de strijd, die David Bowie heeft gestreden tegen leverkanker.

David Bowie
“David Bowie holywood” by iluvrhinestones from seattle, oceania – bowie. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:David_Bowie_holywood.jpg#/media/File:David_Bowie_holywood.jpg

Zijn officiële Twitter-account meldt: “David Bowie is vredig overleden, omringd door zijn familie, na een moedige strijd tegen kanker van 18 maanden. Hoewel veel van jullie dit verlies zullen delen, vragen wij de privacy van de familie gedurende de periode van rouw te respecteren”.

Natuurlijk is het verschrikkelijk dat deze zeer bekende en gewaardeerde man veel te vroeg is komen te overlijden aan een hele erge ziekte. Wat mij stoort is dat het gelijk wordt uitgemolken “omdat het een ster is”.

Dagelijks overlijden er duizenden mensen aan de gevolgen van kanker

Het is een verschrikkelijke ziekte die ik helaas al van zeer dichtbij heb moeten meemaken. Geen enkele familie blijft vroeg of laat gespaard, het overkomt iedereen. Al deze mensen strijden net zo hard tegen deze verschrikkelijke ziekte en komen ook allemaal veel te vroeg te overlijden op vaak afschuwelijke wijzes. Voor al die mensen is er ook geen extra nieuwsuitzending, geen herhalingen van documentaires, een museum wat extra zichzelf in de spotlights zet en alle albums die ineens als gekken over de toonbank gaan in platenwinkels, want nu is hij dood en ineens meer waard? Zijn laatste album is geweldig, alleen al omdat de beste man nu is overleden. Los van het feit of de nummers wel of niet goed zijn, dat laat ik graag aan de deskundigen over.

Bekendheid is een vloek!

Het irriteert me. Eerder vorig jaar schreef ik over de zelfmoord van Joost Zwagerman en dat ook hij daarin niet alleen is. Een vergelijkbare stelling. Omdat de mensen bekend zijn krijgt het aandacht, terwijl de gewone man, gaat zonder medeweten. Waarschijnlijk ambiëren ze ook geheel die spotlight niet, maar het is het contrast. Gun de naasten een periode van rouw en spring er niet massaal bovenop als aasgieren. Blijkbaar is de nieuwswaarde zo groot, dat er gewoon geen rekening meer mee wordt gehouden dat David Bowie ook een gezin achter laat met gevoelens van verlies en rouw. Bekend of niet, een mens blijft een mens met een gezinsleven, familie en dierbaren.

Laat de mensen met rust. Heb respect voor de overledene en richt je schijnwerpers op andere zaken. Kom er na de begrafenis met respect op terug, maar niet nu, om de programmering op te vullen of erger nog de zakken te vullen over de dood van een ander heen. Ja ik schrijf erover, uit afschuw en dat mag iedereen weten.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten