|

Checklist bij verhuizen: waar moet je aan denken?

Nu ik zelf aan het verhuizen ben komen er allemaal regelzaken om de hoek kijken waar je aan dient te denken. Nu heb ik enige ervaring opgebouwd in verhuizen, dit is mijn 14de keer in mijn leven, maar toch is het handig om een soort van checklist te hebben. Elke keer denk ik weer, waarom heb ik die niet standaard ergens staan. Bij deze leg ik het allemaal vast. (Al mag ik hopen deze niet snel weer nodig te hebben. 3 keer verhuizen binnen de laatste 3 jaar is me best wat veel en dat lag ook echt niet in de planning, maar soms loopt het zoals het loopt.)

Nu gaan we immers verhuizen naar een droom eengezinswoning! Uiteraard zal ik daar verder over schrijven in andere blogs, met alle vorderingen en de bijbehorende foto’s. Hier hou ik het even op de checklist:

checklist

Checklist bij verhuizen

(Deze checklist is vooral gericht op het verhuizen naar een huurwoning, specifieke details met betrekking tot een koopwoning zijn hier niet in verwerkt.)

 • Zodra mogelijk, regel alvast internet op het nieuwe adres. Vaak gaat hier even tijd overheen. Indien je provider niet kan leveren op het nieuwe adres kan je zonder boete je huidige contract beëindigen.
 • Zoek een energieleverancier en zeg indien dit niet je huidige leverancier is je huidige contract op (zonder boete).
 • Noteer op de dag dat je de sleutel accepteert de nieuwe energiestand en op de dag dat je het oude huis verlaat de laatste energiestand en geef deze door aan je energieleverancier.
 • Hetzelfde geldt voor de waterleverancier, oude en nieuwe standen doorgeven.
 • Zeg, in geval van huur, je huidige huurcontract op. Hou hierbij rekening met de opzegtermijn. Vaak is deze minimaal een maand en het is afhankelijk van je woningbouwcoöperatie of ze hierbij een kalender of halve kalendermaand aanhouden, of dat je per datum kan opzeggen.
 • Regel de daadwerkelijke verhuizing, indien je deze (deels) uitbesteed is www.werkspot.nl een aanrader. Hier kan je een opdracht uitzetten en de vakmannen reageren en je kan zelf besluiten wel of niet met één van hen in zee te gaan. Overigens kun je hier allerlei opdrachten voor klussen uitzetten, het betreft niet elke verhuizen.
 • Meld je bij de nieuwe gemeente aan als nieuwe inwoner vanaf het moment dat je gaat wonen op het nieuwe adres, die kan veelal ook al eerder al je de verhuisdatum weet. De nieuwe gemeente geeft dit door aan de oude gemeente. Indien je in dezelfde gemeente blijft wonen hoef je enkel een adreswijziging door te geven.
 • Regel je verzekeringen. Vaak dient de inboedel etc. aangepast te worden.
 • Inventariseer je budget en het werk dat verricht dient te worden voor je kan verhuizen en maak de begroting passend. Mijn advies is vooral je eerst te richten op de zaken die met een gemeubileerd huis moeilijker te doen zijn. Denk hierbij aan de vloeren, plafond en muren. Deuren, kozijnen, trappen kunnen makkelijk ook als je er al woont.
 • In geval je een huurhuis accepteert. Maak een lijst met punten die je wil bespreken met de opzichter. Niet alles hoef je als nieuwe huurder te accepteren. Noteer ook vooral aangebrachte veranderingen door de oude huurder die je wel of niet wil accepteren en bespreek de garantie die je krijgt dat bij verlaten van de woning je deze aangebrachte wijzigingen niet zelf alsnog dient te verwijderen.
 • Wees je bewust dat indien je zaken overneemt van de vorige bewoner, je deze dient te verwijderen bij vertrek indien de nieuwe bewoner deze niet van jou overneemt.
 • Indien de tuin is aangelegd en je deze zo accepteert, ook hier geldt dat de bewoner na jou kan verzoeken dit te verwijderen. Indien de tuin netjes is aangelegd zal dit veelal geen problemen geven, maar kijk goed naar of de tuin naar je zin is en makkelijk te veranderen indien je dat wenst. In een huurwoning kan je namelijk de woningbouw verzoeken de tuin kaal op te leveren. Je krijgt dan een standaard stoepje voor je achterdeur en een rijtje tegels naar de schuur, de rest van de tuin wordt vlak gemaakt en geheel kaal opgeleverd. Vaak kan je in overleg wel besluiten of de schutting kan blijven staan. Ook die kan je verzoeken te laten weghalen.
 • Indien je een sociale huurwoning betreed, heb je waarschijnlijk recht op huurtoeslag. Je dient dit binnen 4 weken bij de belastingdienst door te geven vanaf het moment dat je op het nieuwe adres woonachtig bent.
 • Regel dat je post tijdelijk wordt doorgestuurd naar het nieuwe adres en zorg ervoor dat de instanties op de hoogte worden gebracht van je verhuizing.

 

Mis je iets belangrijks in deze checklist bij verhuizen, laat het me weten! Aanvulling zijn zo gemaakt!

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten