een jaar bloggen
| |

Mijn grootste les in een jaar bloggen: doe het omdat je het leuk vindt!

Een jaar bloggen leerde mij dat bloggen leuk is en leuk moet blijven!

Je begint met bloggen omdat je het leuk vindt! Hou dat altijd als basis.

een jaar bloggen

Na een jaar bloggen (9 april bestaat Onlybyme 1 jaar) kan ik zeggen veel geleerd te hebben. Wisselend heb ik erg veel geblogd over persoonlijke zaken en andere momenten weer minder. Uiteindelijk heb ik onlangs de keuze gemaakt het echte persoonlijke werk niet meer hier te plaatsen, maar elders. Het ‘voelt’ alsof teveel mensen lezen wat er hier in Huize Onlybyme gebeurd, zonder dat ik dat zelf weet. Een nadeel als je meer volgers krijgt en een groter bereik, je ‘huiskamer’ raakt ongewild voller met steeds meer onbekende mensen. Op zich is dit niet erg, maar ik voel me toch prettiger bij wat algemenere zaken bespreken dan mijn persoonlijkste gevoelens. Een klein nadeel van groter groeien, vind ik.

Minder persoonlijk, meer informatief

Niet dat we iets te verbergen hebben, maar ik wil graag met plezier bloggen en niet via omwegen in mijn eigen leven buiten de online wereld op zaken in blogland gewezen worden. Dus dan maar iets minder persoonlijk en meer informatief, vermengd met veel boek reviews en andere interessante onderwerpen die vallen binnen lifestyle en ouderschap.

Wat niet inhoud, dat ik helemaal niets meer van mezelf laat zien hoor, want de manier van schrijven kan ik toch niet veranderen. Als ik een mening heb, dan durf ik daar wel voor uit te komen, ook al deelt niet heel de massa die mening. Al zal ik altijd proberen een beetje in het midden te blijven en nooit een andere mening veroordelen. Juist de vrijheid van het mogen hebben van een eigen mening vind ik erg belangrijk.

Het enige wat ik echt heb geleerd dit jaar: blijf jezelf… Ook al pas je de manier van bloggen aan, blog omdat je het leuk vindt om te doen. Zodra dat niet meer lukt, stop er dan mee, of verander iets waardoor het wel weer leuk is. Soms is dat een zoektocht, hier heb ik het moeten ondervinden, wat voor mij wel en wat voor mij niet (meer) werkt. Het is net het leven, al doende ervaar je en kan je je route aanpassen.

Toen ik begon in het najaar met wat zakelijkere blogs was voor mij het enige wat telde de cijfertjes van Google Analytics. Daar word je als blogger immers zakelijk op afgerekend (meestal). De blogs werden gekozen op het idee dat het wellicht zou kunnen scoren. Nu een half jaar later kan ik vertellen uit ervaring: dat hou je niet vol. Althans ik niet. Je wilt dan zo graag groeien en ja dat lukt ook wel met genoeg doorzettingsvermogen en vooral vele uren per dag bezig zijn met je blog en alles wat eromheen bij komt kijken. De eerste 5.000 unieke bezoekers per maand, kreeg ik binnen 9 maanden voor elkaar, maar werd ik er ook gelukkiger van?

Door persoonlijke redenen, moest ik begin dit jaar een flinke stap terug doen met bloggen, februari was totaal niet zoals de vorige maanden, met maar weinig blogs, erg weinige sociale interactie en nog minder pogingen om te scoren. De unieke cijfers waren dramatisch laag, maar ik kreeg wel rust. Rust om privé te herstellen en ook om echt te ervaren, dat het niet enkel om de getallen gaat.

Het gaat om veel meer dan Unieke bezoekers!

Nu maart bijna is afgelopen ben ik weer redelijk onderweg terug naar waar ik was, maar ik doe het rustig aan. Hoef niet meer zo nodig de meeste unieke bezoekers, sterker nog, ik geniet er nu veel meer van dat de verhouding met views er veel beter uit ziet.

Veel meer mensen, die meerdere pagina’s bekijken voor ze de site verlaten. Veel meer terugkerende bezoekers. Dat is ook belangrijk, ook al vergeten de bedrijven dat soms. 5.000 uniek met maar 6.000 views is minder goed dan (niet dat ik dat had, maar voor de beeldvorming), 2.000 uniek en dan meer dan 6.000 views. Enkel moet een bedrijf dat maar net willen zien. De unieke bezoekers komen vanzelf wel met het toenemen van de content. Ook als de sessies hoger liggen en er dus mensen terugkeren is dat positief. Hoe lager je bouncerate, hoe minder mensen direct weer weg klikken van je site weg, ook iets wat telt.

Jammer genoeg kijken de meeste bedrijven nog teveel naar uniek, al merk ik wel veranderingen op dat vlak. Zo kijken sommige bedrijven al bewuster naar je Moz-ranking. Wat iets vertelt over de manier waarop Moz je site waardeert, waardoor je weer een betere plaatsing op Google krijgt met nieuwe berichten. Hoe hoger die ranking hoe beter het is voor andere bedrijven om vanuit jouw site gelinkt te worden. Iets wat dan hun eigen site weer goed doet. Sommige bedrijven zoeken daar al echt bewust naar en hun maakt het niet uit of je mega groot bent, maar wel of je goed scoort met de inhoud.

Dus aandacht besteden aan de inhoud van de content is veel belangrijker, dan enkel maar schrijven om te scoren. Een goede mengeling van kortere en langere blogs, met goede linken follow en no-follow. Je SEO goed op orde, zodat duidelijk is voor de zoekmachines waar alles over gaat.

Het speelt allemaal mee en niet enkel scoren met unieke bezoekers. Helaas kost dit laatste vooral veel tijd en doorzettingsvermogen. Je moet dus meer de kortere termijn los durven laten en kijken naar de langere termijn. En blijven doen wat je leuk vindt om te doen. Bloggen is leuk om te doen, zolang je je gevoel volgt en doet wat je graag doet.

Bloggen voor het geld

Gaan bloggen om er geld mee te verdienen is niet de weg in mijn ogen. Mocht het onderweg gebeuren dat je samenwerkingen krijgt en er iets aan overhoudt, dan is dat erg leuk meegenomen. Toch zijn er teveel mensen die beginnen met bloggen en ‘even’ denken rijk te worden door ‘wat’ blogs te schrijven. Zo werkt het wellicht voor een enkeling die iets unieks brengt, maar de massa zal er gewoon hard voor moeten werken als dat het doel is. Het uurloon is bij lange na niet rendabel om er echt zakelijk beter van te worden, tenzij je behoort tot de top bloggers en om dat te worden… maak je borst maar nat! Velen met je, die hetzelfde doel nastreven en waarom ben jij dan beter dan de massa? Beter kan je lekker genieten van wat je onderweg tegenkomt en genieten van de kleine dingen. Ambitie hebben is niet verkeerd, maar hou het realistisch! Bloggen kan goed bijdragen aan je inkomen op de langere termijn, maar ik heb niet de illusie er een geheel stabiel inkomen mee te genereren. Dat is maar voor zeer weinig mensen weggelegd.

Mijn advies: blijf jezelf en blog omdat je het leuk vindt!

Daarom blog in nu na een jaar nog steeds met heel veel plezier en geniet ik van de reacties, die ik krijg op de blog en ook er buiten. Vind ik het leuk om lezers blij te kunnen maken met leuke winacties, lees ik erg interessante boeken en ervaar ik hele leuke samenwerkingen.

Hoe ervaar jij het bloggen? Waarom doe jij het? Wat is jouw drijfveer? Is die verandert in de tijd dat je blogt? Ik ben erg benieuwd jaar jouw gedachten!

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten