|

De donkere dagen TAG

Het is duidelijk, de dagen worden korter en korter, de donkere dagen voor kerst.

donkere dagen tag

Gelijk borrelen er allerlei toepasselijke vragen omhoog in mijn hoofd en is mijn allereerste Tag geboren: de Donkere Dagen Tag.

Hou jij van de donkere dagen voor Kerst?

Ja, volmondig Ja! Zalig vind ik de donkere dagen voor kerst. De gehele sfeer erbij. De kaarsjes aan, gezellige muziek, het huisje sfeervol aangekleed. Lekker knus op de bank, liefst in makkelijk zittende kleding, de verwarming aan en genieten maar. Verder heb ik dan niet veel meer nodig. Ja, een heerlijke frisse wandeling buiten, om daarna nog meer het warme gezellige gevoel thuis te ervaren.

Ben je een seizoenen mens, of echt een typische liefhebster van bijvoorbeeld de zomer met zijn lange dagen?

Hier een seizoenenmens. Liever niet te warm in de zomer, aangezien ik de echte hitte niet zo goed verdraag intern en boven bepaalde temperaturen niet zo goed meer functioneer. Ook raak ik uitgekeken op een seizoen als het te lang duurt, juist de afwisseling vind ik zalig om te ervaren. Al heb ik ook wel weer last van extreme overgangen, die helaas in Nederland steeds meer plaatsvinden. Gevolg is steevast een verkoudheid binnen een week tijd. Wellicht ervaren meer mensen dit?

Zou jij het verzetten van de klok liever niet meer doen? En heb je moeite je interne klok te verplaatsen een uurtje terug?

De reden van het besparen van energie met het verzetten van de klok tweemaal per jaar vind ik goed, dus om die reden vooral blijven doen. Voor mij persoonlijk is het wel elke keer een hele gewenning. Een uurtje moet toch zo gewend zijn zou je denken, maar nee dat kost me toch meestal wel een ruime week. Heel apart, want wat zijn nu 60 minuten!

Maak jij het gezellig in huis als de dagen korter en donkerder worden?

Ja, ik probeer het wel knus en gezellig te maken met sfeerverlichting en kaarsjes aan. Niet te overdadig hoor, het hoeft van mij geen oase van licht te zijn, maar wel genoeg om nog te kunnen lezen. Het grote licht gaat zo min mogelijk aan, dat is dan weer zo fel dat ik, hoewel ik de zon soms kan missen, dat toch weer als irritant ervaar.

Ben je graag thuis tijdens de donkere dagen? Of zoek je bewust anderen op?

Hier een echte huismus. Ging ik vroeger het liefste altijd maar weg, de laatste jaren ben ik graag thuis omringt door mijn eigen spulletjes. Een wandeling vind ik wel zalig om te doen, om daarna weer snel thuis terug te keren en daar te warmen.

Hoe breng jij een dag tijdens deze dagen het liefst door als je niet de deur uit hoeft?

Een lange pyjama ochtend met dochterlief (wat nu met de komst van Mickey niet meer kan, maar ik vind nog wel een toepasselijke middenweg met een huispak waarmee ik naar buiten kan), gevolgd door een gezellige bad sessie. Een kleien siësta ‘s middags, lekker lui doen. Een serie kijken, een goed boek, met een plaid op de bank. Dochterlief op schoot, hond ernaast, drinken binnen handbereik. Hebben jullie beeld?

Is het voor jou een ramp als er tijdens deze donkere dagen een stroomstoring plaatsvindt? Wat zou je dan doen?

Nou daar zou ik wel even aan moeten wennen, maar ik zou er dan weer een feestje van proberen te maken door allemaal dingen te doen die dan wel kunnen en je anders niet zo snel doet. Spelletjes spelen bij kaarslicht. knutselen. Lezen uit een goed boek, voorlezen. (wat ik wel vaak doe, maar dan heb je er meer dan genoeg tijd voor, kom maar op het het sprookjesboek) Als het langer gaat duren, dan pakken we de auto en trekken we erop uit. Genoeg mensen op afstand te bezoeken en die hebben vast geen storing.

Wat vind je het leukste aan de donkere dagen? En wat het minst leuk?

Het knusse warme gevoel is voor mij het meest fijn. Enkel als het dagen lang super donker is door aanhoudende regen, kan ik daar wel wat genoeg van krijgen. Elke dag even wat licht is toch wel wenselijk. Dan gaat om die reden toch even de grote lamp aan, anders word ik knorrig.

Ben je een kaarsen mens of juist een sfeerverlichting mens, of beide?

Toch wel beide, al zou ik de kaarsen eerder kunnen missen dan de sfeerverlichting. Met een wervelwind van een dochter in huis zijn kaarsen niet altijd het meest praktische en je moet ze zo in de gaten blijven houden. Dat is met sfeerverlichting toch stukken makkelijker.

Zou je liever hebben dat de donkere dagen langer of korter duren en waarom?

Voor mij duurt het na de kerst allemaal ineens te lang, dan ben ik die donkerte ineen beu en verlang ik naar de langere dagen en de lente. Naar bladeren aan de bomen en kleuren in de natuur. Maar zoals je eerder al las, ik ben de zomer ook ineens beu, met de lente en herfst heb ik dat minder…

Zijn er dingen die je enkel tijdens de donkere dagen doet en de rest van het jaar niet?

Kaarsjes branden doe ik in de donkere maanden veel meer dan in de zomer. En cd’s luisteren. Elk jaar komen toch de kerst cd’s weer naar voren. Hoewel een radiozender wel zo makkelijk is, pak ik uit traditie toch ook die cd’s elk jaar weer beet. Sommigen zijn al echt grijs gedraaid vele jaren achtereen.

 

Neem de Tag gerust over. Ik ben benieuwd hoe jij de vragen beantwoord!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten