|

Bewust single, betekent dat op een houtje bijten?

Vaste lezers weten dat ik bewust alleenstaand ben op het moment. Niet op zoek naar de ware Jacob. Eigenlijk vraag ik me oprecht af of deze man wel bestaat. Maar in de moderne wereld is er heel veel tussen alleenstaand en een relatie, althans als je jezelf daarvoor openstelt.

Screen shot 2012 07 06 at 2.41.50 PM

Doordat de wereld steeds individualistischer wordt en mensen meer voor zichzelf kiezen, gaan relaties eerder stuk dan vroeger. Toen waren huwelijken tot de dood ons scheidt, heel gewoon. Ook de verhalen van de overgebleven partner, die het als een bevrijding ervoer nog even te kunnen genieten zonder haar wijlen man, waar ze toch niet zoveel (meer) van hield de laatste jaren.

Tegenwoordig zijn huwelijken of samenwonen nog steeds populair, maar indien gaande weg de liefde vervaagt en er enkel een vriendschap overblijft, zijn er steeds meer mensen die op latere leeftijd besloten los van elkaar op zoek te gaan naar een tweede, derde, etc. geluk. Ook zijn er velen die omwille van de kinderen bij elkaar blijven, of omdat het toch wel financieel fijner is de situatie van de relatie te laten wat het is. Een stap terug in comfort is voor velen toch een drempel. Of het niet meer bij de kinderen zijn fulltime. Begrijpelijk, tot op zekere hoogte, zelf heb ik ook voor die keuze gestaan.

Voordelen single t.o.v. een relatie

Voor mij persoonlijk was het duidelijk. Doodongelukkig getrouwd blijven, was geen optie en ik ben sindsdien single veel gelukkiger. In de tussentijd heb ik een Latrelatie gehad die niet houdbaar bleek, en daarna vond ik het wel even welletjes. Alleen is zo gek nog niet hoor. Je kan echt doen en laten wat jij wil, hoeft niet met de ander rekening te houden. De financiën beheer je zelf, zelf kan je alle keuzes in je leven maken. Ben je moe, dan ga je naar bed. Is het huis even niet helemaal zoals je wenst, niemand die zich er verder aan stoort, dus morgen genoeg tijd om het op te ruimen. De televisie staat op waar jij naar wilt kijken, de muziek dito. Wil je weg, geen overleg nodig of de ander jouw plannen net zo leuk vindt. Geen verplichte dingen, waar je geen zin in hebt, maar zou doen voor de ander. Kortom erg veel vrijheid. Je kleedt je hoe jij wil, make-up wel of niet, niemand die het van je verwacht.

Uiteraard zijn er ook wel nadelen. Je staat overal alleen voor. Dus ook voor de mindere zaken, kan je enkel bij jezelf te raden gaan. Natuurlijk kan je vrienden om raad vragen, maar uiteindelijk moet je alleen beslissen. Ook is het sociaal gezien soms wat minder gezellig. Alleen op pad, alleen eten, alleen is soms ook maar alleen.

Nu heb ik een dochter dus echt alleen ben ik niet veel en ik geniet van haar aanwezigheid. Waarschijnlijk voel ik me door haar zelden alleen en al helemaal niet eenzaam. Wellicht ben ik daardoor ook niet zo enthousiast met het zoeken naar een nieuwe relatie. Ik zie veel beren op de weg en weet van eerdere ervaringen, wat ik beslist niet meer wil!

Maar zoals ik begon: er is dus een heel grijs gebied tussen single of een relatie hebben.

Het grijze gebied

Met steeds meer singles, die ook niet meer zo nodig fulltime een relatie hoeven, komt er een hele nieuwe markt aan mensen, die blij zijn met hun huidige single leven en toch soms een ander opzoeken voor wat ‘sociale’ gezelligheid. Je kan daarin weer onderscheidt maken in mannen (ik kan enkel oordelen over mannen, aangezien ik een vrouw ben) die op zoek zijn naar avontuur en dan vooral avontuur in bed. En nee, dit zijn niet enkel vreemdgaande mannen hoor, ook singles die gewoon lekker van de geneugten van het leven willen genieten en de rest liever passeren. Verder zijn er ook mannen, die thuis iets te kort komen, maar om, redenen van sociale status of kinderen, de huidige relatie niet willen beëindigen en dus naar aanvulling zoeken. Ook zijn er singles, die net als ik gewoon het traditionele van een fulltime relatie niet meer zien zitten en meer zoeken naar een vorm van een Latrelatie. Dus wel veel meer willen delen, maar gewoon niet steeds bij elkaar willen zijn.

Ook is de status van monogaam zijn in een relatie, niet meer altijd standaard. Mensen kiezen heel bewust voor wat zij in dit leven (geen idee of er nog eentje volgt) willen meemaken en met wie. Niet dat ik nu zelf op zoek zou zijn naar meerdere mannen, eentje voor uit eten, eentje voor de bios, eentje voor het bedwerk etc. , maar veel is mogelijk tegenwoordig.

Alhoewel nu ik er bij nadenk, haha… met een beetje humor dan… wel leuk als je voor alles de perfecte man kon kiezen… nah… laten we maar weer varen dat idee….

Bevind ik me in dat grijze gebied ergens?

Heel eerlijk: soms wel en soms niet… Momenteel niet, maar ik sluit het niet uit…

Gerelateerd: Review Het monogame drama

 

Hoe denk jij over de veranderingen in de maatschappij aangaande relaties en de verschillende vormen daarvan?

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten