Bewust minder vlees, toename vleesvervangers en duurzamer leven
Steeds meer Nederlanders kiezen voor een lifestyle waarbij niet alle dagen vlees op het menu staat. Het aantal vegetariërs, veganisten en flexitariërs, neemt steeds meer toe, velen weten niet eens dat ze flexitariër zijn.
Inhoudsopgave
Bewust minder vlees
Er zijn veel verschillende redenen om minder vlees te eten. Voor de een is het een keuze met het oog op het dierenleed. Anderen kiezen voor deze lifestyle omdat hun partner deze keuze gemaakt heeft en/of kiezen ervoor om het vlees (regelmatig) te laten staan vanwege hun gezondheid.
Bewust minder vlees: let op belangrijke voedingsstoffen!
Kiezen voor dagelijkse maaltijden zonder vlees is niet een kwestie van het vlees schrappen. Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor onze weerstand en het functioneren van ons lichaam. Zeker wanneer je jongere kinderen hebt, is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je op tafel zet. Helemaal wanneer je vlees schrapt van het dagelijks menu.
De website van het Voedingcentrum bevat een lijst met de noodzakelijke voedingsstoffen die in vlees zitten. Zet je minder vlees op tafel, zoek dan vooral naar vervangers met de volgende voedingsstoffen:
• Eiwitten
• Vitamine B1
• Vitamine B12
• IJzer
Producten die je op tafel kunt zetten als vervanging zijn onder andere ei, noten, pitten en sojaproducten. Uiteraard zijn groenten en fruit altijd goed. Daarnaast is extra zuivel een goede keuze wanneer je minder vlees besluit te eten. Maar het belangrijkste is dat je genoeg inspiratie voor vegetarische gerechten hebt zodat je afwisselend en smakelijk kunt blijven eten.
Duurzamer leven
Je komt steeds vaker begrippen tegen die te maken hebben met duurzaam: ecologisch, biologisch, groen. Het gaat om de volgende generaties en over de manier waarop wij omgaan met de bronnen die we hebben. Nu ik me daar steeds verder in ben gaan verdiepen, is de keuze voor minder vlees een beslissing waar ik nóg meer achter ben gaan staan.
Alle bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden, de antibiotica maar ook al het gebruik van schoon drinkwater voor het fokken van de dieren. Wanneer meer mensen vegetarisch eten, wordt onze ecologische voetafdruk op de aarde een stuk kleiner. Ook wanneer het gaat om CO2-uitstoot en het gebruik van energie.
Om mensen bewuster te maken van de keuzes die zij elke dag maken (vaak volledig onbewust en gebaseerd op gewoonte) heeft het Voedingscentrum een nieuwe voetafdruk bedacht: de Voedselafdruk.
Hoewel ik zelf al aardig bewust leef kan ik niet ontkennen dat ik meer verbruikte dan feitelijk beschikbaar is. Ik raad je aan om hier eens naar te kijken en de resultaten rustig door te nemen. Voor mij was het een extra eye-opener die zeker bijdraagt aan het bewust werken aan een duurzamere manier van leven.
Een duurzame lifestyle
Gezond proberen te leven is een gezond streven. Wanneer dit gezonde leven niet alleen betrekking heeft op jezelf, maar ook op de mensen en de natuur om je heen, wordt deze lifestyle een doelstelling waar je niet veel motivatie voor hoeft te zoeken.
Als groot natuurliefhebster, mama van mini me (die ook een goede wereld verdiend in de toekomst) en de bewustwording dat een betere wereld echt bij jezelf begint, is voor mij af en toe bloggen over gerelateerde onderwerpen vanzelfsprekend.
Disclaimer: vrijheid van mening vind ik een groot gemeengoed. Deze blog is dan ook niet met de intentie geschreven te provoceren op enige manier. Het is mijn persoonlijke kijk op het minder eten van vlees. Ik ben zelf geen vegetariër maar eet wel bewust minder vlees dan vroeger. Om zo toch mijn bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld.