Bvallen valt best mee. Is dat zo?
|

Bevallen valt best mee, aldus acht op de tien vrouwen. Is dat zo?

Het Reinier de Graaf ziekenhuis en 24baby.nl hebben een landelijk onderzoek gedaan onder 3.508 kersversse mama’s. De conclusies van het rapport verbaasden mij toch wel enigszins: de bevalling valt mee volgende het overgrote deel van de ondervraagden.

Bevallen valt best mee. Is dat zo?

Bevallen valt best mee. Is dat zo?

Uiteraard kijken niet veel dames uit naar het moment van de bevalling, maar achteraf blijkt het volgens velen dus toch allemaal te zijn meegevallen.

Barbara: Blijkbaar ben ik zelf geen goede graadmeter op dat vlak. Al ben ik het eens dat er ergere pijnen bestaan dan bevallen op zich. De bevalling is bij dochterlief(7) verre van aangenaam geweest. Het feit dat die bevalling was ingeleid heeft hier vast mee te maken (en de duur van 3 dagen). 

Wel zie je duidelijk een verdeling. 84 procent van de thuisbevallingen werd als meegevallen ervaart en 57 procent van de ziekenhuisbevallingen. Het tweede percentage is beduidend lager. Nu ligt hier wellicht de oorzaak achter dat ziekenhuisbevallingen deels vrijwillig worden gekozen en deels niet (op medische indicatie). Daarnaast eindigt een deel van de thuisbevallingen ook in het ziekenhuis.

De locatie van bevallen blijkt achteraf een keuze die bijna alle moeders bij een eventuele tweede zwangerschap zouden herhalen.

Barbara: Ook dit kan ik zelf beamen, al is dit bij ons niet een vrije keuze daar ik onder medische begeleiding verplicht in het ziekenhuis dien te bevallen. Maar ook al had ik de keuze wel gehad dan was mijn keuze het ziekenhuis geweest. Zeker nu ik weet dat die keuze het leven van mijn dochter heeft gered nu alweer 7,5 jaar geleden.

De meeste bevallingen vinden in het ziekenhuis plaats.

Het onderzoek weet verder te melden dat 76 procent van de ondervraagde vrouwen in het ziekenhuis is bevallen. Als redenen geven de meeste dames op de aanwezigheid van medische hulp (dit blijkt nodig in 51% van de bevallingen) of de mogelijkheid van pijnbestrijding (16%).

Barbara: Vaak wordt de keuze dus toch het ziekenhuis, wat ik totaal begrijp als ervaringsdeskundige. Al tel ik feitelijk niet mee omdat ik geen eigen keuze had en uiteindelijk ben ingeleid. Ik snap dit goed, maar ik snap ook net zo goed de keuze voor een thuisbevalling aangezien je dan wel in je eigen omgeving kunt bevallen. De locatie van de geboorte van mijn dochter was gevoelsmatig erg steriel. Ditmaal (zwanger, uitgerekend april 2019) gaat er meer mee richting het ziekenhuis om me een comfortabeler gevoel te geven en weet ik uit ervaring dat je vooral behoefte hebt aan luchtige kleding en desnoods een vest bij onverwachte rillingen.

 

Bronnen:

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten