| |

Antipsychotica – Cold Turkey gestopt: hoe ging dat?

Cold Turkey afkickenIn de maand mei 2015 heb ik de beslissing genomen dat het gebruik van Risperdal (een antipsychotica) als slaapmiddel, voor mij geen meerwaarde meer gaf en dat ik enkel veel last had van de bijwerkingen. Ik besloot te stoppen. In eerdere blog beschreef ik ongeveer hoe het afkicken de eerste week ging. 

In deze blog wil ik vertellen hoe het nu gaat na een paar maanden zonder die zooi! En hoe het Cold Turkey stoppen me uiteindelijk is bevallen.

Cold Turkey wat is dat?

Simpel gezegd is dat bij het afkicken van medicatie: het van de ene op de andere dag stoppen met het innemen van betreffende medicatie.

Mijn Cold Turkey verhaal

Dit heb ik dus gedaan met het middel Risperdal, een antipsychotica. Ik gebruikte het als slaapmedicatie omdat ‘normale’ slaapmiddelen bij mij niet werken. Daarbij is Risperdal niet verslavend, d.w.z. dat je niet steeds meer dosering nodig hebt om tot een gewenst effect te komen, zoals bij de ‘gewone’ slaapmiddelen wel het geval is.

Na langer gebruik bemerkte ik dat de slaapwinst steeds minder ging opwegen tegen de vele nadelen van het middel. Je libido is duidelijk minder, je ervaart alles met een waasje (alle signalen komen langzamer binnen en gaan langzamer naar buiten) en je komt er kilo’s van aan! Neem daarbij in aanmerking dat de levensverwachting van mensen die, die zooi slikken 25 jaar korter is en je gaat nadenken: kan ik niet beter stoppen?!

Dit was me een paar jaar geleden ook gelukt met succes, maar ik wist wel wat voor hel ik door zou gaan tot ik zou zijn afgekickt. Het middel mag dan niet verslavend zijn (steeds meer nodig hebben), maar het beïnvloed wel op grote wijze je hersenen en die moeten wennen aan het niet meer krijgen van deze medicatie.

Gevolg: bijna 3 dagen (72 uur amper slapen, hooguit korte hazenslaapjes) en daarna heel rustig aan weer ‘leren’ slapen zonder medicatie.  (Lees voor meer specifieke info over de eerste week verder bij bovengenoemde linken.)

Dit is heftig, dat zal ik niet ontkennen. Toch ben ik achteraf blij dat het afkicken achter de rug is en gelukt. Mocht je dit besluiten dan raak ik je aan een rustige week uit te kiezen, waarin niet al te veel van je verwacht wordt. Na de eerste week heb je het ergste gehad en ga je weer opbouwen met slapen. Je gaat je dus na een paar weken weer wat normaler voelen en krijgt steeds meer slaap. Het gaat echt op: de aanhouder wint! Dus doorzetten! Mocht je meer vragen hebben dan kan je deze me altijd persoonlijk stellen.

Let wel: dit is een persoonlijke ervaring, ik kan niet spreken voor hoe het alle mensen die stoppen met Risperdal vergaat tijdens het afkicken op deze wijze.

Hoe gaat het nu na een paar maanden?

Eigenlijk best redelijk. Nee, ik ga niet zeggen fantastisch, dan zou ik liegen. Slapen is nog steeds een issue. Ik slaap inmiddels net zo goed als voorheen mét Risperdal. Nu dus zonder deze zooi en alle nadelige bijwerkingen ervan. Een duidelijke winst dus, maar ik slaap nog steeds niet goed genoeg. Een normaal mens slaapt 6-8 uur per nacht, uitzonderingen daargelaten met minder of meer uren. Ik slaap er minder en ook nog in vele etappes. Vaak wakker dus en niet echt lekker doorslapen en een goede diepe slaapcyclus.

Nu speelt bij mij natuurlijk mee dat ik een dochtertje heb van 4 jaar die nog geregeld spookt en als alleenstaande mama heb ik altijd mijn oren half die kant op gericht. Je slaapt dus als mama standaard lichter. Maar liefst zou ik gewoon eens wat beter en dieper willen slapen. En liefst ook nog wat langer. Wensen dus en of het realistisch is, geen idee. Ik red me nu redelijk, ook al slaap ik niet ideaal. Dit is niet met stoppen van medicatie direct opgelost. Ik zal wellicht op andere manieren mijn slaapgebrek door te weinig uren slaap moeten compenseren of hopelijk toch steeds beter op natuurlijke wijze leren slapen.

Heb jij ook ervaring met slaapproblemen? Of als het je de oplossing hebt gevonden; zou je die willen delen?  Of ben je ook wel een Cold Turkey gestopt met medicatie en wil je ervaring delen, ik hoor het graag!

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten