ALLES kost geld

Voor niets komt de zon op!

Buiten die mooie zon, die overigens ook vergezeld wordt door voor niets gaat: het regenen, waaien, hagelen, sneeuwen, kortom alles aan weer… daar hoeven we niet voor te betalen. Het is denk eerder andersom: denk dat we best zouden willen betalen voor het weer van onze voorkeur, nu ik er over nadenk. Dat zou nog eens een gedoe worden! Ik zie het absurde er al helemaal van in. Elk huisje zijn eigen weer wensen. De boer wil geregeld een bui voor zijn land, maar ook bepaalde temperaturen, niet te warm, zeker niet te koud… de ene mens houdt nu eenmaal van warmer weer dan de ander. De één wil wel seizoenen, de ander niet… totale chaos… ik zie hier een boekonderwerp 😉

ALLES KOST GELD – Echt van de zotte!

Alles kost geld

Waarom moet ALLES iets kosten?

Eigenlijk is het toch van de zotte als je er even goed over nadenkt. De tijd van de rollende munten is wat mij betreft wel wat doorgeschoten. Het is haast  ‘ongewoon’ als iets gratis is tegenwoordig.

Parkeren bijvoorbeeld. Overal die handige palen waar munten in kunnen, of via de App parkmobiel op je telefoon. Die je overigens niet moet vergeten weer stop te zetten als je weer wegrijdt, anders betaal je gezellig door. (ervaringsdeskundige hier helaas)  Nog een tip op dat gebied, kijk goed naar de zone, een verkeerde code betekent dus ook dokken bij oom agent. Erger is het nog als je wel gratis kan parkeren met een parkeerschijf en de bewuste schijf per ongeluk een keertje vergeet. Een dure leer ervaring had dat tot gevolg: bijna 100 euro aan boete! Of als het niet goed duidelijk aangegeven staat dat je dient te betalen en je onbekend bent. Die palen zijn echt niet altijd direct waarneembaar. Ook dat al meegemaakt.

Alles in abonnementsvorm?

Abonnementen. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Vroeger kocht je een versie van een programma en kreeg je updates, tegenwoordig niet meer hoor. Wil je een nieuwe versie van bijvoorbeeld Office: dokken. Sterker nog, het moderne office is er in abonnementsvorm waar je maandelijks, dan wel jaarlijks voor mag betalen. Denk je, mij is deze versie goed, zoals velen erg gehecht waren aan Office XP, op een gegeven moment dwingen die bedrijven je gewoon te upgraden, door de ondersteuning stop te zetten.

Kranten, tegenwoordig ook online, maar wel betaald. Zelf lees ik liefst via Blendle, waar je per artikel betaald en de rest wat je niet aantrekt gewoon links kan laten liggen. De prijzen vind ik redelijk daar en de inhoud vaak kwalitatief hoog. Mocht je onverhoopt echt vinden dat een artikel je centjes niet waard is, kan je dit aangeven en hoef je er niet voor te betalen. Als nieuw lid kan je ‘gratis’ even rondneuzen en wat lezen. Nog even en de traditionele vormen verdwijnen.

Televisie. Steeds meer betaalde kanalen. Hier een heuse Netflix addict, maar dus wel abonnement kosten elke maand weer. Muziek, dito, velen streamen via Spotify, maar ook dat is betaald. Illegaal downloaden, iets wat hier veelvuldig werd gedaan (en nog) lijkt toch langzaam af te nemen. Steeds meer mensen betalen een bedrag voor de content. Dus weer een markt voor aanbieders op dat gebied.

Beveiligingssoftware, ja een deel is gratis, maar wil je iets meer dat de basics: betalen. Apps voor je telefoon, gelukkig nog wel gratis aanbod, maar wel vol met reclame en aankoopmogelijkheden in de App zelf, waar je weer op dient te letten.

Onderweg ook overal dokken!

Zelf met het OV moet je betalen al voor je gebruik kunt maken van het OV. Je dient immers zo’n kaart aan te schaffen voor €7,50 en na 5 jaar ook nog weer een nieuwe aan te schaffen. Al lijkt het laatste op zijn retour want er starten nu proeven met betalen via je mobiel, je pinpas en zelfs via bluetooth. Lang leven de vooruitgang van de techniek. Maar goed, eerst een pasje en daarna kan je gaan betalen per rit en niet vergeten uit te checken, want je raad het al….

In een restaurant zit in Nederland de fooi in de prijs verwerkt, maar toch is het ‘normaal’ fooi te geven voor hun werkzaamheden. Gaan we dat nu dan in alle beroepen invoeren? En waarom is water niet gratis in de horeca, nee we krijgen een duur fles je water, vanuit één of andere bron, als je geluk hebt, want ook voor kraanwater wordt wel eens betaald.

De openbare toiletten zijn ook steeds meer enkel toegankelijk na betaling. Je betaald voor een schoon toilet, op zich kan ik daar wel mee leven, maar dan wel de toiletganger verleiden om iets te besteden in de shop daarna, om een deel van de kosten terug te krijgen vind ik weer minder. In mijn ogen zouden ze moeten kunnen kiezen voor enkel een toilet bezoek en een iets goedkopere toegang.

Tolwegen. Leuk dat men lokaal iets wil, een betere weg. Maar laat dan de lokale bevolking dokken en niet die mensen die er heel af en toe overheen moeten. Of ben ik nu te kort door de bocht. En kunnen die prijzen niet wat omlaag. In mijn ogen een melkkoe.

Boetes. Op zich mogen van mij de grote boetes nog hoger, maar de kleine overtredingen mogen toch wel wat minder. Soms weet je niet eens dat je een overtreding begaat. En die flitspalen op de snelwegen die mogen van mij direct uit op plekken waar veel verwarring bestaat over de toegestane snelheid.

Zegeltjes en spaaracties. Wij Nederlanders zijn gek op sparen, ik betrap mezelf er ook op. Slimme marketing want je bindt mensen aan je producten. Het wrange is dat je zelf betaald voor die acties… want de prijzen van de producten betalen die acties. Dus zonder acties, lagere prijzen. Ook het inzetten van kinderproducten en daarmee ouders via de kinderen ‘dwingen’ om toch vooral daar de producten te behalen is slim gespeeld, maar uiteindelijk betalen we er zelf voor.

Toegangskaarten. Bijna alles attracties zijn in Nederland inmiddels met een entreeprijs. Je mag al blij zijn dat de kinderboerderij, kleine speeltuin en wandelpaden nog ‘gratis’ toegankelijk zijn. Al word je dan weer verleid om lid te worden van bijvoorbeeld Natuurmonumenten om de natuur in gang te houden.

Zelfs thuis ben je de sjaak!

Goede doelen. Ja die doelen doen heel goed werk. Ze komen zelfs langs de deuren voor bijdrages, bellen je op, schrijven je post. Je wilt immers als gulle Nederlander vast hun doel steunen. En als je al steunt dan kan er vast nog wel een extra donatie bij toch?

Loterijen. Groot fan zijn die van het toesturen van brieven die veel lijken te beloven. Grote kansen om iets geweldigs te gaan winnen. Helaas de statistieken zeggen anders. Toch leven mensen graag met het idee van een droom en doen mee met het idee kans te maken op een groot bedrag om die droom te verwezenlijken. Ik droom graag, maar ben gestopt maandelijks vele euro’s te doneren. En heb je 1 lot, dan wil je er vast nog wel eentje. Per post word je daar veelvuldig mee verleid. Dubbel kans immers.

Belastingen. We moeten heel wat aan verschillende soorten belastingen afdragen, zo zit ons landelijke systeem in elkaar. Maar waarom er zo’n verschil moet zitten tussen gemeente A en gemeente B is me dan weer niet duidelijk, hetzelfde geldt voor bouwleges en andere overheidsdocumenten. Iedere gemeente zijn eigen regels en bedragen. In mijn ogen een raar iets.

Kortom, het wordt zo wel een heel lang verhaal, maar bijna ALLES kost geld!!! Volgens mij kan het hier en daar best wel wat minder! Uiteraard is die overzicht niet volledig, maar het punt dat vrijwel ALLES geld kost is denk wel gemaakt.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten