Aankomen of afvallen tijdens zwangerschap
De weegschaal is deze zwangerschap heel aardig tegen me, in tegenstelling tot de vorige keer. Al ging ik me nu haast zorgen maken: is dit wel normaal? Een persoonlijke blog over aankomen of afvallen tijdens zwangerschap.
Inhoudsopgave
Aankomen of afvallen met je zwangerschap, het kan!
Beide heb ik meegemaakt en beide is normaal, of beter gezegd ‘kan’ normaal zijn. Veel is afhankelijk van je begin gewicht. In mijn geval als volle dame was ik beide keren voorafgaand aan de zwangerschap al aan de maat. Enkel de eerste keer kwam ik gedurende de gehele zwangerschap 22 kilo aan en nu, ben ik feitelijk nog niet eens terug op mijn begingewicht met 39 weken zwangerschap. Een groot verschil in zwangerschappen dus, en niet enkel qua gewicht. Feitelijk is alles anders, inclusief een andere vader van de (nog) ongeboren uk.
Zorgen om het afvallen
Geregeld heb ik tijdens deze zwangerschap dan ook zorgwekkend naar de weegschaal gekeken. Niets aankomen, ik viel eerder af in het begin van de zwangerschap en de laatste maanden komt er maar mondjesmaat iets terug van dat gewicht. Gewicht dat prima te verklaren valt binnen het gewicht dat uk extra ‘maakt’ in mijn lijf. En het gewicht dat uk nu zelf voor zijn rekening neemt gaat na de bevalling verdwijnen…
Feitelijk gaat deze zwangerschap dus eindigen in een veel lager gewicht dan toen ik zwanger werd. Een schatting is moeilijk te maken, maar met nu nog steeds 4 kilo minder gewicht dan voor het zwanger worden en de verwachtte kilo’s die er nog afgaan met en na de bevalling. En nee, ik heb er totaal niet mijn best voor gedaan. Eet naar behoefte en echt niet altijd helemaal volgens de schijf van 5. Enkel ik krijg het er niet bij gegeten, uk laten groeien kost me blijkbaar alle energie die binnenkomt inclusief behoorlijk wat vetreserves.
Zorgen om het aankomen
De vorige zwangerschap was het eerder andersom. Ik zag die weegschaal maar stijgen. Totaal 22 kilo’s erbij, maar drie dagen na de bevalling waren er ook heel wat kilo’s weer direct verdwenen. Er bleven er nog 4 aan me plakken. Blijkbaar hield ik ontzettend veel vocht extra vast. Wat een opluchting was het, toen ik zag dat mijn gewicht drastisch zakte na de bevalling van dochterlief!
Zwangerschapsdiabetes
Ik ben destijds dan ook lek geprikt op zwangerschapsdiabetes. Dochterlief is met 38 weken gehaald en bleek toen 4160 gram te wegen. Uk was met 37 weken nog niet zo zwaar. (Het is nu moeilijk in te schatten of hij de 4 kilo haalt al.) Het scheelt denk ik dat de vader van uk minder groot (kortere lengte en bouw) is dan de vader van dametje. Maar toch mocht ik nogmaals een suikercurve laten maken. Om zeker te weten dat de zwangerschapsdiabetes toch nog om het hoekje is komen kijken deze laatste periode.
Uk groeit namelijk wel heel snel, sneller dan gemiddeld per week beschouwd wordt als ‘normaal’. Indien dat puur is omdat hij het eten zo lekker vindt, prima. Maar liever niet omdat hij de diabetes van mama compenseert.
Het zou hooguit kunnen betekenen dat ‘men’ besluit uk eerder te gaan halen. Nu nog een dieet zo ver in de zwangerschap, geen idee of dat nog zinvol is? Idem het toedienen van insuline. Al vermoed ik dat er – net als de vorige zwangerschap – niets aan de hand is en dat het nog steeds een verrassing blijft wanneer uk ons komt verblijden met zijn komst.
(Update: Alles bleek perfect normaal, deze blog is iets eerder geschreven.)
Aankomen of afvallen , kan het kwaad?
Indien je voorafgaand aan de zwangerschap ondergewicht hebt en dan tijdens de zwangerschap nog verder afvalt door braken en weinig eetlust, is dat niet goed voor jezelf en je ongeboren kind. Graag verwijs ik naar een extern artikel dat daar inhoudelijk verder op ingaat.
Ook een te hoog begin gewicht kan extra risico’s met zich meebrengen. Feitelijk was ik van deze extra risico’s die ook op mij van toepassing zijn op de hoogte, maar ik wil ook daar een externe link van toevoegen voor geïnteresseerden.
Dat ik nu dus ben afvallen tijdens deze zwangerschap is een vaker voorkomend resultaat bij een vrouw die ‘goed’ is voorzien in haar vetreserves. Maak je dus vooral geen zorgen als je een BMI ruim boven de 25 hebt en de weegschaal naar beneden gaat. Dit heeft geen nadelige gevolgen voor je kleine spruit. Die komt met alles eerst aan de beurt en zorgt heel goed dat het binnenkrijgt waar het behoefte aan heeft.
Na de zwangerschap verder afvallen ?
Ditmaal is het mijn streven om na deze zwangerschap en de borstvoeding zeer bewust met mijn gewicht om te blijven gaan. Ik wil alles wat ik nu al maanden niet kan aan lichamelijke activiteiten weer zo snel als maar mogelijk, gaan oppakken en mijn conditie trainen.
Ik mis het actief bezig zijn intens en verheug me nu al op wandelingen verder dan enkele tientallen meters. De rolstoel kan ik wel weg dromen! Net als het verplicht moeten rusten overdag en feitelijk weinig meer kunnen dan deze laatste zwangere tijd uitzitten of liggen.
Voor nu ben ik vooral bezig met me voorbereiden op uk. Veel rusten en accepteren dat er niet meer dan dat inzit tot de bevalling en het herstellen daarvan achter de rug is.
Disclaimer: mocht je twijfelen over het gewicht dat je verliest of aankomt in je zwangerschap. Neem deze blog mee als enkel een ervaringsverhaal en ga naar je verloskundige toe om te vragen of jouw situatie ‘ook’ valt onder normaal. Deze blog is informatief en persoonlijk op mijn eigen situatie afgestemd geschreven en elke zwangerschap is anders.
Gerelateerde blogs:
- Besparen op Babykleding – deze tips geven je houvast!
- Beschuit met muisjes winactie(loopt nog tot moment bevalling)
- Tijdens deze zwangerschap mis ik ….(persoonlijke blog)
- Bevallen valt best mee, aldus acht op de tien vrouwen. Is dat zo?
- Geniet er nog maar even van! (persoonlijke blog)
- Hoogzwanger en bloggen, hoe combineer je dat?
Alle blogs over onze zwangerschap zijn terug te vinden via de categorie zwanger.