IMG 1417
| |

Aandachtspunten bij kopen kinderfiets

Close up van dochter op 4 jarige leeftijd op eerste échte fiets.
Blog gaat over tips bij kopen kinderfiets.
12 april 2015 – Dochterlief blij met nieuwe fiets – © Barbara Oosthoek

Hoe zorg je ervoor dat je de goede kinderfiets voor je kind koopt? Check deze aandachtspunten bij een kinderfiets kopen. Informatieve blog uit ervaring.

De fiets moet niet te groot zijn. Ook al denk je dat het al ‘net’ gaat en je kind toch heel snel doorgroeit. Naast dat dit zeer onconfortabel en verre van makkelijk fietsen is, kan een te grote fiets voor zeer onveilige situaties zorgen op de weg. Iets wat niemand wil.

Gelukkig zijn er goede richtlijnen die je kunnen helpen bij het uitzoeken van een kinderfiets in de juiste maat.

Barbara: Dochterlief, nu 8,5 jaar, heeft al enkele kinderfietsen achter de rug en daar ze snel groeit is een volgende fiets in aantocht (26 inch).

Ze is lang voor haar leeftijd dus ik wil als ouder direct de tip meegeven niet enkel naar de leeftijd te kijken. Juist de lengte van je kind of de kledingmaten die jouw kind draagt, geven een goede houvast. Gecombineerd met de bijbehorende inch bandenmaat koop je de juiste kinderfiets op het juiste moment.

Zo bepaal je de goede maat voor een kinderfiets

Kinderfietsen worden in hoogte vooral bepaald door een wielmaat die bij met het groeien van je koter toeneemt. Zo is een kleine fiets van 12 inch geschikt bij een lichaamslengte vanaf 95 cm en dit valt veelal samen met de leeftijd 2-4 jaar.

Barbara: Dochterlief is nu ruim 140 cm. Heel precies weet ik het niet. Binnenkort nog maar eens nameten. 😉 Haar kledingmaat is 140 – 146/152. Kortom ze is lang voor haar leeftijd en ze groeit nu snel richting de 26 inch fiets, die later dit jaar zal worden aangeschaft. Ze zou er nu al op kunnen fietsen, maar we wachten heel bewust nog iets langer, daar ze niet de grootste fietsheld is op de wereld. Zodra ze heel zelfverzekerd die lengte aankan is het zover. Ik zie een verjaardagscadeau in wording. 😉

Bekijk het schema dat door de fietsbranche wordt gehanteerd als leidraad voor het uitzoeken van de juiste fiets voor jouw kind.

Overzicht kinderfietsen inches

Als een kind een minimale lengte heeft van 1.45 meter, dan geldt dat kan worden overgestapt op een fiets voor volwassenen met een wielmaat van 28 inch.

Tips bij het kopen van een kinderfiets

Bij een fiets aanschaffen is het altijd aan te raden om deze niet te kopen op de groei. Uiteraard groeien kinderen hard en soms zelf harder dan je voor mogelijk houdt. Enkel een fiets kopen met het idee dat je zoon of dochter toch al heel snel aan deze maat toe is, wordt afgeraden.

Het is belangrijk dat je kind direct goed bij de trappers kan komen en met een voet op de grond kan steunen. Bij kinderfietsen wordt dit makkelijker gemaakt doordat het stuur en zadel in hoogte kan worden aangepast. Dus er is altijd wel enige ruimte om de fiets goed af te stellen.
Als je kind comfortabel op de fiets zit heeft het bij het fietsen en overzicht houden in het verkeer geen extra aandacht nodig bij de basis (meer dan nodig per fase van het fietsen) door het niet lekker zitten. Dit verhoogt de veiligheid voor je kind bij het deelnemen in het verkeer aanzienlijk.

Bescherming op de fiets voor je kind

Er is veel keus in soorten kinderfietsen. Vooral bij jongere kinderen is het aan te raden ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk in contact komen met de bewegende onderdelen van een fiets. Hier kan een gesloten kettingkast al enorm aan bijdragen. En denk ook eens aan jasbeschermers. Hoe minder kans dat je kind verstrikt raakt in de fiets zelf hoe beter.

Zichtbaar in het verkeer

Zodra je kind (zelfstandig) deelneemt in het verkeer is het extra belangrijk te zorgen voor zoveel mogelijk veiligheid. Zorg er voor dat de fiets fietsverlichting bevat en denk na over reflectoren of lichtgevende strepen op de banden. Ook zijn er jassen de deels reflectief zijn. Zeker als je kind over donkere wegen fietst is het wellicht aan te raden om in het donker een reflectiehesje te laten dragen.

Ook het dragen van een fietshelm wordt aangeraden. Vallen is bij kinderen zo goed als onvermijdelijk. Hopelijk gebeurd het zo min mogelijk, zeker als je kind gaat deelnemen in het verkeer. Bescherming van de hoofd is altijd aan te raden. Bij snellere fietssnelheden is een botsing vaak snel en onverwacht en kan je kind niet altijd uit reflex zijn of haar hoofd beschermen bij de val.

Barbara: Dochterlief heeft al vanaf groep 3 langere afstanden moeten fietsen naar school en kwam daarbij veel druk verkeer tegen. Wij kozen bewust voor het dragen van een helm en hoewel ze daar wel opmerkingen over ontving op het schoolplein van andere kinderen die niet altijd leuk waren, begreep ze na uitleg wel waarom we bewust ervoor kozen haar een helm te laten dragen. Na de uitleg gaf het haar zelfs een extra veilig gevoel.

Overige aandachtspunten bij het kopen van een kinderfiets

Vergeet ook vooral de voorkeur van het kind zelf niet in het aanschaffen van een fiets te betrekken. Je kind moet immers graag willen fietsen en een ‘stomme’ fiets draagt daar niet aan bij. Als je koter nog erg klein is heb je als ouder zelf de grootste stem, maar zodra je kind mondig is en een voorkeur gaat ontwikkelen is het raadzaam om de wensen (deels) mee te nemen in de aanschaf. Als je je kind betrekt in het geheel en uitleg geeft waarom de keuze niet is gevallen op de meest gewenste fiets is er vaak geen probleem. Kinderen willen graag weten waarom iets is besloten.

Bij jonge kinderen is het kiezen voor een stalen frame aan te raden voor de duurzaamheid van de fiets daar er veelal niet al te lichtzinnig met de fiets wordt omgesprongen. En ook kleuren kunnen worden aangepast aan de persoonlijke voorkeur. Met de vele soorten fietsen (sportieve fiets, crossfiets, omafiets, stadsfiets, mountainbike, transportfiets, wielrenfiets) is de keuze bij een fiets kopen erg groot te noemen.

Online een fiets kopen

Online valt tegenwoordig zowat alles aan te schaffen, zo is een fiets kopen ook goed mogelijk. Fijn voor drukke mensen die geen tijd hebben (of zin) om stad en land af te gaan voor hetgeen ze willen aanschaffen. Daarbij is het bezorggemak ook een grote uitkomst, zeker als je niet in het bezit bent van een grote stationwagen als auto.

Bij sommige fietswinkelketens kan je een fiets zelfs uitproberen (normaal gebruik) en deze omruilen indien deze niet voldoet aan je verwachtingen. De winkelketen Mantel is daar een voorbeeld van. Het is een fietsenwinkel die zowel online als in hun superstores fietsen verkopen en allerlei toebehorens. Ze vinden de aanschaf van een fiets dermate belangrijk (en kostbaar) dat ze begrijpen dat dit niet puur op zicht kan. Zo kan je dus een fiets aanschaffen, deze uitproberen en indien gewenst omruilen of zelfs terugsturen en je geld terugvragen. Als je de fiets hebt gebruikt rekenen ze wel een kleine onderhoudsbeurt om de fiets weer rijklaar te maken zodat deze weer de showwinkel in kan.

Tot slot

Uiteraard is het ook mogelijk om een fiets een tweede ronde te geven en tweedehands een kinderfiets aan te schaffen. Dit kan via via, een online marktplaats en zelfs bij veel fietsenwinkels die ook gebruikte fietsen verkopen. Het aanschaffen van een fiets bij een fietsenwinkel heeft als voordeel dat de onderdelen zijn getest en je mag verwachten dat de fiets aan alle wettelijke normen voldoet. Ook is het onderhoud in orde. Hier betaal je uiteraard iets meer voor dan dat je via een marktplaats een fiets overneemt van een eerdere gebruiker.

Raadpleeg ook gerust de Fietsersbond website met heel veel informatie voor fietsers en uiteraard over fietsen.

Succes bij het aanschaffen van een kinderfiets en

het blij maken van je koter met een (grotere) fiets!

Overzicht van inches per leeftijd, lengte, kledingmaat en de bijbehorende maat kinderfiets in inches (bandenmaat). Illustratief opgemaakt.
Re-pinnen mag!

Gerelateerde artikels

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten