20180212 151906
| |

Complimentendag: aandacht voor de stille kracht

‘Jij bent zo lief als een grote vrachtwagen vol met Lego.’ Dat eerste échte compliment van mijn zoontje, destijds een jaar of zes en groot Lego-fan, ligt mij nog altijd vers in het geheugen. Omdat het zo uit zijn hart kwam. Inmiddels is hij bijna tien en niet meer zo scheutig met complimenten. Sta ik drie uur te zwoegen in de keuken op een bijzondere, uitgebreide maaltijd, kan er nog net een ‘Mwah, wel ok’, vanaf.

Complimenten: gemeend en persoonlijk

complimentenEen goed compliment bestaat uit een uitgesproken, oprechte en persoonlijke waardering. Het toverwoord in deze zin is oprecht. Een echt compliment is altijd gemeend, het moet uit jezelf komen. Een onoprecht compliment is als een uitgekauwd stukje kauwgom: je doet er niemand een plezier mee en het voelt zelfs een beetje vies.

De medewerkster van de kledingwinkel, die enthousiast kirt: ‘Wauw, dat staat je geweldig!’ Terwijl ik in de spiegel van het pashokje toch echt wel zie dat die vetrolletjes over de rand van die strakke broek puilen. Een onpersoonlijk compliment is ook niks. De ‘goed-gewerkt-jongens’-speech van de directeur tijdens de kerstborrel? Ik word er niet warm van.

Hand in eigen boezem: ik vind het zelf ook lastig. Elke tekening of knutsel waar mijn kinderen mee thuiskomen begroet ik steevast met: ‘Mooi hoor!’, zonder dat ik dat altijd volledig meen. En ik kan mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst tegen mijn man heb gezegd dat hij er leuk uitziet, terwijl ik dat echt wel vind. Het geven van complimenten zit blijkbaar niet zo in onze natuur.

Motivatie op het werk

Ook op het werk is het uitspreken van waardering bij de meeste mensen geen onderdeel van het standaardrepertoire. Doe je iets niet goed, ja dan hoor je het wel! Bij voorkeur door positief geformuleerde feedback van je leidinggevende of collega, maar met een beetje pech door een sneer of via het roddelcircuit. Soms doe je iets heel simpels, dat toevallig in het oog springt, en word je overladen met complimenten. Maar werk dat je het meeste moeite kost: de saaie, vervelende of echt ingewikkelde klussen, zijn meestal niet zo zichtbaar.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat werkplezier en motivatie op het werk veel sterker afhankelijk is van waardering en van het gevoel nuttig bezig te zijn, dan van bijvoorbeeld de hoogte van je salaris. Ik geloof oprecht dat een échte goede manager, die werkelijk ziet waar zijn medewerkers mee worstelen en hen complimenteert als zij iets moeilijks hebben overwonnen of een ingewikkelde taak volbracht, zijn medewerkers kan stimuleren om het beste uit zichzelf te halen.

En complimenten krijgen dan?

Het in ontvangst nemen van complimenten voelt voor ons nuchtere Nederlanders vaak nog wat onwennig. De meesten van ons hoeven niet zo nodig in het zonnetje gezet te worden. Als iemand tegen mij zegt ‘Wat een mooie jurk heb je aan!’, flap ik er vaak bijna vanzelf uit: ‘Dit ding? Gewoon van de HEMA hoor, vorig jaar in de uitverkoop gekocht’. Maar waarom toch? Eigenlijk doe je daarmee het compliment en diegene die het geeft tekort. Terwijl het zo eenvoudig is, het enige dat je hoeft te zeggen is ‘Dankjewel!’ en genieten van de fijne woorden.

1 maart: Nationale Complimentendag

Vandaag is het Nationale Complimentendag. Deze dag werd ooit bedacht door een Nederlander, maar inmiddels is het ook doorgesijpeld naar het buitenland. Dit jaar is het al voor de achtste keer World Compliment Day. Ik vind het een fantastisch initiatief. Een dag om je er even aan te helpen herinneren dat positiviteit de wereld een stukje mooier maakt. Dat iedereen zijn bijdrage levert en dat je dat niet zomaar voor lief moet nemen. En dat het geven van een complimentje echt een hele kleine moeite is en je dit best wat vaker kan doen.

Geef de stille kracht een pluim

Voor mij is Complimentendag een moment om even bewust stil te staan bij de stille krachten om mij heen. De mensen die zorgen dat de wereld blijft draaien en daar zeker niet altijd de credits voor krijgen die ze verdienen. Doe je met me mee?

Vertel de schoonmaakster vandaag eens hoe fijn je het vindt om elke dag weer aan een schoon bureau te kunnen schuiven. Complimenteer de leraar van je kinderen eens met zijn enthousiaste lessen waardoor je kind éindelijk de tafels tussen zijn oren heeft zitten. Bedank je ouders, gewoon omdat ze er altijd voor je zijn. Geef je kind een pluim, omdat hij durft te vertellen dat hij een foutje heeft gemaakt en er spijt van heeft. En vooral: complimenteer jezelf eens. Omdat je die vervelende klus hebt geklaard, omdat je lekker hebt gekookt of gewoon omdat je vandaag zo’n leuk jurkje aanhebt, ook al is hij gewoon van de HEMA in de uitverkoop.

Meer informatie over complimentendag vind je op www.nationalecomplimentendag.nl

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten