20180221 175713
| | |

8 tips die de zwemlessen leuk maken

Ilona: Na ruim vijf jaar in het zwembad te hebben gebivakkeerd durf ik mijzelf Ervaringsdeskundige met een hoofdletter E te noemen in zwemlessen.

Zwemlessen

Hoewel mijn man en ik allebei trotse bezitters zijn van een flinke straat zwemdiploma’s, bleken onze kinderen geen liefhebbers….

8 tips die de zwemlessen leuk maken, voor ouder én kind

We wonen nu eenmaal in een waterrijk land en zwemmen moet. Dus gaven we vijf jaar lang onze vrije zaterdagmiddag op om te kijken naar een bad vol bibberende kindjes. Eindelijk heeft nu ook de jongste haar diploma’s binnen. Wij gaan een feestje vieren en ondertussen deel ik graag met jullie de beste tips om de zwemlessen van je kind zo prettig mogelijk door te komen.

1. Relax!

Bij de eerste zwemlessen zat ik als een springveer voor het raam, klaar om het bad in te springen als mijn kind zou verdrinken en de juf het niet merkte. Echt, het zijn getrainde professionals die weten wat ze doen. Bovendien starten ze meestal in ondiep water en verdrinken kindjes van vier of vijf jaar niet snel meer zomaar. Op den duur heb ik mijzelf gedwongen om de zwemles ‘om te denken’. Hoe fijn is het om verplicht een (half)uurtje voor jezelf te hebben? Kopje koffie erbij, even rustig zitten en een boek mee, of juist lekker kijken naar je kind.

2. Start niet te vroeg

Vierenhalf of vijf jaar is de aanbevolen leeftijd om te starten met zwemlessen en dat is niet voor niets. De eisen die aan het zwemdiploma A worden gesteld zijn voor een kind van net vier of jonger echt nog te lastig. Ze missen de kracht en ook is het begrijpen van de opdrachten best moeilijk op die leeftijd. Bovendien starten kinderen van vier jaar op de basisschool. Dit kost natuurlijk ook enorm veel energie. Daarom is het beter om daarna nog minimaal een halfjaar te wachten voordat je start met zwemlessen.

In onze jaren in het zwembad zagen we inderdaad dat iets oudere kindjes veel sneller hun zwemdiploma haalden dan de echte kleintjes. Om je kind vast te laten wennen aan het water kun je natuurlijk wel een cursus puppyzwemmen doen of af en toe gaan ouder- en kindzwemmen. Je zal merken dat je kind makkelijker watervrij wordt wanneer je dit regelmatig doet.

3. Kijk naar wat je kind nodig heeft

Zelf hebben we anderhalf jaar aangemodderd bij een goedkopere zwemvereniging. Ik zeg niet dat de zwemles daar niet goed is, maar voor mijn kind was het niets. Terwijl alle kindjes vorderingen maakten en naar nieuwe badjes verdwenen, bleef hij hangen op de afdeling ‘Watervrij worden’. Mijn zoon vond het wel prima, die maakte een hoop lol met de juf en flierefluitte er op los.

Toen we dat na anderhalf jaar eindelijk een keer zat waren, switchten we naar een andere zwemschool waar hij in no-time in het diepe zat. In zijn geval had hij enorm baat bij een kleinere groep met een strenge juf, die hem bij de les hield en zorgde voor wat uitdaging.

4. Omkopen!

Niet de juf, maar je kind natuurlijk. Vast niet pedagogisch verantwoord, maar het werkte bij mijn kinderen zeker. Als je goed je best doet mag je na het zwemmen een snoepje uit de automaat/ eten we vanavond je lievelingseten/ gaan we op de terugweg nog even langs die ene leuke speeltuin/ krijg je een sticker op je zwemposter. Zo kun je van alles verzinnen, kijk wat voor jouw kind werkt.

5. Zwem veel op vakantie

Als het enigszins mogelijk is: kies een vakantiebestemming met een zwembad en gebruik die veel. Ga je niet op vakantie? Probeer dan af en toe te gaan vrijzwemmen met je kind in een zwembad, bij de zee of recreatieplas. Je hoeft echt geen baantjes te gaan oefenen, maar laat ze lekker lol maken in het water. Mijn ervaring is dat kinderen na zo’n periode met veel waterplezier helemaal de smaak te pakken hebben en ook een spurt maken in hun zwemontwikkeling.

6. Bekijk het positief

Zwemles is sport! Bewegen is gezond voor je kind en door de zwemles heeft hij of zij al minimaal één keer per week een fijne dosis beweging te pakken. Naast zwemmen leren ze er nog zoveel meer. Ze oefenen hun motoriek, het omgaan met leeftijdsgenootjes, het luisteren naar de leraar en het opvolgen van instructies.

7. Waardeer de leraar

Zweminstructeurs en -instructrices zijn ook maar mensen. Ze krijgen dag in dag uit te maken met hooggespannen verwachtingen en kritiek van ouders. Het is nu eenmaal makkelijker om kritiek te uiten dan om een complimentje te geven. Maar ze doen wel enorm hun best! Dus ben je blij met de vooruitgang die je kind maakt: spreek het een keer uit.

Bij vrijwel elke zwemles zijn er kijkuurtjes of is er een digitale mogelijkheid om met de docent te communiceren. Maak daar gebruik van. Blijf niet te lang met vragen of ergernissen zitten, maar spreek ze uit. Wanneer jij denkt dat je kind geen vooruitgang boekt, kan het bijvoorbeeld best zijn dat de docent intensief bezig is om een verkeerde slag eruit te krijgen. Daar over communiceren klaart de lucht en maakt de wederzijdse verwachtingen duidelijk.

8. Maak het leuk

zwemlessen Zwemdiploma b met bloemen

Ik weet zeker dat een deel van mijn generatiegenoten ‘s nachts nog weleens zwetend wakker wordt van de herinneringen aan ‘De Haak‘. Weet dat het anno 2018 echt anders is. Zwemlessen zijn tegenwoordig best leuk. Met een variatie aan oefeningen en spelletjes leren kinderen op een prettige manier zwemmen.

Natuurlijk moet er ook gewoon gebikkeld worden, maar dat gaat speels en vriendelijk. Ook het diplomazwemmen is, in ieder geval in onze zwemschool, zeker geen zenuwachtige toestand meer, maar eerder een enorm feestje met muziek en trotse kinderen.

In de manier waarop je er zelf mee omgaat kun je ook al veel doen. Zeg niet: “We moeten vanmiddag naar zwemles”, maar “Vanmiddag gaan we weer lekker zwemmen!”. Maak duidelijk wat je allemaal kan doen met dat zwemdiploma op zak. Mijn dochter wil dolgraag een keer ‘zeemeerminzwemmen’. Hiervoor heb je toch écht dat ene zwemdiploma nodig, dus voor haar was dit de ‘trigger’ om opeens enorm goed haar best te gaan doen. En dat heeft zich uitbetaald! Woehoe!

Tot slot: als ze eenmaal hun diploma’s hebben: blijf met regelmaat zwemmen

Het is bewezen dat kinderen tussen de 4 en 7 jaar aangeleerde vaardigheden weer snel verleren. Je kunt er dus niet op vertrouwen dat ze na het behalen van hun zwemdiploma’s altijd goed blijven zwemmen.

YouTube video

disclaimer jpeg e1671742002932

Update januari 2023: Deze blog is geschreven door Ilona en voor het eerst gepubliceerd 7 maart 2018.  Ook interesse in het schrijven van een gastblog of een andere vorm van samenwerking? Laat het me weten via de mail.

Volg jij Onlybyme al? Alle blogs verschijnen op Bloglovin’ en daarnaast is Onlybyme vinden op: PinterestFacebookInstagram 


Andere blogs met tips:

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten