Terug naar normaal

7 tips schakelen van vakantieritme naar normaal ritme

Verlang jij ook terug naar het normale ritme? Je kinderen zullen het wellicht jammer vinden dat de pret voorbij is, maar ook voor hen is terug naar een vast ritme belangrijk, voor het terugkrijgen van orde. Zodra ze weer het normale ritme te pakken hebben, weten ze waar aan toe zijn, wat er wanneer van ze wordt verwacht en dat geeft rust.

Laatste update: augustus 2019.

Terug naar normaal

Even zonder vast ritme is zalig, maar je interne klok verlangt terug naar normaal

Hoewel het even zonder ritme zalig is, vooral het loslaten van die irritante wekker die altijd te vroeg afgaat en je stoort. Toch geeft terug naar een normaal ritme je houvast en is het ineens weer makkelijker om nog even snel wat zaken tussendoor af te handelen. Je hoofd komt als het ware uit de vakantiemodus en gaat weer op normaal tempo draaien.

Barbara(40): Zelf ben ik altijd blij als de vakantie weer voorbij is en dochterlief weer naar school gaat. Het geeft mij direct makkelijker de ruimte om mijn eigen werkzaamheden te plannen. In vakantieweken vliegt de tijd vaak om en heb ik aan het einde van de dag vaak minder gedaan dan in een normale week vol afspraken.

Het gevoel: ‘niets hoeft alles mag’, werkt hier nogal vertragend en dat is heerlijk zolang je van die relaxte status kunt genieten en accepteert dat er weinig tot niets gebeurd en datgene wat dient te gebeuren kan wachten.

Het wordt irritant als je toch zelf dient te werken en tegelijkertijd meegaat in het vakantieritme van de rest van het gezin en de tijd ziet verdwijnen zonder de resultaten van normaal.

Hoewel deze blog juist gaat over terug in het normale ritme, heb ik al vrij snel door gekregen dat van jezelf verwachten dat je door kunt werken op het normale tempo, met vakantie vierende kinderen, een verwachting is die je beter niet kunt hebben. Daardoor hangt hier (gevoelsmatig) altijd de vlag uit als de school weer begint en ik weer zalig ongestoord onder schooltijd aan de gang kan met het afhandelen van opdrachten, mail en afspraken.

Schakelen van vakantieritme naar het normaal

Zelf hanteer ik altijd graag een planning. Het geeft me inzicht in wat er wanneer dient te worden gedaan (op zakelijk gebied dan, privé ben ik nogal een chaoot). Een planning en lijsten die ik check zijn handig om te voorkomen dat ik niets vergeet, juist ook door de invloeden vanuit mijn privéleven die als zzp’er werkend vanuit huis nooit ver weg zijn. 😉

Ook het terug van vakantieritme naar een normaal ritme benader ik als een soort schakelweek en ik probeer de overgang van het een naar het ander voor alle gezinsleden zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Graag deel ik de volgende tips vanuit eigen ervaring en tips overgenomen uit informatieve artikelen.

1 – Is alles gereed voor je schoolgaande kinderen?

Voor schoolgaande kinderen dient te worden gecheckt de schoolbenodigdheden nog alle aanwezig  zijn. Denk aan:

  • Juiste maat gymkleding en gymschoenen
  • Broodtrommel, drinkbeker, schooltas
  • Check de (nieuws)brief van school met aankondigingen over het verlopen van de eerste lesdag of schoolweek. Soms is er een ander rooster van toepassing of wordt er iets van ouders verwacht.
  • Schoolspullen, kaftpapier, schriften, agenda, etc.

2 – Gezinsplanner aanwezig?

Een gezinsleven kan best hectisch zijn. Zorg voor een planner waarin het overzicht direct zichtbaar is wie wanneer afspraken heeft. De werkdagen jou en je partner, sociale afspraken, sportenafspraken, dokter bezoeken. Zorg dat het op een centraal punt inzichtelijk is.

Heeft je kind zelf al afspraken, bijvoorbeeld een bijbaantje? Laat hem inroosteren wanneer hij werkt van hoe laat tot hoe laat. Hoe meer de vaste afspraken direct voor iedereen inzichtelijk zijn, hoe makkelijker ook kan worden besloten of een extra afspraak kan worden gemaakt.

3 – Terug in het normale slaapritme

Het duurt even voor een normaal slaapritme er weer inzit.

Begin vooral bij schoolkinderen tijdig met het weer vroeg(er) in bed leggen om te voorkomen dat ze de eerste week half slapend op school doorbrengen en aan het einde van de dag niet te genieten zijn van vermoeidheid.

School is vermoeiend en vergt veel concentratie van kinderen

Het weer naar school gaan is zeer vermoeiend en vergt de nodige energie die nogal uitputtend kan zijn vooral bij jonge kinderen die nog veel slaap nodig hebben. Hen zelfs de eerste week vroeger in bed leggen dan de normale slaaptijd is soms een oplossing. Dit om te voorkomen dat je kind aan het einde van de week totaal door moeheid wordt overvallen en niet meer wil eten en direct in huilen of drammen vervalt zodra zijn moeheid ook maar wordt geprikkeld.

Gaat je kind voor het eerst hele dagen naar de kleuterschool en merk je dat de middagen echt nog te veel zijn. Vaak is het mogelijk om je kleine spruit enkel de ochtenden mee te laten draaien in het begin. In overleg met de leerkracht kan vaak veel.

4 – Kom tijdig terug naar huis vanaf je vakantieadres.

Kom indien mogelijk tijdig terug van vakantie liefst voor het laatste weekend. Het is belangrijk dat je kunt terugschakelen naar hetgeen ‘normaal’ is en en ook kunt afschakelen van de ‘vakantiemodus’.

Zorg voor rust en regelmaat de laatste paar dagen voor het begin van het nieuwe schooljaar. Voer de normale bedtijden opnieuw in en zet de wekker zodat iedereen weer in het normale ritme zit en het verschil niet te groot is. Zeker bij vliegreizen moet ook nog rekening worden gehouden met een jetlag.

5 – Sluit de vakantie af met iets leuks

Wat het altijd goed doet is juist de laatste week voor alles terug gaat naar normaal af te sluiten met iets aparts. Wellicht wordt hier een traditie geboren en gaan jullie vanaf dit jaar een paar dagen voor het einde van de vakantie altijd:

  • met het hele gezin (of zelfs de hele familie) ergens eten en iets ondernemen.
  • met het gezin een dagje weg, invulling in overleg.
  • 1 dag de rollen omdraaien en de kinderen de baas laten zijn.
  • 1 dag alles mag (met vooraf bepaalde grenzen)
  • …. (de mogelijkheden zijn eindeloos)

6 – Is alles in huis gereed?

Maak het jezelf makkelijk en haal alvast de boodschappen voor de eerste week in huis. Is de huishoudelijke hulp (indien je die luxe hebt) weer ingepland en wordt het huis weer lekker opgefrist? Of doe je samen het huis nog even een frisse look geven, waardoor er ook in huis een gevoel van orde en rust heerst en je toch al volle agenda niet ook nog overvol raakt met huishoudelijke taken die ook nog ‘direct’ moeten? Het weghebben van die eeuwig vullende wasmanden is echt een goed begin en als de maandelijkse klussen al zijn volbracht krijg je de rest van de maand wat meer lucht als je toch al moet wennen met zijn allen aan het terug in het ritme tempo.

7 – Terug aan het werk: Gun jezelf tijd om je workflow te bekijken en in te plannen.

Het geeft soms rust, afhankelijk van het soort werk, om voor je daadwerkelijk weer officieel begint met werken je even ‘geestelijk’ erop voor te bereiden. Neem op een rustig moment in het laatste weekend je werkagenda alvast even bij de hand, zodat je niet maandagochtend wordt overvallen door de berg ingeplande afspraken. Daarbij voorkom je veel stress indien er direct maandagochtend iets van je verwacht wordt op de eerste werkdag, door de betreffende mail/documenten alvast door te nemen.

Rooster tijd in om je werk flow te bekijken en mail door te worstelen

Het is aan te bevelen om indien mogelijk (en je werk een kantoorfunctie betreft) op je eerste werkdag tijd in te roosteren voor het bekijken van de berg werk die zich in je afwezigheid op je bureau heeft verzameld en dit te organiseren in prioriteiten en vooral ook wat kan wachten.

Zorg dat je, indien mogelijk, jezelf de tijd geeft om even bij te lezen en jezelf inzicht te geven door het maken van een werkplanning. Vaak zijn er op de maandagen veel overleggen gepland waar je niet altijd onderuit kunt, wellicht is het mogelijk de dinsdag deels vrij te plannen?

Illustratieve afbeelding met titeltekst.

Leuk dat je Onlybyme.nl hebt bezocht en dit artikel hebt gelezen. Voel je welkom nog even verder rond te neuzen tussen een variatie aan informatieve artikelen over familie, lifestyle en travel.


Eerder verschenen blogs

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten