6 Tips om goed voorbereid op autovakantie te gaan

6 Tips om goed voorbereid op autovakantie te gaan

Het is zo zalig om op vakantie te gaan. Al vanaf het boeken van je bestemming verheug je je op het moment van vertrek. Toch is het raadzaam om goed voorbereid op autovakantie te gaan.

6 Tips om goed voorbereid op autovakantie te gaan

Deze blog bevat 6 aandachtspunten die je helpen onbezorgd te kunnen vertrekken met de auto op vakantie.

Met deze 6 tips ga je goed voorbereid op autovakantie

  1. Zorg dat je goed verzekerd bent

Check goed wat je zorgverzekering dekt indien je in het buitenland iets overkomt waar medische hulp bij vereist is. Je denkt vaak dat de zorgverzekering alles vergoed, helaas is de ervaring in de praktijk dat er behoorlijke hiaten vallen als er uitgekeerd wordt. Dit voorkom je door te zorgen voor een goede reisverzekering.

Houd er hierbij rekening mee wat voor soort activiteiten je van plan bent te gaan ondernemen. Zodat je eventueel jezelf ook bijverzekerd voor gevaarlijke sporten etc.

Daarbij kan een doorlopende reisverzekering vaak aantrekkelijk zijn als je met regelmaat erop uit trekt. Alle trips tellen, ook weekendjes weg. Ook neemt een reisverzekering meer onder zijn hoede dan enkel vergoeding van medische kosten, denk bijvoorbeeld aan de verzekering van je spullen tegen diefstal en schade. Daar we tegenwoordig veel meenemen op vakantie van waarde (camera’s, laptops, telefoons, etc.) in onze auto, een overweging waard.

  1. Heb je vaccinaties nodig voor je bestemming?

Nu zijn de autobestemmingen veelal niet al te ver van huis, maar ik raad je hoe dan ook altijd aan even de website van de GGD te raadplegen voor de geldende (aangeraden) vaccinaties in het land van bestemming. Ziek worden op vakantie valt vaak zo te voorkomen en je wilt niet iets ‘tropisch’ mee naar huis nemen, gok ik zo. 😉

  1. Neem een creditcard en cash geld mee

Voorkom problemen met geld pinnen door niet te vertrouwen op het feit dat je overal terecht kunt met je pinpas. Hoewel veel westerse landen pinpassen accepteren is niets zo vervelend als bij de kassa stranden met een weigering van jouw betaalpas. Neem om dit te voorkomen altijd een creditcard mee, waarmee je aankopen gelijk ook nog eens verzekerd zijn. Daarnaast is ook cash geld een aanrader. Wel zou ik dit verspreiden over meerdere locaties in je bagage. Dan is de kans dat je alles kwijt raakt of erger nog, wordt bestolen, geringer.

  1. Neem kopieën van je gegevens mee

Je telefoon is een goede plek voor het bewaren van foto’s met een kopie van je reisdocumenten en denk ook vooral aan passen die je meeneemt. Eenmaal kwijt is het handig dat je dit zo spoedig mogelijk bij de hand hebt om eventueel via de telefoon te blokkeren. Buiten bewaren op je telefoon is een uitdraai op papier in je reistas ook verstandig.

Noteer daarop gelijk de telefoonnummers van belangrijke instanties en dierbaren, zodat je ook zonder mobiele telefoon nog goed jezelf kunt redden. Ook het achterlaten van je reisplanning bij thuisblijvers kan helpen bij eventuele calamiteiten waar je nu helemaal niet over nadenkt. Maar je zal maar je been breken in Spanje of ergens in de bergen, of je spullen kwijtraken door diefstal of een ongeluk.

  1. Veilig op reis

Nu is de kans klein dat je met een autovakantie naar een land wil afreizen waar het momenteel niet veilig is om naar toe te gaan, maar niets is zo onvoorspelbaar als onverwachte gebeurtenissen. Raadpleeg daarom altijd je bestemming bij de Nederlandse Rijksoverheid zodat je op de hoogte bent van eventuele spanningen ter plaatse. Beter weten dan te laat achter komen. Niet alles verschijnt op het nieuws. 😉

  1. Bagageruimte

Overpak je auto niet, denk ook aan het comfort onderweg. Nu is een bestemming met bepakking op schoot en tussen de benen op een uur rijden nog wel uit te houden, maar zeker de wat verdere bestemmingen vragen comfort om de reis goed door te komen. Kinderen dienen de ruimte te hebben om in slaap te kunnen vallen en onderweg zichzelf bezig te houden met speelgoed speciaal voor de reistijd.

Hoewel de gezinsauto’s steeds groter worden zijn dakdragers al snel aan te raden, om het reisgenot voor alle gezinsleden zo groot mogelijk te houden. Zeker met kleine kinderen gaat er ongelooflijk veel mee op vakantie. Je redt het dan niet meer met een paar tassen. De ruimte is standaard te klein om alles mee te nemen wat op je wensenlijst staat. Een dakkoffer kan dan mooi extra ruimte geven zonder de ruimte op de achterbank totaal vol te bouwen. Dit is daarbij ook nog eens veel veiliger voor je kinderen ook. Je moet er niet aan denken dat de spullen gaan verschuiven.

En, vergeet je paklijst niet!

Naast deze tips is het uiteraard verstandig goed te kijken naar je paklijst en deze al een paar dagen vooraf samen te stellen. Ben je niets vergeten? Heb je niet teveel bij je? Kan dat niet ter plaatse worden geregeld?

Hoe dan ook voorkom je veel vakantiestress al voor vertrek wanneer je alles rustig kunt afvinken zodra het in de reistas zit. Dan is het slechts de auto laden en vertrekken maar!

Fijne autovakantie!

Heb-jij-deze-6-tips-al-gecheckt-om-veilig-op-autovakantie-te-kunnen-vertrekken; Afbeelding met voeten uit een raam van rijdende auto.

Repinnen mag!


Gerelateerde blogs:

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten