maak eten leuk
| | | |

5 ervaringstips: Maak eten leuk voor je kinderen!

Heb jij ook slechte eters aan tafel zitten elke dag weer? Hier is het inmiddels wisselend, maar zeker niet elke dag een feest als ouder om bij te zitten. Vechten om het erin te krijgen is niet de manier daar ben ik al jaren achter, maar hoe houden we het leuk aan tafel?

Maak eten leuk aan tafel door het toepassen van deze 5 tips!

Maak eten leuk

 

Straffen is niet de kant die je als ouder op wilt gaan als je kind niet of amper wil eten. Belonen voor goed gedrag is veel beter, dat creëert namelijk een situatie om herhaling van dat goede gedrag te bemoedigen, hetgeen je als ouder immers wilt bereiken.

Nu kan het velen malen erger dan ik hier aan tafel meemaak, dat ben ik me bewust, maar heus heb ik de afgelopen 6 jaar best geregeld met de handen in het haar gezeten, hoe ik mijn dametje beter kon laten eten. Daarom 5 tips vanuit mijn eigen ervaringskoker voor andere ouders met opgroeiende jonge kinderen die het je aan tafel knap lastig kunnen maken.

5 ervaringstips: Maak eten leuk voor je kinderen!

Tip 1: Schep meer op dat je verwacht dat je kind zal opeten.

Misschien een rare gedachte als je al vooraf weet dat je kind amper zal eten. Toch zal je kind wellicht meer van hetzelfde eten indien er meer voorhanden is. Bij bijvoorbeeld een aardappel groente vlees maaltijd zal je kind wellicht meer geneigd zijn de aardappels te eten als de groente niet favoriet is. Je kan stimuleren door alles per roulatie te laten eten. Een hapje dit en dan weer dat.

Indien je kind trek heeft eet het wellicht meer dan nodig, maar omgekeerd kan je als een kind niet echt wil eten gebruik maken van het beeld dat hij niet alles op hoeft te eten. Je schuift dan een deel naar de andere kant (wat niet hoeft) en wellicht lukt het wel om de rest op deze manier opgegeten te krijgen.

Tip 2: Gebruik een wekker

Eet je kind wel maar zo traag dat elke maaltijd een uur dreigt te gaan duren. Gebruik een wekker. Geef goed aan wat je verwacht dat op is en hou je kind op de hoogte van het verloop van de tijd. Een wekker waarbij hij kan zien hoe de tijd verloopt is daarbij het handigst. Belonen is ook hierbij altijd beter dan straffen. Maak een beloningssysteem als het doel (hoe klein ook) is behaald. Bijvoorbeeld een sticker die weer geplakt kan worden op een weekplanner en na zoveel stickers een grotere beloning.

Tip 3: Dwing je kind niet als het niet wil eten

Als je kind niet wil, dan kan je op je kop gaan staan als ouder maar dan wil het niet. Natuurlijk kan je het kind proberen te dwingen maar uiteindelijk trek je aan het kortste eind. Of pas je methodes toe die je feitelijk niet wilt toepassen.

Beter is het om dan je kind niet te laten eten. Daarna uiteraard niets anders meer, ook niet na een uur. Pas met de volgende maaltijd weer iets. En dan niet meer dan normaal zou zijn voor die maaltijd. Had je kind immers maar eerder gewoon moeten eten.

Hier werkt al geruime tijd het principe dat hoe meer goed eetgedrag, hoe meer invloed mijn dametje krijgt op de soort keuzes. Eet ze haar avondeten niet, dan de volgende dag geen keuzes van beleg en geen snoep. Doet ze dit wel dan kan ze die langzaam verdienen. Je weet precies wat je kind graag wil en wat het minder graag eet.

Tip 4. Maak het leuk aan tafel

Je kan op vele manieren het eten leuk laten zijn door af en toe het juist even anders te doen dan anders. Uiteraard zijn dit beloningen voor goed gedrag en stimulerend voor nog meer goed gedrag aan tafel.

Denk eens aan de volgende suggesties:

  • Laat je kind zelf een placemats ontwerpen. Niets leuker dan zelf je placemats drukken! Je kan bijvoorbeeld een collage samen maken van de kunstwerken waarmee je kind thuiskomt en dit in een foto vangen die je laat afdrukken op een placemat. Of laat je kinderen helemaal los gaan en zelf iets ontwerpen wat daarna onder hun borden prijkt als beloning.
  • Doe eens gek! Zorg voor goede tafelbescherming, gooi daar een tafelzeil overheen en eet eens friet zonder borden en bestek. Gewoon zo op tafel… kliederen toegestaan! Gun je kinderen het af en toe eens kind te zijn dus!
  • Laat je kind de tafel dekken naar eigen inzicht en versieren. Help uiteraard hun creaties zo mooi mogelijk te maken. Leuk om opa en oma mee te verrassen bijvoorbeeld.
  • Maak van het eten zelf een feest door dit zo op te dienen dat er een figuur in ontstaat. Kortom kleed het aan en maak het aantrekkelijk voor je kind om te gaan eten.

Tip 5. Laat je kind meehelpen met het eten bereiden/kiezen.

Al vanaf 4 jaar is het goed mogelijk om je kind te betrekken bij het eten bereiden. Mijn dametje staat dan ook geregeld in de keuken mama te helpen (vertragen), maar uiteindelijk merk ik dat indien ze helpt er wel meer eten naar binnen gaat. 😉

Dit begint hier al in de winkel. Geregeld laat ik dametje kiezen wat we eten eten, vaak de combinatie van iets wat zijn heel lekker vindt (de bekende kinderfavorieten) en iets gezonds wat ze graag eet. Broccoli staat daarbij heel erg bovenaan, ook wel toverbloemkool genoemd om haar van de bloemkool af te laten wennen aan het broertje broccoli. Laat dit nu ook echt een heel gezonde groente zijn, dus dat we deze bijna wekelijks eten in Huize Onlybyme staat vast. 😉

Maak eten leuk

Hopelijk hebben deze 5 ‘Maak eten leuk’ tips je iets gebracht waar je iets mee kunt aan tafel. Uiteraard zijn niet alle tips dagelijks toepasbaar. Succes!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten