Dobbelland
|

Recensie Dobbelland, White Goblin Games

Riana(7) over Dobbelland: Mam dit is nu echt mijn favoriete spel! 

Een dobbelspel dat met een klein beetje begeleiding al vanaf 7 jaar goed gespeeld kan worden.

20180429 155214 1

| White Goblin Games | age 8+ players 2-4  playtime 20 | gezelschapspel, dobbelspel | recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie Dobbelland

Dobbelland is zoals de naam doet vermoeden een dobbelspel, maar met gekleurde dobbelstenen. Te weten: blauw, geel, groen, grijs, oranje en rood. Het is een spel dat heel goed met het gezin kan worden gespeeld. Dochterlief (7) won het allereerste spel! (Samen met mama, maar wel als allereerste.) De mix van geluk en tactische keuzes maakt het een snel, makkelijk te spelen spel. Dobbelland heeft de mogelijkheid elkaar dwars te zitten door tactisch een kleur te kiezen en wel of niet door te gooien. Of vooral snel te spelen en de factor geluk een grotere rol te geven.

Spelregels

Ondanks de simpele regels: eenmalig de (voor white goblin games begrippen zeer korte) spelregels lezen is genoeg voor vele uren direct speelplezier. Al spelend weet je direct wat voordelen kan opleveren. Het race-effect is vooral merkbaar daar je winnaar vaak op de hielen wordt gezeten door de andere spelers die ook (bijna) winnen. Of zelfs in de zelfde beurt winnen en daardoor meerdere winnaars oplevert. Daarnaast zijn alle speelborden (totaal 8) verschillend van elkaar en wat de ene keer perfect werkt, kan je een andere keer heel erg opbreken.

Eenvoudige regels: gooi dobbelstenen, kies een kleur en kruis zoveel velden aan als de kleur die je gegooid hebt. De andere spelers mogen een andere (gegooide) kleur aankruisen.

Speel slim: je moet precies uitkomen met je gegooide dobbelstenen en schatvelden leveren een bonusbeurt op.

Bron: White Goblin Games

Doel van het spel

Bereik als eerste 9 schatvelden of alle velden van een kleur.

Extra tip: soms is het ‘even’ uitstellen van het aankruisen van schatvelden ideaal om een inhaalrace te plannen in 1 lopende beurt of van tactiek te wijzigen, indien je merkt dat het op 1 kleur focussen beter is om te winnen.

Persoonlijke beleving

Barbara(40): Na vaak de wat inwikkelde regels bij de expertspellen is Dobbelland een zalige afwisseling die direct vanaf het eerste spel strijd opleverde aan tafel.

Dochterlief(7) deed niet voor ons volwassenen onder en won zelfs de eerste 2 spellen op rij. Zonder hulp waar ze voor diende te kiezen of wat tactisch zou kunnen uitpakken. Enkel de bewaking dat ze wel eerst de huidige kleurvelden volmaakte. (Het is immers erg verleidelijk soms een nieuwe groep aan te kruisen 😉 ) De leeftijd 8+ is naar onze mening dan ook voorzichtig gekozen. Ik denk zelfs dat een 6-jarige het spel al goed kan meespelen als de oudere spelers wat extra begeleiding in het begin voor lief nemen. 

Puur tactiek is niet gegarandeerd winst!

Daar de factor geluk meespeelt kan je nog zo tactisch proberen je zetten te plannen, maar de stenen rollen toch op hun eigenzinnige wijze en beïnvloeden daardoor meer dan de helft van de uitslag. Wel kan tactisch inzicht je helpen je kans op winst te vergroten, maar het is zeker niet zo dat de beste ‘schaker’ wint. Iets wat juist erg leuk is ter afwisseling van de ware tactische expertspellen… 

Dochterlief vond het een geweldig spel en ik heb dan ook gisteravond moeten beloven het vandaag weer met haar te spelen, een hele ‘zware’ opgave. 😉 

Conclusie

Dobbelland
© White Goblin Games

Echt een leuk snel dobbelspel wat strijd levert zonder daarbij als jongere speler altijd in het nadeel te zijn. Wij zijn enthousiast! Graag zien we een versie 2.0 tegemoet indien deze in ontwikkeling is. (Suggesties: grotere velden, meer regels, andere uitdagingen…. )

Ben je na het lezen van onze recensie enthousiast geworden en wil je graag ook dit nieuwe spel bemachtigen? Namens White Goblin Games mag Onlybyme 2 exemplaren van Dobbelland weggeven met deze winactie.

2x Winactie Dobbelland

Regels voor deelname:

(LET OP! De standaard regels voor deelname zijn per 11 april 2018 gewijzigd.)

  • Laat je naam en mailadres (is afgeschermd) achter in een reactie onder deze blog en laat weten dat je deze winactie wilt winnen.
  • Volg Onlybyme op minstens twee sociale kanalen: Facebook, Instagram, Pinterest en/of Twitter.

Afhandeling winacties:

  • Winacties eindigen ‘standaard’ een ruime week na de plaatsingsdatum op zondag middernacht. (Indien hier vanaf wordt geweken, staat dat in de betreffende winactie vermeld.)
  • De winnaars worden gegroepeerd getrokken en periodiek op Facebook bekend gemaakt. Volg je Facebook niet, geen probleem! Alle winnaars krijgen per mail bericht, indien ze hebben gewonnen. Om de prijs te claimen dienen de winnaars binnen een kalenderweek te reageren.

 

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

 

Disclaimer: deze winactie is onderdeel van een samenwerking.

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten