| |

Laat jij je kind van ‘voorpret’ genieten?

Genieten van voorpret

Als ouder mag je geregeld de afweging maken wanneer je je kind(eren) iets vertelt. Eerder schreef ik al over het vertellen van ingrijpend nieuws aan kinderen. Enkel hoe ga jij er als ouder mee om, als je weet dat er leuke dingen op de agenda staan? Vertel jij het direct? Of stel je dat moment zo lang mogelijk uit?

genieten van voorpret

Hoe lang van te voren laat je je kind(eren) genieten van voorpret?

Hier in Huize Onlybyme is het telkens toch weer een grote afweging. Riana kan intens ergens naar uitkijken. Met name vakanties zijn in haar 5 jarige begrippenkader het meest geweldig denkbare.

Zo heeft deze mama gisteravond de knoop doorgehakt en een mini vakantie in de zomervakantie geboekt. Over 9 weken gaan we een midweek naar kust. Nu zal ik haar dit niet langer onthouden dan nodig is, dus later vandaag komt dat heus ter sprake. Wetend wat dat ‘grote geweldige nieuws’ bij mijn dametje teweeg zal brengen.

Meegenieten met je kind, hoe vermoeiend ook, is zalig!

De komende 9 weken zal dametje zeer geregeld (lees: dagelijks) het filmpje van het vakantiepark willen bekijken. Tig keren vragen hoeveel weken het nog duurt? Wat we daar allemaal gaan doen? Of het lang rijden is? Of ze daar een ……. (vul maar in) hebben? Of ze …… (vul maar in) mee mag nemen?

Kortom ze zal er steeds weer op terugkomen en zo op haar manier genieten van de voorpret. Uit eerdere ervaring weet ik dat die vragen soms best vermoeiend kunnen zijn, maar de pret die ik haar daarmee gun, wint het in dit geval.

Deze mama geniet stiekem zelf ook intens van voorpret!

Zelf ben ik wat betreft voorpret ook net een ‘klein kind’ en zal ik ook menig maal naar de site surfen om nogmaals te kijken waar we heen gaan, de weken aftellen en informatie verzamelen over allerhande mogelijke activiteiten om daar te gaan ondernemen. Een goede voorbereiding geeft rust.

Van alles op het laatst willen doen, ben ik afgestapt vanaf het moment dat ik moeder werd. Even snel een koffer vol gooien met wat kleren en papieren pakken en vertrekken is er niet meer bij. Elke ouder zal me begrijpen. Kinderen betekent standaard 3x zoveel meenemen als vroeger. 3x zoveel vertraging bij alles. Het maken van paklijsten en inventariseren van activiteiten kan al lang van tevoren en scheelt op het moment van het inpakken zelf heel veel stress. (tip)

Soms kan je de ‘voorpret’ beter wat doseren of inkorten!

Nu zijn er natuurlijk vele soorten voorpret. Een vakantie, een dagje uit, het weer zien van dierbaren, iets samen met je kind(eren) doen wat ze graag doen. Bij elk soort voorpret is steeds weer de afweging maken of de pret opweegt tegen de (positieve) stress bij je kind(eren) nuttig.

Je leert al doende, welke voorpret je beter niet al te lang van tevoren kan delen.

Zelf was ik als kind zo over enthousiast als ik wist dat we de volgende dag naar een pretpark gingen, dat er van slapen totaal niets meer terecht kwam. Dus mam vertelde dit heuglijke nieuws pas op de dag zelf. Dan nog ging mijn hoofd stuiteren, maar was de belasting te doen en scheelde het een nacht niet slapen en te vermoeid zijn voor een dagje naar een pretpark.

Mijn eigen dametje lijkt op dit moment daar beter mee om te gaan dan ik destijds als kind, maar ik hou het wel in de gaten. Want ook zij heeft stresspieken.

Soms kan je je kind niet onthouden van voorpret, al zou je dat liefst wel doen!

Vooral alles rondom Sinterklaas bezorgd hier al jaren grote stress. Dochterlief is ‘er’ zo goed als heel het jaar mee bezig. Kijkt zelfs hoogzomer nog geregeld naar Sinterklaas filmpjes en tegen de tijd dat de beste man weer naar Nederland komt is het hier stressen. In mijn ogen is en blijft dat kinderfestijn veel te spannend. Afgelopen jaar schreef ik er al over in: Sinterklaas Stress, jouw kind ook? en Enkele reis Spanje!

Steeds vaker vraag ik me af waarom dat feest zo leuk is voor kinderen? Het is in mijn ogen meer ‘leuk’ voor de ouders, die gewillig hun kinderen jarenlang voor de gek houden, daarna inwijden in het geheim van Sinterklaas en zo de cirkel compleet blijven maken. Zelf was ik destijds woest op mijn ouders, toen ik hoorde dat ik jarenlang was voorgelogen.

Volg je gevoel als ouder

Wanneer deel je voorpret met je kind(eren)?

Mijn advies: volg je gevoel! Denk je dat de positieve stress teveel kost van ten opzichte van de pret, stel het dan nog even uit. Ook verandert het incasseringsvermogen met het ouder worden van de kinderen. Hoe ouder, hoe meer kinderen (over het algemeen) kunnen ‘hebben’.

Heb je gevoelige kinderen die van nature heftiger reageren dan gemiddeld. Realiseer je dan dat positieve stress ook stress is die negatief kan uitpakken. Doseer dan het nieuws en laat het kind niet te lang in spanning, dus verkort het vertel moment tot recent voor het moment zelf, indien mogelijk.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten