als de stap naar de basisschool te groot is 1
|

Als de stap naar de basisschool te groot is

als de stap naar de basisschool te groot is 1

Afgelopen week is onze kleuter gaan wennen op de basisschool. Niet in een reguliere klas, maar in een speciale jonge kind groep. Niet alle kinderen zijn op 4 jarige leeftijd, geheel klaar voor een normale kleuterklas; zo ook onze kanjer. En om met de conclusie in huis te vallen (als trotse mama 😉 ): hij vond het heel leuk om twee ochtenden mee te draaien, maar was mega vermoeid in de middagen.

Lees verder in deze blog meer over deze mijlpaal en hoe het nu met Hidde gaat.

Naar de basisschool in een jonge kind groep

Het was denk voor mij als moeder spannender dan voor hem om afgelopen week te starten met wennen op de jonge kind groep. (Hij is het ritme van de basisschool al een beetje gewend door het rooster dat ze aanhouden op de vroeg-educatie en dus al gewend aan een vaste structuur.) Ik zag spreekwoordelijke beren op de weg, die hij totaal niet heeft gezien (maar goed ook). Heel onbevangen ging hij spelen bij andere juffen en kinderen en hoewel hij wat timide was en de eerste minuten om zich heen keek en duidelijk geen keuze kon maken waar hij mee wilde gaan spelen (vrij kiezen), ging ik toch wel met een goed gevoel weg na ongeveer 10 minuten. Hij liet namelijk al snel zijn normale gedrag zien en sprong enthousiast in het rond. 😉

Bij onze kanjer is een ruim jaar geleden een vermoeden van een taalontwikkelingsstoornis vastgesteld en hij krijgt hiervoor sinds oktober 2022 vroeg educatie via Kentalis. Dit na een langer traject van onderzoeken bij de kinderarts en individuele logopedie.

Toen ik hem aan het einde van de ochtend ging ophalen was hij duidelijk vermoeid en met enige aansturing lukte het me om hem te laten slapen in de middag. Het slapen hebben we na de tweede wenochtend niet gedaan, maar dat betaalde zich woensdagmiddag direct uit in een eigen verzoek om even te mogen gaan liggen in de middag.

Al met al ging het wennen deze week erg goed, ik hoefde ook niet terug naar school voor een verschoning. (Naast een taalachterstand en jong gedrag is onze Hidde nog niet zindelijk.) De derde wendag skippen we deze week bewust, ook omdat hij op de woensdag- en vrijdagochtend ook nog vroeg-educatie krijgt bij Kentalis. Dus donderdag is hij lekker thuis gebleven en hebben we rustig aan gedaan.

Na de meivakantie gaan we proberen of het haalbaar is om 5 ochtenden onderwijs te volgen. Hij is snel overprikkeld en aan het einde van een ochtend zichtbaar vermoeid. Of het haalbaar blijkt moeten we gaan afwachten. De hele week zonder middagdutjes is in ieder geval nog erg lastig. Op de dagen dat hij niet meer slaapt overdag, vallen de avonden vroeg en wil hij graag gaan slapen tussen 18.00-19.00 uur.

Mijlpaal

Het is en blijft een mijlpaal: 4 jaar en naar de kleuterschool! Het leuke aan deze jonge kind groep is dat ze gedeeltelijk wel overlappende activiteiten samen doen met de andere kleuterklassen om zo ook het wennen aan grotere groepen kinderen mogelijk te maken. Zo spelen ze samen buiten en vieren ze samen leuke activiteiten zoals bijvoorbeeld Sinterklaas.

Wij zijn twee trotse ouders die onze kanjer met liefde nu verder weg van huis (20 á 30 minuten rijden afhankelijk van het verkeer) naar deze basisschool brengen om hem extra tijd te geven om verder te groeien naar het gedrag en de taalvaardigheid dat past bij een ‘normale’ 4 jarige. We hebben hierbij slechts 1 doel: dat onze kerel gelukkig is en blijft. Indien uiteindelijk speciaal onderwijs het meest passend blijkt dan is dat wat ons betreft prima. Zijn geluk, dat is het enige wat belangrijk is en op dit moment geniet hij volop van elke dag.

Meer (achtergrond) informatie over de vermoedelijke taalontwikkelingsstoornis van onze kanjer beschrijf ik in: Onze zoon heeft TOS, een taalontwikkelingsstoornis | Ervaringsverhaal

Als de stap naar de basisschool te groot is 2 600 x 900 px 1

Jonge kind groep

De jonge kind groep is een kleuterklas die kleiner is van samenstelling (maximaal 16 kinderen) en standaard extra ondersteuning heeft met een onderwijsassistent naast de leerkracht. Er wordt de kinderen hierdoor extra structuur geboden en spelenderwijs geleerd. Ze krijgen extra tijd om door te groeien en gedurende maximaal anderhalf jaar wordt er gekeken of je kind de overstap kan maken naar regulier onderwijs of toch beter op zijn/haar plek is op speciaal onderwijs.

Kinderen met bijvoorbeeld een taalontwikkelingsstoornis en/of jong gedrag krijgen zo in een kleinere setting de kans om zich verder te ontwikkelen en hoeven zo niet direct naar speciaal onderwijs en kunnen dan later vaak toch nog doorstromen binnen regulier basisschoolonderwijs.

Leuk dat je deze blog hebt gelezen, met regelmaat probeer ik iets persoonlijks uit ons gezinsleven te delen. Tot de volgende persoonlijke blog,

Barbara

>> Alle persoonlijke blogs vanuit Huize Only zijn hier terug te vinden. <<

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten