Vochtafdrijvende thee

Vochtafdrijvende thee: hoe werkt het en wanneer gebruik je deze thee?

Vochtafdrijvende thee haalt een teveel aan vocht én zout op een natuurlijke manier uit het lichaam. Een thee die vochtafdrijvend werkt, gebruik je om de vochtbalans in het lichaam te herstellen of ondersteunen. Bijvoorbeeld omdat jouw lichaam vocht vasthoudt tijdens de zwangerschap, in de zomer of door andere lichamelijke aandoeningen. Welke thee werkt vochtafdrijvend? Wanneer gebruik je salie thee of groene thee die vochtafdrijvend werkt?

Vochtafdrijvende thee: hoe werkt het en wanneer gebruik je deze thee

Hoe werkt thee die vochtafdrijvend is?

Thee met afdrijvende eigenschappen onttrekt vocht aan het lichaam op een natuurlijke manier. Door het drinken van deze theesoorten ga je meer plassen. Daardoor wordt de vochtbalans in het lichaam en de nierfunctie verbetert. Naast het afvoeren van overtollig vocht en zout, hebben deze geneeskrachtige theeën nog meer gezondheidsvoordelen.

De vochtafdrijvende thee van Zonnatura of Holland & Barrett heeft bijvoorbeeld ook een positieve uitwerking op de stofwisseling en het vetmetabolisme. Salie thee die vochtafdrijvend werkt wordt dus ook gebruikt als ondersteuning bij het afvallen. Daarnaast zijn er nog meer kruiden theeën met vochtafdrijvende en vochtregulerende eigenschappen. 

Wanneer gebruik je thee met vochtafdrijvende eigenschappen?

Niet alleen tijdens de zwangerschap of de warme dagen kun je last hebben van opgezette benen of een opgeblazen gevoel omdat je teveel vocht vasthoudt. Dit doet je lichaam ook bij verschillende andere aandoeningen. Zoals een nierdisfunctie, een slechte doorbloeding of diabetes. Ook als we te weinig bewegen of ongezond eten slaat het lichaam vocht op.

Eén van de meest voorkomende redenen waarom we vocht vasthouden, is omdat we te weinig drinken en plassen. Ons lichaam droogt uit waardoor het al het vocht dat binnenkomt opslaat. Het gevolg? Je houdt meer vocht vast dan nodig is. Een vochtafdrijvend drankje zoals groene thee of thee met brandnetel, is ook rijk aan antioxidanten én essentiële vitaminen en mineralen. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam optimaal kan functioneren.

Welke kruiden zijn vochtafdrijvend in thee?

Vochtafdrijvende theesoorten bevatten kruiden met een afdrijvende werking. Niet elk kruid of elke theesoort heeft deze specifieke eigenschappen. Vochtafdrijvende thee wordt bijvoorbeeld gemaakt van paardenbloemen, rozenbottel, peterselie, salie of brandnetel. Het zijn dus de kruiden in de thee die de afvoer van lichaamsvocht mogelijk maakt. Groene thee heeft ook zonder toevoegingen een afdrijvende werking.

Afdrijvende kruiden in thee zijn:

  • Salie                          
  • Brandnetel
  • Guldenroede
  • Gember
  • Lindebloesem
  • Rozenbottel
  • Paardenbloem

Groene thee: vochtafdrijvend en ondersteunt de vetverbranding

Wil je afvallen en jouw vochtbalans op peil houden met thee die vochtafdrijvend werkt? Kies dan voor groene thee. Deze milde drank is een prima ondersteuning als je gewicht wilt verliezen. De thee draagt bij aan een goede stofwisseling en ondersteunt de vetverbranding. Dat komt door de hoge concentratie fenolen die overtollig lichaamsvet makkelijker afbreekt.

Hoeveel koppen afdrijvende thee mag je per dag drinken?

Drank die vochtafdrijvend is, zoals thee met salie of brandnetel, bestaat voor 95% uit water. Dat betekent dat er dus geen risico op uitdroging is als je meerdere koppen vochtafdrijvende thee per dag drinkt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt op 1 tot 3 koppen. Gebruik je medicijnen en wil je vocht afdrijven met thee? Overleg dan altijd eerst even met je huisarts of behandeld arts. Sommige kruiden kunnen de medicijnwerking namelijk beïnvloeden. 

Vochtafdrijvende thee kopen of bestellen

Wil je een goede thee kopen met afdrijvende eigenschappen? Dan kun je dat het beste doen in een reform- of thee winkel. Zoals bijvoorbeeld een vochtafdrijvende thee van Zonnatura bij Holland & Barrett. Vochtafdrijvende thee kun je ook kopen bij Kruidvat en Albert Heijn. Kies bij voorkeur voor een biologische variant op basis van één van de bovenstaande kruiden. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een groene thee die vochtafdrijvend werkt.

In 4 stappen vochtafdrijvende thee zetten

Op de juiste manier thee zetten is niet alleen belangrijk voor vochtafdrijvende thee, maar voor alle theesoorten. Daardoor weet je zeker dat de geneeskrachtige en afdrijvende eigenschappen van de kruiden of de theeblaadjes optimaal behouden blijven. Als je thee op de juiste manier zet, geniet je natuurlijk ook van een heerlijke geur- en smaaksensatie.

1. Gebruik vers bronwater

Thee zetten doe je bij voorkeur met bronwater. Dit zachte water bevat géén magnesium, chloor of calcium. Mineraalhoudend water kan de smaak en de eigenschappen van de thee negatief beïnvloeden. Als je kraanwater wilt gebruiken is een goede filter noodzakelijk. 

Kook het water vers voor elke kop of pot. Door water meerdere keren te koken, stijgt het fluoride gehalte. Dit heeft een negatief effect op de werking van de vochtafdrijvende thee.

2. De juiste hoeveelheid thee per kop

Een goede thee mag niet te licht zijn, maar ook niet te sterk. De juiste hoeveelheid thee per kop of theepot gebruiken is daarom belangrijk. Gebruik 2,5 gram losse thee op 220 ml water.

3. Temperatuur van het water

De ideale temperatuur van het water is afhankelijk van de theesoort die je kiest. Een vochtafdrijvende thee met kruiden laat je trekken in water met een temperatuur die varieert van 85 tot 95 graden. Het water is dan aan de kook geweest. Wil je groene thee maken die vochtafdrijvend is? Dan kook je het water net niet en is de ideale temperatuur 75 graden.

De groene vochtafdrijvende theesoorten laat je 2 minuten trekken. Kruidenthee trekt 4 minuten. Gebruik je verse kruiden? Vergeet dan niet om de thee halverwege de trektijd te roeren. Dit komt de smaak van de thee, maar ook de goede eigenschappen ten goede.

4. Vochtafdrijvende thee drinken

De thee schenk je bij voorkeur in een voorverwarmde en schone kop. Thee die vochtafdrijvend werkt, drink je niet te heet. 65 graden is de ideale drinktemperatuur.

En nu lekker genieten van een kopje thee!

disclaimer jpeg e1671742002932
Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten