tijd voor jezelf nemen
|

Tijd voor jezelf nemen is goed

Het heeft me jaren gekost (dametje is nu 5,5 jaar) als mama om me te realiseren dat een mama ook tijd voor zichzelf nodig heeft en die tijd dient te reserveren in haar agenda. Elke ouder weet hoe druk de dagen verlopen met 1 of meerdere kinderen in het gezin, een partner, huisdieren, taken die blijven terugkomen, een baan, vrijwilligerswerk, sporten en sociale afspraken. Tijd voor jezelf nemen mag!

tijd voor jezelf nemen

De laatste die plek krijgt in de agenda is vaak: jezelf!

Een oproep aan alle mede-mama’s: Probeer dagelijks een half uurtje echt puur tijd voor jezelf in te plannen.

Wellicht denk je dat je dat niet nodig hebt en genoeg tijd echt aan jezelf toekomt. Toch, als je er heel bewust naar gaat kijken zal je zien dat je tijdens de momenten voor jezelf altijd ook nog bezig bent met andere taken. Kinderen die iets komen vragen, partner die iets komt vertellen, een telefoontje of gesprek op sociale media, de was even uit de machine halen, het eten dat gaart op het fornuis in de gaten houden. Kortom, vrouwen doen vaak meerdere dingen tegelijkertijd en aan het einde van de dag is alle fut eruit. als er dan nog tijd is om nog even iets echt voor enkel jezelf te doen is de keuze vaak gaan slapen uit pure uitputting.

Bewust omgaan met je tijd per dag: timemanagement

Hoe bewuster je met je tijd omgaat en je bewust bent wat je allemaal doet op een dag, hoe bewuster je ook kunt kiezen om ‘even’ niets te doen. Dat ‘niets doen’ wil niet zeggen dat je op een moment voor jezelf niets mag doen, als het maar enkel puur voor jezelf is. Er zijn genoeg dingen waar een vrouw zichzelf mee kan verwennen, voor de één is het het lezen van een boek, het kijken van een serie of creatief bezig zijn, voor de ander een uitgebreid bad, maskertje, nagels doen etc.

Tijd voor jezelf nemen: Tutten mag!

Vind jij het ook altijd zo heerlijk als je haren worden gewassen bij de kapper met een kleine massage erbij? Dan dat getut aan je haar en je de stoel uiteindelijk verlaat met een nieuwe coupe, de haren leuk gedaan en dat je je dan zo zalig voelt als je de deur uit stapt de straat op? Herkenbaar? Je bent dan echt even iets voor jezelf gaan doen. Zelfs als je een kind mee hebt, is het zitten in die stoel en je haren laten stijlen echt iets voor jou. Naar een schoonheidsspecialiste gaan is in feite net zo iets. Nu moet je dat natuurlijk wel liggen en als je je haren lang laat groeien heb je een bezoek aan de kapper niet zo snel nodig.

Toch verdient iedere vrouw, tijd voor zichzelf. Vrouwen staan vaak toch in de geef-stand en geven zonder erg veel tijd van de dag aan anderen. Partner, het werk, familie, vriendinnen, vrijwilligerswerk, ga zo maar door. Het leven is wat jachtig tegenwoordig en het is dus gewoon belangrijk om in de agenda dagelijks een moment voor jezelf in te roosteren en iets te doen echt voor jou. Je kan dan even opladen. Al ga je even op de bank zitten met een kop thee en een lekker blad om te lezen, of naar muziek luisteren. Hou je van wandelen of in de zon zitten, neem het ervan! Als je goed bent voor jezelf, heb je daarna weer veel meer energie voor anderen.

Herken je wat ik schrijf?

Hier kwam ik jarenlang zelden dagelijks aan tijd voor mezelf toe en heus nog schiet het er wel eens bij in. Toch merk ik dat ik nu ik beter voor mezelf die tijd voor mezelf plan, ik er makkelijker aan toe kom en daar dan intens van geniet. Het geeft me een goed gevoel en daarna kan ik weer met nieuwe energie tijd geven aan dochterlief.

Leg uit dat je even tijd voor jezelf wilt!

Ze is nu op een leeftijd dat ze begrijpt wat mama bedoelt als ik aangeef even met rust gelaten te willen worden. Je leert je als het ware dan afsluiten voor alle geluiden die ze maakt en geniet even in je eigen wereldje. Heus kan je daar zo uit komen, indien de situatie dat vereist.

Kinderen leren zichzelf te vermaken is goed.

Dit begint in feite als bij het baby zijn. Als je je kind gewoon even in de box legt en niet bij de eerste kik gelijk oppakt leer je langzaam aan je kind om zelf bezig te zijn zonder aandacht van een ouder of verzorger. Nu bouw je dit uiteraard heel rustig op, dus niet van niets naar lange tijden.

Doordat we daar bij dametje gelijk mee zijn begonnen kan ik haar nu makkelijker alleen laten spelen. Heus werkt dit wisselend en het blijft een kind: onvoorspelbaar. Toch is het fijn voor jezelf als ouder om niet hele dagen je kind te hoeven bezighouden. Al neemt die tijd uiteraard met de leeftijd van je kind toe.

Niet dat je dan totaal los bent van je kind, want ze blijven toezicht nodig hebben, zij het veel passiever zodra ze ouder worden. De eerste 4 jaar zijn het intensiefst is mijn ervaring. Nu dochterlief richting de 6 jaar gaat begint ze echt rap zelfstandiger te worden. Toch ben je als ouder altijd toch (on)bewust in de waakstand en alarmeert je inwendige alarm je wanneer iets afwijkt van normaal. Je checkt en kunt daarna weer verder met je eigen dingen. Dus de ruimte om zelf dingen te doen neemt toe.

Pak tijd voor jezelf zonder dat je ook op je kind(eren) letten moet!

Toch is het fijn om naast deze extra ruimte voor jezelf ook echt een moment te creëren zonder dan je achterhoofd bij je kind is. Wellicht kan je een moment tijdens schooltijd inbouwen, of met de andere ouder afspreken dat je even er ‘niet bent’. Of als je kind is spelen bij vriendjes, na bedtijd. Pak echt bewust die tijd voor optimale ontspanning en negeer wat er allemaal nog moet gebeuren. Veel van die activiteiten kan je combineren met zorgen voor je kinderen. Voor jezelf tijd inruimen is juist niet te combineren.

Tijd voor jezelf nemen is goed! Dus pak je agenda er even bij: wanneer ga je iets voor jezelf doen vandaag? Ik ben benieuwd!

Gerelateerd:

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten