muggen
|

Informatie over muggen en muggenbulten! De mug nader bekeken!

Hoewel de muggen hier (nog) meevallen is er veel over deze kleine plaaggeesten te vertellen. Een informatief artikel bomvol informatie over soorten muggen en muggenbulten.

Bijgewerkt: juli 2019.

muggen en muggenbulten

Muggen en muggenbulten!

Er zijn vele soorten muggen, maar als wij in de volksmond praten over muggen bedoelen we vaak de steekmug. Deze is dus familie van de ‘normale’ mug en wordt ook vaak muskiet genoemd.

Steekmuggen steken en geven ons de overbekende muggenbulten die zeer irritant jeuken. Feitelijk zijn steekmuggen verkeerd benaamd, ze hebben namelijk geen angel en steken niet maar bijten! De vrouwtjes bijten mensen en dieren vanaf het moment dat ze eitjes produceren  en zuigen bloed op om daaruit dierlijke eiwitten te halen, die ze nodig hebben voor de ontwikkeling van de eitjes. Feitelijk dienen we dus als voedingsbodem van de eitjes.

De steekmug is er in vele varianten, feitelijk zijn er duizenden soorten muggen. De mannetjes bijten niet, dat scheelt, enkel de vrouwtjes weten ons tot vervelends aan toe te vinden. De meeste steekmuggen zijn ‘s nachts actief. Niet allemaal dus, daarom kan je ook heel goed overdag worden gestoken en is het aan te bevelen een muggenwerend goedje te gebruiken indien je gebieden op zoekt waar deze muggen veel voorkomen. Denk hierbij aan omgevingen met water en bossen.

Gevaarlijke (steek)muggen

Een aantal soorten steekmuggen zijn gevaarlijk voor mensen en kunnen ons behoorlijk ziek maken. Bekend zijn de malariamug, gele koortsmug en de tijgermug.

Ziektes als malaria, gele koorts maar ook hersenvliesontsteking en knokkelkoorts zijn berucht. Deze soorten komen niet van nature in onze westerse landen voor, maar kunnen wel via transport in ons land terecht komen.

Update juli 2018: Helaas verneem ik uit de media dat de gevaarlijkere soorten muggen nu ook soms opduiken in ons land. In het Algemeen Dagblad is op 17 juli 2018 een artikel gepubliceerd waarin hierop in wordt gegaan: Drie gevaarlijke muggensoorten duiken op in Nederland.

Ook in andere families van de mug komen gevaarlijke soorten voor die ziektes kunnen overbrengen. Denk hierbij aan de families van o.a. de kriebelmuggen en knutten.

Hoe herken je een steekmug?

muggen en muggenbulten

Steekmuggen zijn heel makkelijk te herkennen.

Ze maken namelijk een zoemend geluid als ze naderbij komen. De reden van het gezoem is goed te verklaren. Ze leven vaak in het donker en door het gezoem kunnen ze elkaar goed vinden.

De vrouwtjes produceren het zoemende geluid en de niet zoemende mannetjes vangen die zoemgeluiden op met hun antennes. Ook is het geluid per soort weer uniek om te voorkomen dat de soorten onderling gaan paren.

Het leefgebied van steekmuggen

Ze komen bijna overal op de wereld voor, enkel nog niet in de poolgebieden. Door het opwarmen van de aarde komen de muggen per soort op steeds grotere oppervlaktes voor. In Nederland en België zijn geen gevaarlijke soorten actief, maar ze zijn wel mega irritant en veroorzaken veel jeuk met de vele muggenbulten die ons plagen.

Toch is het een onverwachte grote moordenaar op wereld niveau. Totaal veroorzaken muggensteken de dood van 1 op de 17 mensen wereldwijd. Ongeveer 700 miljoen mensen worden per jaar besmet door een muggenbeet met een ziekte. Met dus in 1 op de 17 gevallen een fataal einde.We mogen hier in de laaglanden feitelijk dankbaar zijn voor de onschuldige soorten die hier hun natuurlijke habitat hebben.

De woonomgeving van de steekmug

De muggen planten zich voort met larven die ze achterlaten in (stilstaand) water en daar opgroeien. Waterrijke omgevingen hebben dus standaard veel muggen.

muggen en muggenbulten

Je moet er maar niet teveel bij nadenken dat een vrouwtje door 1 bloedmaaltijd in staat is om een paar honderd eitjes te leggen en dat elke 3 dagen. Ze leven in totaal per soort van enkele dagen tot enkele weken. Tel uit het aantal muggen dat zich kan ontwikkelen in rap tempo!

Andere stekende plaaggeesten

Muggen zijn natuurlijk niet de enige insecten soorten die steken en ons ongemak bezorgen. De dazen en wantsen zijn hiervan een voorbeeld.

Ook kan je feitelijk de wespen en bijen hierbij optellen, al zullen deze enkel steken uit noodweer. De bij overlijdt na het steken zelf. De pijnlijke angel blijft achter in de gestoken huid en daarna gaat de bij dood.

Wespen leven door na het steken, vandaar dat vele mensen die ooit een pijnlijke wespensteek hebben ondervonden deze insecten graag wegslaan uit hun buurt. Beter is het om de wesp weg te geleiden met rustige armbewegingen dan te slaan. Als eenmaal een wesp in het nauw is gedreven, neemt de kans op een steek enkel toe. Daarbij zijn wespen er niet op uit om mensen te steken, ze zien hooguit kleurrijke kleding aan voor bloemen en komen af op geuren die hen verleiden.

Update 2019: De haartjes van de processierups kunnen we nu als outsiders ook toevoegen aan het geheel. Hoewel de processierupsen zelf niet steken, maar enkel de haartjes overlast bezorgen als deze in contact komen met de huid (door aanraken van de rups of door verspreiding van deze haartjes met de wind) en daarmee vergelijkbare jeuk veroorzaken, wil ik dit toch hier vermelden.

Hoewel het dus feitelijk geen stekende plaaggeest is door te steken. De processierupsen veroorzaken inmiddels werkelijk een landelijke plaag doordat de eikenbomen (hun habitat) zoveelvuldig voorkomen in ons land en de weersomstandigheden steeds idealer worden voor hun bestaan.

De eikenprocessierups is de rups van de eikenprocessievlinder of eikenprocessierupsvlinder, een nachtvlinder uit de familie tandvlinders, onderfamilie processievlinders. De soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en werd sinds eind twintigste eeuw steeds algemener in België en Nederland.

De rups heeft voor mens en dier (vooral honden) gevaarlijke brandharen, de soort wordt daarom als plaaginsect beschouwd.

Hoe kan je muggenbulten voorkomen!

Liefst worden we zo min mogelijk gestoken. Daar veel muggen ‘s nachts actief zijn is het voorkomen van muggen in de slaapkamer prioriteit 1. Muggen hebben een hekel aan wind, dus als je in de zomer standaard de ventilator aan hebt staan, is de mug niet in je buurt te vinden. Daarnaast raken ze in de war van citroengeuren. Veel antimuggensprays hebben iets van deze geur in zich, ook een citroenplant is een mogelijkheid.

Daarnaast is voor het slapen gaat de muggen in de kamer aanwezig doden een oplossing, maar ze zijn soms erg goed verstopt! Soms is je laten prikken bij ‘slechts’ een aanwezige mug makkelijker dan heel de nacht last hebben van het gezoem. Nadat het vrouwtje heeft ‘gegeten’, heb je 3 dagen geen last meer van haar. 😉 Enkel wanneer het er meerdere familiegenoten aanwezig zijn, is de vraag naar een goede oplossing en het voorkomen van een huid vol jeukende bulten gewenst.

Klamboes kunnen hierbij een uitkomst zijn. Niet het allermooiste maar als ze goed dicht zijn en de muggen aan de buitenzijde is succes verzekerd!

DEET: Wees gewaarschuwd!

Veel middelen tegen muggen bevatten DEET. Enige waarschuwing is hierbij op zijn plek. In hoge concentraties is DEET schadelijk voor onze slijmvliezen en kunnen longaandoeningen ontstaan. Lees dus altijd goed de gebruiksaanwijzing. Beter voorkomen dan genezen!

Wat te doen aan jeukende muggenbulten?

Zelf word ik geregeld gek van de jeuk en is de meeste jeuk verdwenen als ik de bulten heb opengekrabbeld, al dat natuurlijk niet de bedoeling. Daarom wat andere tips die ook de jeuk verminderen:

  • IJs
    Verdoof de muggenbult met een koelelement of ijsblokje. Dit haalt de jeuk tijdelijk weg.
  • Alcohol
    Pure alcohol, verkrijgbaar bij drogist, kan de muggenbult ontsmetten en daarmee ook de jeuk verminderen.
  • Zout
    Het natmaken van de bult en met zout bedekken kan helpen tegen aanhoudende jeuk.
  • Citroen- of limoensap of appelciderazijn
    Citroen- en limoensap voorkomen infecties en hebben een jeukverlagend effect. Het zuur in appelciderazijn vermindert de jeuk. Het helpt ook tegen verbrande huid.
  • Tandpasta
    Heel effectief, hoe raar het ook klinkt.
  • Aloë vera
    Aloë vera werkt verkoelend, wat jeukverminderend werkt.
  • Bananenschil
    De schil over de muggenbult wrijven helpt de jeuk te verminderen door de aanwezige suikers .

Wat te doen aan jeukende bulten door de eikenprosessierups?

De huisarts adviseerde ons om met goed plakband de haartjes (die de jeuk veroorzaken) van de huid af te trekken en vervolgens de jeukende plekken in te smeren met lotions die ook goed werken bij de waterpokken. Ook is een tabletje tegen hooikoorts (deze bevatten een middel tegen allergische reacties en zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist) ook vaak afdoende. Dit laatste werkt bij mij perfect en dochterlief zat werkelijk helemaal onder en na 2 dagen 1 pilletje was ze zo goed als jeuk- en bultvrij. Mocht dit niet baten en je dermate heftige allergische reacties ondervinden van de jeukende haartjes dat het niet hiermee is verholpen: ga naar je huisarts. Deze kan in deze gevallen sterkere medicatie voorschrijven die de allergische reactie de kop in drukt.

Wat ook zeer effectief is, maar wel enige oplettendheid vraagt. De jeukende plek verwarmen met een föhn. De warmte laat het eiwit stollen die zorgt voor de jeuk en deze verdwijnt daarna direct. Maar pas op dat je jezelf niet meer schade toebrengt door brandplekken!

Gerelateerd:

Andere artikels over gezondheid, zoals bijvoorbeeld:

Disclaimer:

Bij het tot stand komen van dit artikel over muggen en muggenbulten zijn meerdere online artikels geraadpleegd. De belangrijkste bron betreft Wikipedia, ook de foto’s die zijn gebruikt vinden hier hun oorsprong.

Illustratieve afbeelding van een mug met de tekst de mug nader bekeken. Informatie over muggen en muggenbulten.
Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten