omega 3 vetzuren
|

Omega 3 vetzuren, ook voor vegetariërs

Omega 3 vetzuren; een informatief artikel over Omega 3;  #omega3 #omega3vetzurenSinds ik weet wat een tekort aan vitamines kan aanrichten bij mezelf, met aan het begin van dit jaar een vitamine B12 tekort en nu recent een noodzakelijke aanvulling van vitamine D, ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de functie van vitamines en mineralen. Nu is Omega 3 geen vitamine en ook geen mineraal, maar er worden belangrijke goede eigenschappen aan deze onverzadigde vetzuren toegewezen. Ik ben op onderzoek uitgegaan.

Plantaardige Omega 3 bronnen en dierlijke Omega 3 bronnen

Mijn vriend eet vegetarisch en dus is een dierlijke omega 3 bron voor hem een ‘liever niet’ verhaal. Liefst zou hij direct helemaal geen dierlijke producten meer nuttigen en veganist worden, maar dat is voor nu nog een stap te ver. Maar indien hij het makkelijk kan voorkomen, dan dus liever niet.

Vis eet hij niet, dus via de voeding visolie binnenkrijgen is er niet bij. En ik snap goed dat dan het nuttigen van capsules met visolie ook niet tot zijn favoriete mogelijkheden behoort. Gelukkig zijn er meer bronnen met Omega 3-vetzuren te vinden. Ik ga er verder op in het artikel op in.

Meer informatie over Omega 3

Wikipedia over Omega 3:

Omega 3-vetzuren zijn een groep meervoudig onverzadigde vetzuren.  (…) Aan omega 3-vetzuren worden positieve eigenschappen toegeschreven in het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis en depressies. Omega 3-vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en zijn onder meer van belang voor de oogfunctie en de hersenstofwisseling.

Omega 3 alfa-linoleenzuur is essentieel voor de mens

Het Omega 3 vetzuur alfa-linoleen (ALA) kan het lichaam niet zelf aanmaken en dienen we door onze voeding binnen te krijgen. De andere Omega 3 vetzuren (EPA en DHA) kunnen door het lichaam worden vervaardigd uit het verkregen alfa-linoleenzuur.

Waar zit Omega 3 in?

Dat Omega 3 in vette vissoorten zit is de meeste mensen wel bekend. Deze vissen maken dit overigens niet zelf aan, maar eten planten (algen) die dit bevatten. Hierdoor bevatten gekweekte vissoorten veel lagere concentraties aan Omega 3-vetzuren. Mocht je vaak vette vissoorten op het menu zetten, let dan wel op de aanwezige zware metalen die in het lichaam kunnen opstapelen.

Daarnaast komt Omega 3 Alfa-linoleenzuur voor in de meeste plantaardige  oliën al is dit niet in alle soorten even veel. Vaak is dit minder dan 10 %. Bekende oliën waar wel meer in zit zijn:

  • Lijnzaadolie (57%)
  • Chiazaadolie (Salvia hispanica) (55%)
  • Sacha-Inchi-olie (48%)
  • hennep-olie (20%)
  • walnootolie (circa 10%)

Andere voedingsbronnen met Omega 3 zijn:

Vlees en melk van dieren die Omega 3-vetzuren binnenkrijgen via de voeding. Waarbij bekend is dat bijvoorbeeld koeien die gras grazen meer vetzuren binnenkrijgen dan soortgenoten die enkel graansoorten binnenkrijgen. Dus biologische melk bevat meer Omega 3-vetzuren dan gewone melk.

Hetzelfde geldt voor eieren die door kippen worden gelegd die vrij rondlopen en rijke Omega 3 bronnen kunnen eten, deze kunnen zelfs 20x meer Omega 3 bevatten dan graangevoerde kippen.

Als laatste worden er Omega 3-vetzuren aan bepaalde voedingbronnen toegevoegd die claimen daarmee gezonder te zijn, denk aan bijvoorbeeld brood en margarine.

Omega 3 in supplementen

Het meest bekend is toch wel dat je Omega 3 kunt toevoegen aan je dagelijkse consumptie door het nuttigen van een supplement rijk aan Omega 3. Levertraan en visolie zijn daarvan bekende voorbeelden. Enkel staat het nuttigen ervaar veel mensen tegen vanwege de smaak.

Mocht je op zoek zijn naar een plantaardige versie van Omega 3 dan is een plantaardige versie van Omega 3 bij Orangefit verkrijgbaar. Vriendlief is in ieder geval enthousiast. Nu is hij niet het soort man dat vaak pillen inneemt voor zijn gezondheid, maar aan de multivitamine heb ik hem al gekregen en hij overweegt (indien bij zijn check up blijkt dat zijn cholesterol weer veel te hoog is) dan ook Omega 3 supplementen te gaan slikken.

Welke positieve gezondheidseffecten worden aan Omega 3 toegeschreven?

Alvorens de verneemde gezondheidseffect te vermelden wil ik een aantekening maken bij het feit dat onderzoeken elkaar tegenspreken. Niet alle onderzoeken concluderen dat er positieve effecten meetbaar zijn. Voor meer informatie over deze discussie verwijs ik graag naar de informatie op wikipedia voorhanden over Omega 3.

Aan Omega 3 vetzuren zijn de volgende ‘vermoedelijk’ positieve effecten toegeschreven:

  • Vermindering risico’s op hart- en vaatziekten
  • Omega 3 verzuren worden gebruikt bij diverse psychische aandoeningen:
    • Agressie
    • Klinische depressie
    • Bipolaire stoornis
    • Schizofrenie
    • ADHD
    • Dementie en de ziekte van Altzheimer
  • Omega 3 heeft anti-inflammatoire eigenschappen en er is onderzoek gedaan naar de effecten bij ontstekingsziekten en autoimmuunziekten. De positieve werking bij Reuma is inmiddels aangetoond.
  • Vanwege het steeds meer nuttigen van verzadigde vetzuren is aangetoond dat een goede verhouding van Omega 6 en Omega 3 kan bijdragen aan de gezondheid van hart- en bloedvaten.
    • Omega 3 en omega 6 worden via hetzelfde enzymsysteem omgezet, dus de omega 6:omega 3-verhouding heeft een belangrijke invloed op de uit deze vetzuren geproduceerde eicosanoïden en op deze manier ook de metabolische functies van het lichaam. Metabolieten van omega 6-vetzuren zijn significant meer ontstekingsbevorderend dan die van omega 3-vetzuren. Dit houdt in dat omega 6- en omega 3-vetzuren in een evenwichtige verhouding moeten worden geconsumeerd. Onderzoekers gaan ervan uit dat de ideale verhouding tussen de 3:1 en 5:1 ligt. Het blijkt dat ons westerse voedingspatroon een verhouding geeft van 10:1 tot 30:1. De meeste plantaardige oliën bevatten meer Omega 6 vetzuren. Bron: Wikipedia

Risico’s bij te hoge doseringen Omega 3

  • De bloedstolling kan worden geremd bij meer dan 3 gram visolie per dag.
  • Diabetici zouden minder gykemische controle kunnen krijgen bij hoge inname.
  • Verminderde afweer (vanwege anti-inflammatoire eigenschappen)
  • Bij hartfalen is er een waarschuwing van toepassing. Omega 3 kan helpen hartritmestoornissen te stabiliseren, maar daarvoor stelt het bepaalde cellen buiten werking waardoor het totaal aantal nog werkende hartcellen te weinig kan zijn om de functies van het hart te behouden, waardoor het risico op overlijden toeneemt.
  • Er is een verband aangetoond tussen te hoge doseringen Omega 3-vetzuren in het bloed en een verhoogd risico op het krijgen van prostaatkanker.
Mocht je weten dat je zelf te weinig Omega 3-vetzuren binnenkrijgt om de positieve effecten te kunnen ervaren, dan hoop ik dat bovenstaande informatie je verder heeft geholpen.

 

Disclaimer: bovenstaand artikel is geschreven op basis van externe bronnen zoals Wikipedia. Mochten de feiten in de (nabije) toekomst over de kennis met betrekking tot Omega 3 wijzigen, dan word ik graag via de mail op de hoogte gesteld van deze wijzigingen. Uiteraard verneem ik het ook graag indien de tekst fouten bevat. De tekst is geschreven met een informatief doel. Bewust wordt hier niet ingegaan op de hoeveelheden te nuttigen Omega 3, raadpleeg hiervoor andere bronnen of overleg met je eigen huisarts. Deze is goed op de hoogte van jouw persoonlijke situatie.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten