blood 1813410 1920

Menstruatie, al jaren een maandelijks drama |Ervaringsverhaal

Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan de ongemakken die veel vrouwen ervaren gerelateerd aan hun maandelijkse cyclus. Ook ik heb al sinds mijn tienerjaren veel ongemakken tijdens en voor mijn cyclus. Vanaf het begin vloeide ik ruimtelijk en al snel werd ik aan de anticonceptie gezet door de huisarts. Dit werkte goed tegen het vloeien, dat werd daarmee draaglijk. Enkel hoe ouder, hoe meer last ik kreeg van de nadelige effecten van ‘de pil’.

blood 1813410 1920
Afbeelding van Arek Socha

Steeds meer nadelige effecten van anticonceptie

Toen de kinderwens er kwam en ik stopte met anticonceptie was mijn cyclus zo lang niet meer ‘normaal’ verlopen dat ik geen natuurlijk cyclus kreeg gedurende 9 maanden. Na een drietal maanden temperatuur curven, werd ik doorverwezen naar de gynaecoloog. Na de nodige onderzoeken kreeg ik hormoonstimulatie en dat is geen pretje kan ik je verzekeren. Het bleek succesvol: mijn inmiddels tienerdame is daar het unieke bewijs van. Ze is een wonder.

Daarna wilde ik liefst niet meer terug aan de anticonceptie, want ik realiseerde me dat het langdurig slikken van de pil mijn ontregelde cyclus had veroorzaakt. Na de bevalling kwam deze wel weer op gang en had ik weer mega zware bloedingen elke maand. Toch voelde ik me qua emoties beter zonder de pil dan met. Het was het één of het ander. Ik koos voor elke maand een paar dagen flink vloeien.

Na elke bevalling werden de maandelijkse klachten erger!

Het zal waarschijnlijk een combinatie van meerdere kinderen krijgen en de toename van mijn leeftijd zijn, maar ik kan bevestigen dat ook na mijn recente bevalling van Jonah de cyclus qua heftigheid de cyclus voor deze laatste zwangerschap overtreft. Nu heb ik ook wat meer last van pijnlijke onderbuik, ook rond de eisprong. Dit kan wellicht te maken hebben met de sterillisatie die ik tegelijkertijd met de keizersnede heb laten uitvoeren. Hoe dan ook is mijn maandelijks, of zeg maar gerust elke 26 à 28 dagen cyclus er niet aangenamer op geworden. Ik heb niet voor niets elk jaar een stootkuur nodig om mijn ijzerwaarden in het bloed weer aan te vullen. Ik verlies dus meer dan gemiddeld veel bloed elke maand, wat bloedarmoede, in dit geval ijzergebreksanemie, veroorzaakt.

Bloedarmoede: ijzergebreksanemie

Door mijn opleiding HBO-V weet ik inmiddels meer over bloedarmoede (anemie) en er zijn verschillende soorten met verschillende oorzaken. Bij een te kort aan ijzer kan er minder zuurstof binden in de rode bloedcellen en daardoor vervoeren de bloedcellen per stuk minder zuurstof door het lichaam. De meest voorkomende klachten zijn dan ook vermoeidheid, hartkloppingen en kortademigheid. Bij inspanning kan het lichaam de spieren vaak niet genoeg zuurstof geven waardoor er veel eerder dan normaal verzuring optreedt en dus ook spierpijnklachten. Je gaat je dus door bloedarmoede steeds minder fit voelen en steeds vermoeider. Bij extreem bloedverlies bij de menstruatie helpt het eten van ijzerrijke voeding dan niet meer voldoende om deze te korten aan te vullen. IJzerpreparaten op recept zijn dan een noodzakelijke aanvulling om de voorraad weer aan te vullen en dit moet dan om de zoveel tijd worden gecontroleerd, bij mij zeker elk jaar.

Ik ging de zwangerschap in met een goed Hb-gehalte omdat ik net een ijzerkuur achter de rug had. Na de zwangerschap bleek bij een bloedcontrole de voorraad toch weer zeer laag en ben ik nu weer op de weg terug. Je merkt echt direct dat de energie toeneemt als je bloedarmoede verdwijnt en je bloed weer voldoende zuurstof kan vervoeren. De trap op zonder direct minuten lang uithijgen of een vermoeid gevoel gedurende een half uur is nu weer verleden tijd.

Kortom: indien je steeds meer gaat vloeien bij je menstruatie, maak dit bespreekbaar bij je huisarts! Het is niet normaal als je op de zware dagen jezelf dubbel moet beschermen en elk uur dient te verschonen en ook tijdens de wc-gang nog veel klonten verliest. Het zou goed kunnen dat ook jij een ijzertekort opbouwt hierdoor.

Baarmoederslijmvlies verwijderen

Nu ik ben gesteriliseerd kom ik in aanmerking voor een NovaSure behandeling, je mag namelijk na deze behandeling niet meer zwanger raken, omdat dit ernstige gevolgen kan hebben voor de ongeboren vrucht.

Het effect van de NovaSure-behandeling is een normale of lichte menstruatie of zelfs helemaal geen menstruatiebloedingen meer. Doordat de menstruatie minder heftig is, is er ook beduidend minder kans op menstruatiepijn. Ook PMS-verschijnselen kunnen verminderen. Doordat je minder snel last zult hebben van ijzertekort heb je beduidend meer energie. En doordat het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd en niet de baarmoeder zelf, blijft de hormoonhuishouding hetzelfde, waardoor je niet vervroegd in de overgang raakt. Bron: hevigbloedverlies.nl

Ik sta nu op de wachtlijst bij de gynaecoloog en krijg dan eerst een echo om zeker te weten dat er geen andere oorzaken voor de heftige bloedingen zijn aan te wijzen dan de menstruatie zelf. Daarna kan ik de NovaSure-behandeling laten uitvoeren.

Beperkingen die mijn dagelijkse leven nadelig beïnvloeden

Het lijkt me wel duidelijk dat ernstig vloeien mijn leven gedurende de zwaarste dagen, ongeveer 72 uur, behoorlijk beperkt. Ik blijf liefst in de buurt van het toilet en ga bewust vaker om zo snel mogelijk de stolsels die worden afgestoten kwijt te zijn. Tampons helpen het tegenhouden even, maar het verschonen is daarna nogal een gedoe. En vergt dan weer extra tijd. Dus ik loop liever geregeld naar het toilet thuis met mega large maandverband als opvang. Helaas moet je ook wel de deur uit, dus dan is het dubbelop en zo snel als maar mogelijk weer naar het toilet om het doorlekken zoveel mogelijk te voorkomen.

Verder is het die dagen chronisch pijnstillers slikken om de pijn draaglijk te houden en een week vooraf beginnen mijn hormonen me lastig te vallen. Het schijnt dat NovaSure ook daar een positieve invloed op ‘kan’ hebben, als dat toch zou kunnen. Ik vind het totaal niet mezelf zijn met een ultra kort lontje haast nog erger dan het vloeien. Ik ben liever de zonnige ik van de rest van de maand. Al hoor ik ook hiervan om me heen terug dat die dagen vooraf aan de cyclus bij veel dames op latere leeftijd toenemen en de verhalen over de periode na de laatste cyclus zijn ook niet geheel vrij van vervelende bijwerkingen begreep ik. Dus we nemen het zoals het komt, en mocht ik in aanmerking komen voor de NovaSure techniek dan zal ik zeker naderhand nog een ervaringsverhaal hier plaatsen.

Gelukkig leven we nu in een tijd dat er vrijuit mag worden gesproken over de maandelijkse ongemakken van de vrouw. Ik kan het me nog zo goed herinneren dat er vroeger tegen me gezegd werd: niet zeuren, het hoort erbij. Ga maar flink aan de slag, dan denk je er niet meer aan. Nou, dat flink aan de slag gaan is nu echt een uitdaging gedurende de zwaarste dagen.

Gelukkig hebben niet alle vrouwen deze klachten en daarom nog even de extra toevoeging dat deze tekst gebaseerd is op mijn persoonlijke ervaring en er geen algemene conclusies aan mogen worden verbonden.


Gezondheid gerelateerde blogs:

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten