Legionella besmetting, zo voorkom je het.
De legionellabacterie komt (bijna) elk jaar terug in het nieuws, soms haalt het zelfs landelijke bekendheid als een bekende locatie in Nederland besmet raakt met deze kwelgeest. Tijd voor een informatieve blog over legionella en hoe je besmetting thuis kunt voorkomen.
Inhoudsopgave
Legionella: wat is het?
Wikipedia omschrijft Legionella in de notendop als volgt:
“Legionella is een geslacht van bacteriën. Legionella pneumophila is de voornaamste ziekteverwekker van legionellose, waarvan de legionellagriep en veteranenziekte varianten zijn.
De wetenschappelijke naam verwijst naar de uitbraak van legionellose onder veteranen in Philadelphia in 1976, die leidde tot de ontdekking van de ziekte.“
Hoe kan je besmet raken met de legionella bacterie?
De legionella bacterie komt voor in ons drinkwater in kleine aantallen en is op deze wijze niet gevaarlijk voor onze gezondheid als wij het leidingwater drinken of gebruiken bij de bereiding van ons voedsel. Dit wordt anders indien water langere tijd heeft stilgestaan (niet meer vers is) en een temperatuur heeft van 25-45 graden. De legionella bacterie kan zich dan vermenigvuldigen. Indien deze daarna verneveld wordt bestaat de kans op besmetting. Denk aan de tuinsproeier (tuinslang die is opgewarmd in de zon) en de douche en andere vormen waarbij waterdamp voorkomt.
De veteranenziekte
Het ‘kan’ gevaarlijk zijn voor onze gezondheid indien we deze bacterie in onze luchtwegen binnenkrijgen door verneveling. Niet iedereen wordt ziek als hij wordt besmet met de legionella bacterie, de meeste mensen merken weinig van een eventuele besmetting. Indien we ziek worden en de veteranenziekte oplopen is dit goed behandelbaar met antibiotica. De ziekteverschijnsels variëren van een lichte griep tot longontsteking en het is niet van mens op mens overdraagbaar. Enkel indien deze ziekte niet juist wordt behandeld en in zeer zware vorm toeslaat kan een legionella besmetting een dodelijke afloop hebben.
Voorkom een legionella besmetting
Voorkomen is beter dan genezen en met simpele handelingen is je eigen woonomgeving veilig:
- Zorg dat alle kranen in huis wekelijks worden gebruikt, zowel de warmwater- als koudwaterkranen.
- Laat alle kranen na afwezigheid goed doorlopen (5 minuten), waarbij de douchekop het beste in een met water gevulde emmer kan worden gelegd en op die manier 5 minuten aan staat.
- Let er bij een tuinslag op dat deze door het in de zon liggen flink warm kan worden en op die manier kan zorgen voor een toename van het aantal bacteriën. Het is dan ook verstandig deze eerst door te spoelen voordat de tuin ermee wordt gesproeid. Het water kan wel gebruikt worden als dit eerst in een emmer wordt opgevangen, enkel liever niet met een verneveling in de tuin. Het helpt ook als de tuinslang leegloopt na gebruik waardoor er geen water kan opwarmen in de zon.
Ook buitenshuis komt legionella besmetting voor
Denk bijvoorbeeld aan fonteinen, sauna’s en whirlpools. Deze worden als het goed is met regelmaat aan een legionella test onderworpen. Zodat u veilig gebruik kunt maken van deze ontspannende voorzieningen. Het gaat echter niet altijd goed.
Vorig jaar kwam nog in het nieuws dat in 2017 een record aantal besmettingen hadden plaatsgevonden. Lees daar meer over in het bericht op nos.nl. Genoeg reden dus om voorzichtiger om te gaan met deze bacterie die in vele varianten voorkomt in ons drinkwater. Mocht je twijfelen of je besmet geraakt bent met deze boosdoener, neem dan voor de zekerheid altijd contact op met je huisarts.