Artrose

Artrose, wat houdt het in en wat kan je eraan doen?

Uit persoonlijke ervaring van dichtbij weet ik dat het hebben van Artrose niet onderschat moet worden. Het is heel wat meer dan een ‘beetje slijtage’ en kan je leven behoorlijk negatief beïnvloeden. Na wat research kwam ik tot de volgende informatieve feiten.

Artrose

Wat is Artrose nu precies?

Velen spreken van gewrichtsslijtage in plaats van Artrose. Het gewrichtskraakbeen verslijt en kan niet voldoende meer door het lichaam worden aangemaakt, hierdoor verslechterd  het kraakbeen en kan dit zelfs geheel verdwijnen. Daarbij neemt ook de vloeistof in de gewrichten af die ervoor zorgt dat de gewrichten soepel kunnen bewegen. Als beiden verdwijnen gaan de botten steeds meer over elkaar schuren en dat veroorzaakt veel pijn.

Artrose komt met name voor in de gewrichten van handen, knieën, schouders, nek en heupen en feitelijk krijgt iedereen op bepaalde leeftijd er wel op enige mate last van, enkel is niet te zeggen in hoeverre het daadwerkelijk problematische vormen aanneemt per persoon. Het kan zelfs al op jonge leeftijd beginnen.

 

Zijn er duidelijk oorzaken aanwijsbaar voor het ontstaan van Artrose?

Er zijn risicofactoren bekend die het ontstaan van artrose negatief kunnen beïnvloeden zoals:

  • Het verkeerd belasten van gewrichten door een verkeerde houding, het te veelvuldig belasten van gewrichten door bijvoorbeeld zware arbeid of zeer intensief sporten.
  • Overgewicht brengt meer druk op de gewrichten in knieën, heupen en enkel.
  • Als je een ongeluk en gewrichten beschadigd raken is dat een zwak punt.
  • Artrose is daarnaast deels erfelijk vastgelegd. Het kan door de meegekregen genen eerder optreden dan gemiddeld.
  • Ontstekingen in de gewrichten kunnen ook kwaad doen. De ontstekingsreacties versnellen namelijk de afbraak van het gewrichtskraakbeen.

Meer informatie over de oorzaken is hier te vinden.

Ook zijn er nog onderzoeken gaande naar andere risicofactoren zoals het hebben van een lage vitamine D- of K-spiegel en of vrije radicalen enige invloed hebben.

Kan je iets doen aan het verminderen van de klachten van Artrose?

Buiten de reguliere weg van pijn bestrijdende middelen via huisarts of reumatoloog is er ook inmiddels gedegen onderzoek verricht naar het effect van Glucosamine op de klachten van artrose.

Glucosamine

Door het slikken van Glucosamine supplementen zijn veel mensen met artrose weer in staat tot activiteiten zonder al te veel pijn. Het supplement zorgt voor het soepel houden van de bewegende gewrichten en kan naast of in plaats van pijnmedicatie veel goed doen bij mensen die last hebben van artrose. Zelfs het reumafonds heeft deze informatie op hun site opgenomen en is dus feitelijk voldoende onderlegd.

Niet iedereen wil de rest van zijn leven aan de pijnstillers en als glucosamine daarvoor een ondersteuning kan bieden dan is dit zeer welkom. Uiteraard zal dit per geval verschillen en is ervaren in dit geval weten.

Het daadwerkelijk oplossen/voorkomen van Artrose, is dat mogelijk?

Nee, tot op heden is er geen genezing mogelijk. De behandeling richt zich op het onderdrukken van de verschijnselen, met name de pijn en het zo soepel mogelijk houden van de aangedane gewrichten.

De symptomen die wijzen op het hebben van Artrose nemen langzaam aan toe. De pijn in gewrichten, het langzaam op gang komen in bewegingen, het krijgen van meer pijn later op de dag, minder soepel bewegen, krakende geluiden in de gewrichten, zwellingen van ontstekingen die plaatsvinden rondom de gewrichten, en later in een vergevorderd stadium zelfs het veranderen van de lichaamshouding.

Waar eerst een paracetamol genoeg is, neemt de pijn steeds meer toe en komt het moment van de diagnose stelling bij de huisarts in samenwerking met de reumatoloog tot stand. Het is een progressieve ziekte die enkel toeneemt in mate van zwaarte en een steeds grotere belasting zal vormen in het dagelijkse leven.

Disclaimer: dit informatieve artikel is op basis van online research tot stand gekomen en kan fouten bevatten. Onderbouwde correcties worden gewaardeerd indien van toepassing.

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten