|

Is het afkicken van cola light gelukt?

Eerder schreef ik over mijn cola light verslaving en hoe ik de uitdaging aanging om hier vanaf te komen. Nu drie weken verder een update. Is het gelukt om er vanaf te komen? En, zo ja, hoe verliep het afkicken van cola light?

Afkicken van cola light

Na vele jaren, ongelooflijk grote hoeveelheden cola light te hebben gedronken, is het me gelukt er totaal mee te stoppen. Vanaf dag 1 heb ik geen slok cola light meer gedronken. Dit grote nieuws wilde ik al eerder van de daken schreeuwen! Toch was ik huiverig voor een terugval en heb ik bewust even gewacht tot nu. Nu kan ik echt schrijven over het afkicken, wat ik heb ervaren en of ik er nu nog last van ervaar na 3 weken.

Tot 3 weken terug dronk ik mega veel cola light per dag!

Deze dame was dus mega cafeïne verslaafd en slachtoffer van de vele slechte bijwerkingen van aspartaam, fosforzuur en andere slechte ingrediënten van cola light. Iedereen Velen roepen het al jaren tegen me: stop met cola light drinken, dat is niet goed voor je.

Enkel wanneer je verslaafd bent en meer dan 3 liter van die drank per dag drinkt, is stoppen niet iets wat je snel overweegt. Je kan deze verslaving vergelijken (denk ik) met een koffieverslaafde of stevige roker. Een gewoonte die moeilijk af te leren is en de wil om te stoppen is ook lastig goed te krijgen.

Mijn excuus was heel lang: ik vind niets anders lekker om te drinken naast water.

Je moet echt de knop volledig omzetten om een poging om te stoppen te laten slagen! Deze dame tobt sinds zeker het laatste jaar erg met haar gezondheid. Inmiddels zit ik in de medische molen en wordt gezocht naar de oorzaak of oorzaken.

Voor mij het moment om door te pakken. De informatie over cola light die verkrijgbaar is online, liegt er niet om. Zeker als je het veel drinkt op dagelijkse basis, is stoppen een grote aanbeveling. Ik besloot een advies van de specialist niet langer af te wachten en begon met afkicken 3 weken geleden. Zondagavond dronk ik mijn laatste glas en nu maandag drie weken later kan ik trots melden: er is geen behoefte meer naar cola… het is gelukt!

Het afkicken van cola light, de eerste week: hoe verliep dat?

Vorige keer eindigde mijn blog op de tweede dag van het stoppen zo:

Vanwege zeer heftige afkickverschijnselen is er nu nog geen artikel vandaag online. Ik merk dat mijn concentratieboog zeer zwak is, lezen en checken gaat amper… dus ik verkies ervoor in een update verder te schrijven over de negatieve bijwerkingen van het drinken van cola light, zeker als het in verslavende hoeveelheden is. Hier nu het gevoel alsof ik ‘high’ ben, verhit (zonder echte koorts), niet helder qua concentratie en dus verstrooid in acties… en verder nouja… we gaan gewoon door. Doorzetten is nu het enige wat ik kan doen om van deze verslaving af te komen die met het afkicken al aantoont erg ongezond te zijn.

Het was mijn intentie alle slechte kanten van cola light te belichten, maar het lukte me amper de woorden op papier te krijgen door het gevoel ‘high’ te zijn. Deze klachten hebben in totaal enkele dagen aangehouden al werd het na de tweede dag elke dag minder, achteraf denk ik dat dag 2 en 3 het ergste waren in het afkickproces. Wat mij hielp was af en toe een glas thee (gewone thee) te drinken, om de erge terugval van mega veel cafeïne, naar niets wat op te vangen. Je lichaam krijgt niet meer 16 uur per dag opwekkende cafeïne binnen en dus moet je daaraan wennen. Dus de eerste tijd was ik extreem slaperig in de ochtenden en duurde het lang om geheel wakker worden.

Na de eerste week

Na de eerste week begon het me op te vallen dat ik beter ging slapen. Een erg fijne ontwikkeling! Ik slaap nu vaster dan voorheen en daardoor duurt het wakker worden minder lang, al blijft dat wat wisselend. De ochtenden zijn nog steeds niet mijn beste momenten! Wel merk ik de laatste week (week 3) niet meer de behoefte om thee te ‘moeten’ drinken. Nu drink ik dat slechts af en toe. De cola light is hier vervangen door heel veel water, wat afgewisseld met frisdrank (water met smaakjes en daarnaast lemon cactus als favoriet), vruchtensappen en thee.

Echt rare verschijnsels zijn er na de eerste week niet geweest. Ook al heb ik nog cola light in huis, ik heb er totaal geen moeite mee om iets anders te pakken en het te negeren. Dit had ik totaal anders ingeschat, al durf ik niet de test aan door een klein beetje te drinken, bang dan weer van voor vandaan te moeten starten. Doordat ik het goedje echt dronk ‘als water’ en in zulke grote hoeveelheden, was echt genieten er denk ook al heel lang niet meer bij. Nu is er juist ruimte voor andere dranken en merk ik dat afwisseling lekker is. Ook begin ik mijn liefde voor bepaalde theevarianten weer op te pakken. Mijn favoriete drank voor de wintermaanden gok ik. Tot die tijd, houden we het lekker op veel water aangevuld met andere dranken en dan liever wat Kcal per glas dan een drankkeuze met aspartaam erin verwerkt. Ik kijk daar bewuster naar, al zijn de meeste dranken me veel te zoet. Dus het is even een weg vinden.

Als ik het kan, kan jij het ook!

Het kost je ongeveer 5 dagen echt afkicken! Koffie en thee drinken kan dan ondersteunend werken. Probeer niet tegelijkertijd ook af te vallen, afkicken van dit vergif is heftig genoeg!

Verder is mijn advies: probeer niet te minderen maar gewoon ineens te stoppen. Met minderen is het heel verleidelijk om toch steeds weer meer te gaan drinken. Tenzij je echt heel sterk bent, kan je beter gewoon een streep trekken en daarna geen druppel meer drinken.

Je voelt je daarna de eerste week niet zoals voorheen, een beetje ‘high’ en vooral dag 2 en 3 zijn pittig… daarna heb je het ergste gehad en ben je begonnen met opbouwen naar een leven zonder Cola Light: een cadeau voor je gezondheid!

Veel succes met afkicken!

Ik had het veel eerder moeten doen, nu ik weet dat het best te doen is zonder cola light!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten