|

Hoe onzekerheid je leven kan beheersen?!

Niets zo erg als onzekerheid. Niet weten wat er gaat gebeuren, wat de uitslagen zijn, wat er na komt. Mensen hebben graag zelf een soort van controle, zo ook deze dame. Enkel kan je niet altijd overal de controle over hebben, hoe graag je dat ook wil. 

Onzekerheid

Onzekerheid. Wat doet het met je? Welke bijwerkingen geeft onzekerheid?

Meer dan je wil. Je bent gestrest. Je weet niet waar je aan toe bent. Kan niet vooruit plannen, want alles hangt af van wat er uit de onzekerheid tevoorschijn komt, richting een vorm van meer zekerheid. Tot je zeker genoeg bent, blijft het knagen. Hierdoor kan je behoorlijk uit evenwicht raken, emotioneler reageren, uit je humeur raken en soms niet het beste gezelschap zijn, terwijl je je naasten juist ook nodig hebt om deze fase door te gaan.

Onzekerheid kan op vele gebieden voorkomen: werkgerelateerd, relationeel, gezondheid, zorgen rondom naasten. Vaak ook een combinatie van meerdere zaken, niets zo onvoorspelbaar als het leven zelf immers. Iedereen heeft zo zijn dingen die niet lekker lopen of zorgen brengen, die onzekerheid geven. De één gaat er beter mee om dan de ander. Mannen gemiddeld wat nuchterder dan vrouwen.

Hoe ga je het beste om met onzekerheid?

Of er een beste manier is weet ik niet. Veelal werkt het goed om afleiding te zoeken in een hobby, gezelschap, dingen te ‘doen’, maar het werkt altijd ‘slechts’ tijdelijk. Hier helaas nu wat onzekerheden die me heel erg bezig houden. Wat voor mij werkt (hoeft niet voor jou te werken) is me af en toe echt in het zweet werken met een ‘doe’ klus. Dan kan ik echt even mijn gedachten totaal verzetten en ik negeer dan vooraf de spierpijn die later komt. Dan doe ik iets wat (liefst direct) resultaat geeft (korte termijn denken) en me een goed gevoel geeft.

Mijn oplossing: Tuinieren zonder groene handen!

De tuin is daar uitermate geschikt voor, zeker de wilde tuin bij mij achter, die nog veel verbetering kan gebruiken!

Zo heb ik vanmorgen ervoor gezorgd dat mijn dochter weer normaal de tuin in kan via de poortdeur. Er lag een ‘soort van straatje’, maar het onkruid stond zo hoog dat ze er amper meer door kon tussen alle tegels door. Niet dat de oplossing die ik nu heb gecreëerd een schoonheidsprijs verdiend, maar het is gereed. (Heb worteldoek neergelegd en daar oude tegels opgelegd, met eigen gewicht wat aangeduwd en klaar. Het is geen fraaie oplossing, maar wel erg functioneel en snel klaar. Dochterlief kan nu weer de tuin in en uit zonder problemen met haar step of fiets.)

Daarna de clematissen (klimplanten) geplant en vastgemaakt aan de oudere schutting richting de buren. Doel is duidelijk. Veel plant, weinig schutting meer zichtbaar over een aantal maanden.

onzekerheid

Dit gaat helemaal goed komen! Zo gebeurd er elke keer wel iets in de tuin.

Langzaam en low budget verandert de tuin…

Het gaat niet snel, maar dat is de keuze van de tuin low budget toonbaar krijgen. Eerder dit jaar wilde ik nog een perfecte tuin, maar ik heb niet de groene vingers van mam meegekregen. Ik vind een beetje rommelen best leuk hoor in de tuin, maar het verplicht elke week vele uren daar spenderen om alles netjes te houden is niet aan mij besteed. Daarom nu dus ook gekozen voor een wilde tuin (het grootste gedeelte), waar ik zojuist wat wilde bloemenzaden bij heb gestrooid aangezien alles na het noodweer nog steeds erg nat is. We zien wel wat, wanneer, waar omhoog komt… dat is altijd een verrassing.

Heus kan je voor geld alles mooi perfect laten aanleggen en bij een koophuis ben ik zeker niet beroerd om veel te spenderen in een tuin. Enkel is dit een huurhuis en heeft de schutting me al een klein vermogen gekost. (Hoekhuis met grote tuin kreeg ik er ‘gratis’ bij…)

De planning is niet hier de rest van mijn leven te blijven wonen, al zijn er zeker nog geen samenwoon plannen met Kanjer hoor. Hij woont dichtbij en voorlopig even rust in de tent is welkom. De liefde voelt goed en we nemen er gewoon de tijd voor en iedereen die graag tuiniert weet dat het geld zo wat verdampt waar je bij staat in de tuin. Even een paar plantjes (een auto vol) en als je dan achteraf je afvraagt waar het gebleven is….

Je aandacht verzetten helpt echt!

Zo heb ik nu weer een tijdje gerommeld in de tuin en mijn hoofd leeggemaakt. Veel mensen gaan hardlopen of fietsen met hetzelfde effect, of zich i in de sportschool in het zweet werken. Het doet je lijf en geest goed om bezig te zijn en te blijven. Enkel verzanden in gedachten die in cirkeltjes draaien omdat je door de onzekerheden niet verder komt, helpt niet. Sterker nog het bederft de leuke dingen die er nog wel zijn, ook al zit je ‘iets erg hoog.

Mijn advies is dan ook: zoek iets wat bij jou past en je een vorm van tijdelijke afleiding geeft en je vooral laat genieten van wat het leven allemaal voor moois heeft. Hoe klein ook. 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten