|

En toen was er een wachtlijst…

Pas als je iets mankeert en je wordt doorverwezen naar de specialist, krijg je ermee te maken. De wachtlijsten voor de diverse poliklinieken waar je een eerste gesprek krijgt met de specialist. In mijn geval is die wachttijd op dit moment 6 weken.

 

wachtlijst

Wachtlijst: wachten duurt altijd lang!

Per ziekenhuis verschilt het nogal, maar hier in de regio komt het allemaal neer op 5 a 6 weken voor mijn specialisme en ik verkies dan toch liever ons ‘eigen’ ziekenhuis om de onderzoeken die gaan komen te starten. Nu gaat de tijd best snel, maar als je je niet in orde voelt is dat best een lange tijd. Ondertussen monitort de huisarts mijn situatie en gelukkig is er nu (nog)geen sprake van spoed. Spoed is zelden een goed teken immers en daar kom je tegenwoordig niet zomaar meer voor in aanmerking. Wat echter niet zegt dat de mensen die op de reguliere wachtlijst staan geen zorg nodig hebben. Het is gewoon wachten op je beurt. Een mega grote onzichtbare ‘wachtkamer’ vol met mensen die ook ‘iets’ mankeren en ook die 6 weken hebben moeten wachten voor ze naar binnen mogen.

In mijn geval waren de bloeduitslagen en de geschiedenis van mijn ‘dossier’ reden voor de doorverwijzing en er staat ook nog een kweek waar ik volgende week de uitslag van hoor. Verder is het denk toch afwachten tot de specialist zich over mijn zaak gaat buigen. Tot dit tijd is accepteren het beste, want je druk maken kost enkel extra energie en de wachtlijst wordt er toch niet korter van!

wachtlijst

Wat is normaal als wachtlijst tijd?

Nu ik dus op een wachtlijst sta, ben ik even wat gaan rondneuzen naar informatie.

De maximaal aanvaardbare wachttijden in de zorg worden weergegeven in de Treeknorm. De Treeknorm voor poliklinische zorg is 4 weken. Volgens informatie op de site www.volksgezondheidenzorg.info staan de indicatoren uitgewerkt die ziekenhuizen verplicht elke maand dienen door te geven. Deze is voor de gemiddelde wachttijd voor poliklinische zorg ongunstig en dus langer dan gewenst, voor alle disciplines dus gemiddeld langer dan 4 weken.

Ook de wachttijden volgens de Treeknorm voor diagnostiek (4 weken) en behandeling (7 weken) worden helaas niet gehaald. Geen positief beeld dus, in hoeverre de bezuinigingen op budget en dus indirect op personeel per specialisme de oorzaak hiervoor zijn, weet ik niet.

Na het instellen van eigen bijdrages bij de zorgverzekering, ‘zouden’ mensen minder vaak een arts bezoeken en daarmee wachtlijsten verkorten, omdat men een afweging maakt of het ‘echt’ noodzakelijk is. Toch geeft het beeld van de Treeknorm aan dat dit niet heeft geleid tot het behalen van een acceptabele wachttijd. Als burger doe je er weinig aan en blijft het onzichtbaar zolang alles op rolletjes loopt in je leven en er geen reden is om een specialist te ‘moeten’ consulteren.

Mijn persoonlijke beeld klopt niet….

Sterker nog, bij mij persoonlijk was het beeld ontstaan dat mensen minder vaak de zorg opzochten om kosten te besparen of het eenvoudig niet kunnen betalen. Een eigen risico ophoesten van minimaal €385,– (met de mogelijkheid tot vrijwillige verhoging tot totaal €885,–) is voor veel mensen een behoorlijke hap in hun toch al niet ruime budget. Zelf ben ik ook best bewust van het feit dat onderzoeken vaak worden verrekend met het eigen risico. Daarnaast kan het ook nog zijn dat er eigen bijdrages zijn vastgesteld bij het verkrijgen van hulp. Dit zijn dus dan vastgestelde bedragen die niet vallen onder het eigen risico, dus ook na het behalen van het dit jaar vastgestelde bedrag van €385,–, blijven de eigen bijdrages doorlopen.

De eigen bijdrage zorgverzekering is van toepassing op een aantal zorgvormen vanuit het basispakket. Welke dat zijn lees je hieronder. Voor specifieke zorgvormen betaal je dus een bepaald deel van de gemaakte kosten uit eigen zak. Vervolgens zal er in veel gevallen ook een eigen risico moeten worden betaald alvorens de zorgverzekeraar het resterende deel van de afgenomen zorg zal vergoeden. Het is echter wel belangrijk dat de eigen bijdrage niet verward wordt met het eigen risico.

Je kunt je als burger niet altijd met alle details bezig houden van alle wetten en regels. Nu ik dus in de medische molen terecht kom, komt ook deze informatie tot me. Reden voor mij om dit informatief te delen. Aangezien ik vast niet de enige Nederlander ben, die hier haar aandacht nog niet in detail op had gericht. Laten we hopen dat je nog lang geen specialistische zorg nodig hebt! Mocht dit wel zo zijn, dan kan je alvast rekening houden met een plekje in de onzichtbare wachtkamer, die persoonlijk pas zichtbaar wordt als je met nummertje zoveel op je beurt zit te wachten.

Heb jij al deze ervaring gehad om lang te moeten wachten voor je überhaupt een specialist kunt consulteren?

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten