|

Nou daar mag je het dan mee doen…

De ene darminfectie is de andere niet. Dat is me nu duidelijk. Je gaat haast minder graag uit eten en vis eten, als je daarna dit als cadeautje mee naar huis krijgt. (Wees niet ongerust, geen smerige details, maar informatief)

Diarree, wat valt binnen een normaal beeld

Diarree, wat valt binnen een normaal beeld?

Een blog over diarree, niet echt een smakelijk onderwerp. Omdat ik echter deze variant nog niet eerder heb meegemaakt in mijn 38-jarige leven en ik me na 5 dagen met ‘deze’ verschijnselen ongerust ging maken. Heb ik besloten het toch maar even soort van te beschrijven in nette termen en daarmee wellicht ongerustheid weg te halen.

Vaak is diarree, dat je iets eet wat verkeerd valt en daar acuut op reageert met een race naar het toilet. Met dikke pech krijg je buikgriep met totale malaise, overgeven, koorts en een doorlopend abonnement op de wc. Ditmaal verliep het heel anders en mag ik er nog een tijdje van ‘genieten’. Al zijn zorgen niet nodig. Maar omdat het mij zo vreemd overkwam dacht ik, wellicht hebben meer mensen dit nog nooit meegemaakt en is het nuttig erover te schrijven en gerust te stellen.

Mijn ervaring vanaf zaterdag tot op heden

Zaterdag heb ik zalm gegeten met een bacterie erin (vermoedelijke boosdoener). Vanwege de maagbeschermers die ik slikte (schreef hier eerder deze week over) glippen bacteriën makkelijker door de maagzuur bescherming heen en kunnen dan ellende in de darmen veroorzaken. Dat lijkt te zijn gebeurd. Voor het vertrekken richting huis, moest ik al naar het toilet, onderweg naar huis kreeg ik intense pijn in de onderrug met aandrang en was ik blij thuis te zijn. Daarna begon een voor mij nu al 5 dagen durend “normaal” patroon van om het uur (hooguit 2 uur) naar het toilet met aandrang.

De eerste dagen verloor ik het vocht sneller dan ik het kon aanvullen. Verschillende vormen van ontlasting passeerden, eerste dagen met heel veel vocht, plassen kwam die dagen amper meer voor, het was immers al weg. Wel veel hoofdpijn, ook verklaarbaar. De aandrang bleef en werd zo nodig steeds erger. De ontlasting werd weer vaster van vorm, maar duidelijk werd het voedsel amper verteerd. Je kon het haast herkennen. Ook kwamen er grote hoeveelheden wittig slijmig weefsel mee (darmwand), iets wat een normaal proces is om de boosdoener zo snel mogelijk weg te krijgen.

De kringspier en omliggend weefsel zijn door al die aandrang enorm opgezwollen en geven dat gevoel van steeds ‘moeten’. Soms komt er wel iets, soms enkel lucht, dan enkel slijm heel wisselend, maar dus al dagen elk uur bijna naar de wc. Hoe actiever, hoe vaker.

Je gaat je afvragen wat valt binnen een normaal beeld?

Na 5 dagen ga je je afvragen, is dat nog normaal? Zoiets is hier nog niet eerder voorgekomen. Dus toch maar even binnen gelopen bij de huisarts. Die zwellingen kunnen nog wel even aanhouden en dus ook de druk om te ‘moeten’, zal nog een tijdje blijven bestaan.

Op mijn vraag hoelang dit nog als normaal wordt beschouwd noemde de arts dat het nog wel 10 dagen kon gaan duren eer de anus en omliggend weefsel weer tot rust was en dus de frequentie van naar het toilet moeten ook slechts langzaam zou gaan afnemen. De buik was uiterst gevoelig en hoorde ook binnen het normale. Het advies was om gewoon te eten, de melkproducten even te mijden en de kruiden wat basic te houden. Iets wat ik al deed. Nu is het dus afwachten tot het lichaam de bacterie heeft verjaagd en weer langzaam opstart met de normale darmactiviteit.

 

Heb jij deze vorm al eens meegemaakt? Heb jij vaak last van diarree?

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten