feces 149487 1280
|

De poepbacterie heeft veel goede eigenschappen

Bij de poepbacterie denk je al snel aan de negatieve kanten van deze bacterie (ook wel de E. Coli-bacterie genoemd). Iedereen weet het wanneer hij een verkeerde variant via het maag-darmkanaal heeft binnengekregen: diarree. Maar dat er ook veel goede eigenschappen aan verschillende soorten E. Coli’s kunnen worden toegedicht dat weet niet iedereen. Ik las een artikel in de Quest dat me zeer positief verraste. Deze informatieve blog is het resultaat.

De poepbacterie heeft veel goede eigenschappen. Niet alle E.coli's zijn schadelijk, sterker nog, dat is slechts een minderheid. Informatieve blog.

Afbeelding toont een getekende hoop poep met insecten.

#poep #faces #ecoli #informatief #ontlasting #diarree

De poepbacterie doet veel goeds

Hoewel sommige E. coli’s onze heel ziek kunnen maken (daarover verderop meer) ben ik veel wijzer geworden over de positieve werkingen van vele varianten van de E. Coli-bacterie. Zo verblijven ze in je darmen, de naam coli komt van colon, wat dikke darm betekent. Hierbij maakt de E. coli bacterie geen onderscheidt van wie deze darmen zijn, mensen, dieren. Zolang er maar ontlasting aanwezig is, heeft de E. coli-bacterie het er naar zijn zin.

Je hebt dan ook al vanaf je geboorte deze bacterie bij je in je darmen, waar ze helpen bij de afbraak van ons voedsel. Er worden hele nuttige eigenschappen aan de E. Coli-bacterie toegedicht. Zo is deze bacterie in staat vitamine K aan te maken, dat we nodig hebben voor onze bloedstolling. Ook halen ze het kleine beetje zuurstof dat we nog in onze darmen hebben weg. Andere bacteriën die niet tegen zuurstof kunnen worden zo beschermd en kunnen hun eigen ‘werk’ doen.

Daarnaast blijkt dat de E. coli’s ijzer aanmaken voor hun eigen voortbestaan, maar hier ook een deel van teruggeven aan hun gastheer.

Zolang E. coli’s in je darmen zitten gaat het goed!

Door besmetting kan de E. coli-bacterie terecht komen op een plek in het lichaam waar het niet thuis hoort. Denk bijvoorbeeld aan de urinebuis waar het een urineweginfectie kan veroorzaken door bijvoorbeeld verkeerd om afvegen. Ook via sexueel contact kan deze bacterie wordt verplaatst naar de urinebuis. Niet voor niets wordt een vrouw na intimiteit altijd aangeraden eerst goed te plassen voor te gaan slapen!

Daarnaast komen er ook onbekende E. coli’s onze systeem binnen door een gebrekkige hygiëne of besmet eten. Als we een variant niet kennen, reageert ons immuunsysteem daarop. Hierdoor lopen we vaak op vakantie diarree op waar de plaatselijke bevolking helemaal geen last van heeft.

Het is dan ook aan te bevelen om te zorgen voor een goede verhitting van al hetgeen je eet. Daarmee dood je deze bacterie. Ook helpt het als je veelvuldig je handen wast, met schoon keukengerei werkt en een kruisbesmetting probeert te voorkomen.

Rotte ‘appels’ onder de vele goede E. coli-bacteriën

Je krijgt onbekende E. coli-bacteriën, en dus ook de ‘rotte appels’ enkel binnen via contact met ontlasting. Doordat E.coli’s tegen zuurstof kunnen, zijn ze in staat buiten het lichaam te overleven en is het eenvoudig om een besmetting op te lopen op een onbedacht moment.

Indien je een besmetting oploopt krijg je veelal diarree en wordt de boosdoener via het darmstelsel weer verdreven. Je moet daarbij opletten dat je niet uitdroogt en voldoende extra vocht tot je nemen. Meestal is de diarree onschuldig en onaangenaam. Gelukkig heb je niet vaak hulp nodig om hiervan spoedig te herstellen.

Uiteraard zijn er een paar uitzonderingen die het nieuws af en toe halen en een zeer bloederige diarree veroorzaken, omdat ze behalve diarree ook gifstoffen produceren die je darmwand aanvallen. Daardoor komen ze in je bloedbaan terecht en veroorzaken daar een bloedvergiftiging die direct medische zorg behoeft.

Gelukkig zijn deze gevaarlijke varianten van de E. coli-bacterie niet veelvuldig aanwezig en is de kans op besmetting met deze varianten niet groot. Wees in ieder geval waakzaam en ga met bloederige diarree direct naar je huisarts toe.

Onlogisch

Dat de E. coli’s ons soms ziek maken is niet logisch daar deze bacteriën ons nodig hebben om zelf te overleven. Dit berust echter op puur toeval. Aangezien de bacterie geen onderscheidt maakt tot het soort darmen, kan hij voor een dier dat wij eten een zeer nuttige variant blijken te zijn, terwijl wij er ziek van worden als we dat dier vervolgens nuttigen als vlees.

Meer informatie

Het voedingscentrum zet heel goed op een rij hoe je diarree het beste kunt voorkomen en ook welke soort E. coli wat voor soort diarree veroorzaakt. Gelukkig zijn de gevaarlijkste soorten in de minderheid, toch dienen ouderen, jonge kinderen en zwangere vrouwen extra op te letten. Ze zijn gevoeliger voor een besmetting door een verlaagd immuunsysteem.

Op Wikipedia is nog meer verdieping te vinden over de poepbacterie. Ook hebben beide sites nog verdere bronnen vermeld die je meer achtergrond informatie kunnen verschaffen. Dat gaat voor deze algemene informatieve blog te ver.

Wist jij van de goede eigenschappen af die de poepbacterie heeft?

Disclaimer: deze blog is geschreven met als doel te informeren. De informatie is afkomstig uit de vermelde bronnen. Mocht je twijfelen over je eigen gezondheid, raadpleeg altijd een arts. Ga in geen geval blind af op online verkregen informatie. Doel van deze blog is vooral om te informeren over de goede kanten van de E. coli-bacterie, die veel minder bekend is.

Gerelateerde artikelen

De poepbacterie heeft veel goede eigenschappen. Niet alle E.coli's zijn schadelijk, sterker nog, dat is slechts een minderheid. Informatieve blog.

Afbeelding toont een getekende hoop poep met insecten.

#poep #faces #ecoli #informatief #ontlasting #diarree
Repinnen mag.
Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten