WhatsApp Image 2018 06 04 at 10.32.07
|

Cola light is verslavend; afkicken, terugvallen en weer afkicken. Hoe is het nu?

WhatsApp Image 2018 06 04 at 10.32.07
Mijn vervanging voor cola: waterdrankjes met een smaakje en de nodige ijsblokjes <3

Barbara: In 2016 is het me eerder goed gelukt om af te kicken en ik had destijds best heel veel last van afkickverschijnselen tijdens het afkicken.

Nu bemerk ik ditmaal dat het afkicken heel anders is verlopen, wat me enigszins verbaast. Het gaat me feitelijk best makkelijk af, zeker in vergelijking met destijds. Verwondering alom, maar dus wel direct het ‘bewijs’ dat afkicken elke keer anders kan verlopen, zelfs bij dezelfde persoon.

Cola light is verslavend

Wellicht is dit ‘verslavende gegeven’ niet wetenschappelijk onderbouwd, maar uit persoonlijke ervaring en uit gesprekken met ‘grootverbruikers’ van dit goedje weet ik dat het laten staan van de Cola light lastiger is dan het lijkt. Want het oppeppende bestandsdeel cafeïne is voor velen iets wat direct gemist wordt als je ermee stopt en vlak ook de andere bestandsdelen als aspertaam en fosforzuur niet uit.

 

>> Lees meer over waarom Cola Light niet goed voor je is in de blog: Cola light is slecht, maar waarom eigenlijk? <<

Waarom het afkicken ditmaal makkelijk is verlopen?

Cola light is verslavend
Embedded

Cola Light versus Cola Zero

Het blijft natuurlijk gissen, maar wellicht scheelt het dat ik tegenwoordig (het laatste jaar) vooral Cola Zero drink en geen Cola Light meer. Er wordt nooit echt veel ingegaan op de ingrediënten van Cola en ik heb me lang afgevraagd wat het verschil is tussen de Light en Zero versie, maar uit eigen ervaring komt de Zero versie minder zoet over. Daar Cola van nature heel zuur is, wordt door de fabrikant minder zoetstof toegevoegd om het eindresultaat minder zoet te laten proeven. (Dit is een persoonlijke aanname, gebaseerd op wat ik weet over Cola door naslagwerk.)

Al langere tijd meer variantie in drankjes

Daarnaast probeer ik al langere tijd de Cola af te wisselen met andere dranken. In het verleden dronk ik rustig 3 liter per dag, nu is dat zeker niet meer standaard het geval, eerder een uitzondering. Dus de hoeveelheden Cola Light die ik dronk destijds en recent verschillen (al was het nog steeds gemiddeld veel te veel).

Het besef en ook de intense wens er vanaf te willen omdat het drinken van Cola Zero bij mij hetzelfde was geworden als het drinken van water. Daarbij kon ik er al langere tijd niet meer echt van het drankje genieten, alsof ik tegenwoordig andere smaakpapillen heb? Wellicht ben ik de Cola moe gedronken?

Aanpak afkicken Cola Zero

De tijd was er klaar voor om de Cola als standaard drank uit mijn leven te wensen. Dus vorige week gewoonweg besloten geen nieuwe flessen meer in huis te halen. Dit bleek destijds de enige manier op ermee te stoppen want af en toe een glas is al snel weer een paar extra glazen per dag. Nu ik dus ook niet echt meer hunkerde naar de smaak, ben ik bewust op zoek gegaan maar andere smaken om mijn smaakpapillen mee te verwennen. Liefst niet te zoet en zeker niet bom vol suiker.

Water met smaakjes blijkt voor mij de oplossing

Het zomerweer en het zomer seizoen voor de deur brengt voor mij de behoefte naar water naar voren. Ik heb water (gewoon uit de kraan) altijd al graag gedronken maar in de zomer maanden is het verrukkelijk vergezelt met wat ijsklontjes. Tegenwoordig komen er steeds meer varianten op de markt met naast water toevoegingen van smaakjes. Het ziet eruit als water maar proeft als een vruchtensap. Het feit dat het verder ook nog weinig Kcal bevat is in mijn ogen een groot pluspunt.

Welke afkickverschijnselen ik ditmaal heb ervaren?

Feitelijk is er bij mij maar een duidelijk verschijnsel te benoemen: mijn lijf krijgt weinig tot geen cafeïne meer binnen. Enkel nog wat theïne van een kopje thee en dat is het dan wel. Dus ik ben in de avonden vermoeider dan anders. Ik heb behoefte aan meer slaapuren dan voorheen, maar ik kan dit niet goed thuisbrengen als echt ‘verschijnsel’ van het geen Cola Zero meer drinken, daar ik best veel spanning ervaar van o.a. een op handen zijnde verhuizing.

Als ik koffie zou lusten dan zou er denk op bepaalde momenten bewust naar zijn gegrepen om even over een moment van vermoeidheid te komen. Toch merk ik dat op zulke momenten iets eten vaak al helpt of een drankje met iets meer natuurlijke suikers. En in de avonden laat ik mezelf lekker weg soezen. Dan maar een uurtje eerder naar bed. 😉

Verder is hoofdpijn geregeld aanwezig en wat onrustige benen. Maar komt dit misschien door het warme weer of de hormooncyclus die me ook beiden geregeld lastigvallen met klachten. Het is feitelijk moeilijk om precies te zeggen wat nu door het stoppen met de cola komt en wat door andere omstandigheden.

Hoe dan ook, ik mis de Cola Light niet dermate dat ik overweeg er weer mee te beginnen. En hopelijk blijft het nu zo en moet ik niet over een jaar weer een nieuwe afkickpoging beschrijven. 

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten